Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2013

Μαραθώνιος για τα αυθαίρετα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Από τις αρχές Οκτωβρίου οι ιδιοκτήτες καλούνται να καταθέσουν στο πληροφοριακό σύστημα όλα τα απαραίτητα σχέδια και έγγραφα, προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Αρχίζουν τα δύσκολα για τους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων που θα υπαχθούν στο νέο νόμο της τακτοποίησης, καθώς θα πρέπει να συγκεντρώσουν και να υποβάλουν, μέσω του εξουσιοδοτημένου μηχανικού, όλα τα σχέδια και τα έγγραφα, πέραν της αίτησης υπαγωγής, που απαιτούνται για να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται και η αεροφωτογραφία που θα αποδεικνύει πως το ακίνητο κατασκευάστηκε πριν από την 28η Ιουλίου 2011.

Μαραθώνιος η τακτοποίηση των αυθαιρέτων

Σύμφωνα με τον νέο νόμο, από τη στιγμή της υπαγωγής οι πολίτες έχουν περιθώριο έξι μηνών να καταθέσουν όλα τα απαραίτητα έγγραφα στο πληροφοριακό σύστημα.

Οσοι ξεκίνησαν την τακτοποίηση με το προηγούμενο νομικό καθεστώς, η εξάμηνη προθεσμία θα αρχίσει να «τρέχει» από τις αρχές Οκτωβρίου, όταν θα μεταφερθεί η βάση δεδομένων από τον Νόμο 4014 στον καινούργιο Νόμο 4178.

Τα πράγματα, πάντως, είναι αρκετά απλά για τα αυθαίρετα που κατασκευάστηκαν πριν από το 1975 και πριν από το 1983, καθώς σε αυτές τις κατηγορίες δεν απαιτούνται σχέδια και τοπογραφικά διαγράμματα, επιβάλλεται όμως η προσκόμιση αεροφωτογραφιών.

Ακόμα πιο εύκολη είναι η διαδικασία νομιμοποίησης των μικρών πολεοδομικών παραβάσεων, όπου ζητείται μόνο τεχνική έκθεση μηχανικού.

Για τις αυθαίρετες κατασκευές που υφίστανται προ του 1975 και προ του 1983, απαιτούνται πέρας της αίτησης: υπεύθυνη δήλωση του ενδιαφερομένου με τα ατομικά του στοιχεία, τον ΑΦΜ, τη ΔΥΟ στην οποία υπάγεται, τον αριθμό και το έτος της οικοδομικής άδειας, εφόσον υπάρχει, το εμβαδόν και τη χρήση της αυθαίρετης κατασκευής.

Για τις μικρο-αυθαιρεσίες, απαιτούνται: αίτηση, υπεύθυνη δήλωση, τεχνική έκθεση μηχανικού και φωτογραφίες. Για τους ημιυπαίθριους και τις αυθαίρετες κατασκευές ή αυθαίρετες αλλαγές χρήσης με υπέρβαση του 40% κάλυψης και δόμησης του 20% του ύψους, πέραν της αίτησης απαιτούνται: Υπεύθυνη δήλωση, Ε9, τεχνική έκθεση μηχανικού, φωτογραφίες, σχέδια (στέλεχος οικοδομικής άδειας, τοπογραφικό διάγραμμα, διάγραμμα κάλυψης, κάτοψη ορόφου όπου σημειώνεται η αυθαιρεσία, τομή της αυθαίρετης κατασκευής), αεροφωτογραφίες ή δημόσια έγγραφα του χρόνου υλοποίησης, δελτίο δομικής τρωτότητας και μελέτη στατικής επάρκειας όπου απαιτείται, τεχνική έκθεση μηχανικού για τον ηλεκτρομηχανολογικό έλεγχο.

Τα ίδια ισχύουν και για παντελώς αυθαίρετα κτίσματα και αυθαίρετες αλλαγές χρήσης, καθώς και στις περιπτώσεις που παρουσιάζονται μεγαλύτερες αυθαιρεσίες από τις ανωτέρω περιγραφόμενες.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.