Κυριακή 24 Μαρτίου 2013

Κοινή δράση ενάντια στα προβλήματα αναπηρίας

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Γιατροί, αναπηρικοί φορείς και εργαζόμενοι συνεργάζονται για να λυθούν τα προβλήματα πιστοποίησης της αναπηρίας στα ΚΕΠΑ.

Ο τρόπος με τον οποίο γίνεται σήμερα η πιστοποίηση της αναπηρίας, εκθέτει το ΙΚΑ και τιμωρεί τους αναπήρους. Ενώ το σύστημα πιστοποίησης αναπηρίας πρέπει να ακολουθεί τα Ευρωπαϊκά δεδομένα, έχουν δημιουργηθεί νομικά ζητήματα με τον Ν. 3863/2010 για την σύσταση της γνωμοδοτικής επιτροπής.

Η αναπηρία ως έννοια αμφισβητείται και διαπομπεύεται και πρέπει να βρεθεί λύση για να κρατηθούν όρθιοι αυτοί οι άνθρωποι, που μάχονται καθημερινά μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες.

Τα παραπάνω τόνισε ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Π. Βαρδακαστάνης, σε ευρεία σύσκεψη που έγινε στον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών, με τη συμμετοχή του προέδρου του ΙΣΑ Γ. Πατούλη, του γραμματέα της Συνομοσπονδίας Γ. Νάστα, της Διευθύντριας των ΚΕΠΑ κ. Νιαρχάκου και του προέδρου της Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΙΚΑ κ. Κυριακόπουλου.

Ο Πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ, ανέφερε ότι οι ανάπηροι πρέπει να έχουν την βεβαιότητα για την ιατρική κρίση και δεν θα πρέπει να εμπλέκεται το ποσοστό της αναπηρίας με την παροχή επιδομάτων. Το ποσοστό πρέπει να είναι αντικειμενικό και δεν πρέπει να εμπλέκονται πολιτικές «κουρέματος».

Ο Πρόεδρος της ΠΟΣΕΙΚΑ ανέφερε ότι το ΙΚΑ με αποδυναμωμένο το προσωπικό του επιφορτισμένο με νέες δομές τα δυο τελευταία χρόνια όπως τα ΚΕΠΑ, αδυνατεί να ανταπεξέλθει στις αυξημένες ανάγκες των αναπήρων και ασφαλισμένων. Η προχειρότητα δημιούργησε κενά, το ΙΚΑ με το υπάρχον προσωπικό του δεν μπορεί να αντέξει το βάρος των ΚΕΠΑ.

Η Διευθύντρια των ΚΕΠΑ κ. Νιαρχάκου τόνισε ότι γίνονται μεγάλες προσπάθειες για την ομαλή λειτουργία των ΚΕΠΑ, συγκεκριμένα όταν ξεκίνησαν τα ΚΕΠΑ γίνονταν ελάχιστες επιτροπές συγκεκριμένα 9 έως 10 το μήνα. Σήμερα γίνονται 1000 έως 1100 επιτροπές μηνιαίως, στις οποίες συμμετέχουν περί τους 1200 ιατρούς. Στην Αττική ο χρόνος αναμονής έχει μειωθεί ιδιαιτέρως και έχει περιοριστεί στους 2 - 4 μήνες, καθώς επίσης θα υλοποιηθούν και τα κατ’ οίκον αιτήματα. Γίνονται προσπάθειες να ενταχθούν και άλλοι ιατροί -ιδίως άνεργοι- που έχουν ανάγκη από την αμοιβή.

Ο Πρόεδρος του ΙΣΑ κ. Πατούλης μετέφερε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ιατροί κατά τη στελέχωση των ΚΕΠΑ. Τόνισε ότι πρέπει να εκπαιδευτούν επαρκώς και να μην τους ανατίθενται καθήκοντα εσπευσμένα, με αποτέλεσμα να οφείλουν να στελεχώσουν τις Επιτροπές των Κέντρων Εκτίμησης Πιστοποιητικών Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) σε απομακρυσμένες περιοχές της περιφέρειας. Επίσης ο Πρόεδρος τόνισε ότι τα κακώς κείμενα αλλάζουν μόνο με κοινή δράση έτσι και ο ΙΣΑ κατάφερε την αύξηση των αμοιβών των ιατρών των ΚΕΠΑ από 800 σε 1400 ευρώ.

Χαρακτήρισε απαράδεκτο να συκοφαντούνται όλοι οι ανάπηροι και οι ιατροί των ΚΕΠΑ, ως απατεώνες και η έλλειψη ελεγκτικού μηχανισμού από την πολιτεία να έχει ως αντέρεισμα την κατακραυγή της κοινής γνώμης. «Άλλο το επίδομα, άλλη η επιδοματική πολιτική και άλλο το ποσοστό αναπηρίας. Χρειάζεται προσπάθεια για να ανταλλάξουμε αντικειμενικό λόγο απέναντι στην κοινή γνώμη. Ο ανθρωπιστικός και κοινωνικός λόγος γίνεται πιο ισχυρός όταν δίνουμε στους αρμόδιους φορείς προτάσεις και έτοιμες λύσεις.» Ζήτησε από τον Πρόεδρο της ΕΣΑμεΑ να καταθέσει προτάσεις σύμφωνα με τα πρότυπα άλλων Ευρωπαϊκών χωρών, ώστε να προωθηθεί η πρόταση στα Υπουργεία.



Πηγή: http://www.newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.