Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013

Αρχαιολογικό υλικό θα επιστρέψει η Γερμανία στην Ελλάδα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

«Οι θησαυροί αυτοί είναι δικοί σας» λέει γερμανός καθηγητής Αρχαιολογίας.

Αποκαλυπτικός για τη μεγάλη κλοπή των ελληνικών θησαυρών από τις ναζιστικές δυνάμεις στη διάρκεια της κατοχής είναι ο Γκούντερ Σέμπελ, διευθυντής του μουσείου Pfahlbaumuseum, το οποίο το αμέσως προσεχές διάστημα θα επιστρέψει 8.000 σπάνια ευρήματα στην ελληνική κυβέρνηση.

Μιλώντας αποκλειστικά στη Real News, τόνισε με έμφαση πως «οι θησαυροί αυτοί είναι δικοί σας και πρέπει να βρίσκονται στην Ελλάδα. Θεωρώ αυτονόητο ότι σας ανήκουν. Μοχθώ για την επιστροφή τους και έκανα μεγάλο αγώνα για να τα συγκεντρώσω από διάφορα γερμανικά μουσεία».

Το πολύτιμο αυτό αρχαιολογικό υλικό πρόκειται να επιστρέψουν οι γερμανικές αρχές στη χώρα μας ως «λεία πολέμου» και οι σχετικές διαδικασίες επαναπατρισμού βρίσκονται στο τελικό στάδιο.

«Η θέση των αρχαίων αυτών αντικειμένων είναι στον τόπο όπου βρέθηκαν και η μελέτη τους πρέπει να γίνεται εκεί. Αυτό πιστεύω τόσο εγώ όσο και η ομάδα μου» τονίζει ο Γ. Σέμπελ που είναι επίσης καθηγητής Αρχαιολογίας στο πανεπιστήμιο του Τίπινγκεν, γράφει το δημοσίευμα.

Πίσω από τη συμφωνία ανάμεσα στο Βερολίνο και την Αθήνα για τον επαναπατρισμό του θησαυρού, κρύβεται ο πολύχρονος αγώνας του Γ. Σέμπελ προκειμένου να συγκεντρώσει, να ταξινομήσει και να μελετήσει τα διάφορα τμήματα των αρχαίων κομματιών, που έφθασαν τελικά τα 8.000, από αγγεία της Νεολιθικής Εποχής με χρονολογίες που ξεκινούν από το 5300 π.Χ.

Πρόκειται για υλικό από… αρχαιολογικό σαφάρι –με λεία χιλιάδες ευρήματα- που πραγματοποίησαν οι ναζί στο Βελεστίνο αλλά και σε περιοχές της Λάρισας το 1941, με επικεφαλής τον Χανς Ρέιντερθ, ο οποίος είχε έρθει στην Ελλάδα με εντολή του Βερολίνου.

«Η ανασκαφή πραγματοποιήθηκε με άδεια των Αρχών κατοχής, όχι των ελληνικών Αρχών, και τα ευρήματα έφυγαν παράνομα για το εξωτερικό, όπως πολλοί άλλοι θησαυροί» τονίζει στην εφημερίδα η αρχαιολόγος και προϊσταμένη της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών του υπουργείου Πολιτισμού, Σουζάνα Χούλια – Καπελώνη.

[...] Η περιοχή την οποία επέλεξαν οι ναζί να λεηλατήσουν βρίσκεται κοντά στο Βελεστίνο και τη λίμνη Κάρλα, και αναφέρεται για πρώτη φορά από το μεγάλο Έλληνα αρχαιολόγο, Χρήστο Τσούντα, σε βιβλίο του το 1908, με τίτλο «Αι προϊστορικαί ακροπόλεις Διμηνίου και Σέσκλου».

Σε αυτό ακριβώς το σημείο έστησε το «στρατηγείο» ο απεσταλμένος του Βερολίνου Ρέιντερθ, έχοντας μαζί του ως συνεργάτες τον Ρούντολφ Στάμπφους και τον Βίλχελμ Στόσελ, γράφει η εφημερίδα.

«Αυτός ο εγκάθετος αρχαιολόγος του ναζιστικού καθεστώτος που πραγματοποίησε τότε τις ανασκαφές έκανε επίσης πολλές ανασκαφές και στην Κρήτη» επισημαίνει στην Real News ο Γ. Σέμπελ.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.