Κυριακή 2 Ιουνίου 2013

Τα δείγματα για τη μηνιγγίτιδα στάληκαν στην Ελλάδα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Στην Ελλάδα στάληκαν τα δείγματα αναλύσεων για να διαπιστωθεί εάν ο 53χρονος υπάλληλος κρατικής Υπηρεσίας, πάσχει από μηνιγγίτιδα. Το περιστατικό που έγινε γνωστό προκαλεί ανησυχία στην κοινή γνώμη και ιδιαίτερα στην κρατική υπηρεσία που εργαζόταν ο υπάλληλος.

Όπως αποκάλυψε στο SigmaLive, o διευθυντής των Ιατρικών Υπηρεσιών καιΥπηρεσιών δημόσιας Υγείας του Υπ.Υγείας, Αντρέας Γεωργίου, ο 53χρονος έχει βεβαρημένο ιστορικό και νοσηλεύεται στην ‘Β Παθολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, μέσα σε έντονα προληπτικά μέτρα.

Οι Υπηρεσίες δημόσιας Υγείας, επεσήμανε ο κ. Γεωργίου, αντέδρασαν άμεσα μόλις έγινε αντιληπτή η υποψία ότι ο ασθενής ίσως να πάσχει από μηνιγγίτιδα. «Οι υπηρεσίες μας, ειδοποίησαν αμέσως το εργασιακό και οικογενειακό του περιβάλλον και έλαβαν ήδη όλοι το φάρμακο επιλογής, ειδικό για μηνιγγιτιδόκοκο», ανέφερε.

Συγκεκριμένα, εξήγησε ο κ. Γεωργίου, έλαβαν προληπτική ιατροφαρμακευτική αγωή 26 ενήλικες και δύο παιδιά από το εργασιακό και οικογενειακό του περιβάλλον. Ο ασθενής, είπε νοσηλεύεται σε καλή κατάσταση και οι θεράποντες γιατροί είναι σε συνεχή επικοινωνία με το Υπ. Υγείας.

Δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας και πανικού, υποστήριξε ο κ. Γεωργίου, αναφέροντας ότι σποραδικά μπορεί να εντοπίζονται περιστατικά μηνιγγίτιδας τα οποία εντοπίζονται έγκαιρα και γίνονται οι απαραίτητες ενέργειες πρόληψης.

Η Μηνιγγίτιδα είναι μία σφοδρή μεταδοτική ασθένεια, προκαλούμενη από βακτήρια, ιούς και μύκητες, η οποία επιδρά στους ιστούς, που περιβάλλουν τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό. Η ασθένεια μεταδίδεται από άτομο σε άτομο. Η διάγνωση της ασθένειας είναι σημαντική, καθώς υπάρχουν διαφορετικοί τύποι ασθένειας και διαφορετικές θεραπευτικές μέθοδοι να αντιστοιχούν σε αυτούς.

Η μηνιγγίτιδα διαγνώσκεται λαμβάνοντας δείγμα από το εγκεφαλονωτιαίο υγρό. Η ασθένεια αυτή χαρακτηρίζεται από πυρετό, πονοκεφάλους, αυχενική δυσκαμψία, ναυτίες και εμετούς. Επίσης, χαρακτηρίζεται από ευαισθησία στα έντονα φώτα, αλλαγές στην πνευματική κατάσταση και συχνά ένα μικρό μωβ εξάνθημα.

Υπάρχουν δυο τύποι μηνιγγίτιδας. Υπάρχει η ιογενής μηνιγγίτιδα, καθώς επίσης και η βακτηριακή μηνιγγίτιδα.

Η ιογενής μηνιγγίτιδα (ή η ασεπτική, όπως διαφορετικά ονομάζεται) είναι ο πιο κοινός τύπος μηνιγγίτιδας. Είναι πολύ σοβαρή, αλλά πιο σπάνια θανατηφόρα. Δεν υπάρχει καμία θεραπευτική αγωγή για αυτόν τον τύπο μηνιγγίτιδας μέχρι τώρα. Η ασθένεια διαρκεί για 7-10 ημέρες και το άτομο αναρρώνει τελείως. Πολλά διαφορετικά είδη ιών μπορούν να προκαλέσουν την ασθένεια.

Η βακτηριακή μηνιγγίτιδα είναι πολύ σοβαρή και μπορεί να προκαλέσει βλάβη στον εγκέφαλο, απώλεια ακοής, αναπηρία ή ακόμη και θάνατο. Η ταυτοποιήση των βακτηρίων είναι σημαντική για τη θεραπεία, έτσι ώστε να χορηγηθούν τα κατάλληλα αντιβιοτικά. Συνήθως, έχει τα ίδια συμπτώματα με την ιογενή μηνιγγίτιδα. Γι’ αυτό, ο καθένας , που εμφανίζει τα χαρακτηριστικά συμπτώματα, πρέπει να δει έναν ιατρό, όσο το δυνατόν πιο σύντομα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.