Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

Τι αλλάζει στο μηχανογραφικό δελτίο

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Μετά από δυο μήνες έντονων διεργασιών, οι αλλαγές στον ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας οριστικοποιήθηκαν. Το υπουργείο Παιδείας έδωσε χθες στη δημοσιότητα την τελική μορφή του σχεδίου «Αθηνά», που μειώνει τα τμήματα των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ σε 405, από 534 που ήταν πριν.

Στο τελικό σχέδιο περιλαμβάνονται όλες οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ, αλλά και περισσότερες από 10 από τις προτάσεις για βελτιώσεις που πρότεινε η ΔΗΜΑΡ καταδεικνύοντας την πρόθεση των κυβερνητικών εταίρων για συνεργασία σε ένα κρίσιμο τομέα, όπως είναι η παιδεία.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ποια τμήματα παραμένουν

Σύμφωνα με τον υπουργό Παιδείας Κων. Αρβανιτόπουλο «ο νέος Ακαδημαϊκός Χάρτης λογοδοτεί σε επιστημονικά και αναπτυξιακά κριτήρια, απαντά στις προσδοκίες της Νέας Γενιάς για πτυχία με αντίκρισμα και έχει σημαντικό δημοσιονομικό όφελος για τη χώρα, σε μια περίοδο βαθιάς οικονομικής κρίσης», ενώ «η τελική πρόταση ελαχιστοποιεί το κόστος για την ελληνική οικογένεια, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις πρωτόγνωρες συνθήκες, που βιώνει η ελληνική κοινωνία».

Οι αλλαγές
Αναλυτικότερα, με την οριστικοποίηση των μεταβολών στον ακαδημαϊκό χάρτη τα 534 τμήματα που υπάρχουν μειώνονται σε 405. Από αυτά 258 τμήματα θα ανήκουν στα Πανεπιστήμια (από 289) και 147 στα ΤΕΙ (από 245). 129 σχολές και τμήματα 5 πανεπιστημιακών και τεχνολογικών ιδρυμάτων καταργούνται ή συγχωνεύονται. Επιπλέον, σε μεταβατικότητα, δηλαδή σε λειτουργία έως την αποφοίτηση των εισαχθέντων του 2012-2013, τίθενται 26 Τμήματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ποια τμήματα παραμένουν σε μεταβατικό στάδιο

Σε αντίθεση με τον αρχικό σχεδιασμό, η τελική μορφή της «Αθηνάς» περιλαμβάνει μια σειρά κρίσιμων βελτιώσεων:

-Τα ξενόγλωσσα τμήματα του Εθνικού-Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης δεν συγχωνεύονται σε ένα τμήμα. Το αρχικό σχέδιο προέβλεπε τη συγχώνευση των Τμημάτων Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας, Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, και Ισπανικής Γλώσσας και Φιλολογίας σε ένα νέο, Τμήμα «Ξένων Γλωσσών και Φιλολογίας» με πέντε κατευθύνσεις.

-Το Πρόγραμμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών αναβαθμίζεται και μετατρέπεται σε αυτόνομο τμήμα και δεν απορροφάται από το Τμήμα Φιλοσοφίας Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας.

-Το ΤΕΙ προσχολικής Αγωγής (πρώην Βρεφονηπιοκομίας) δεν συγχωνεύεται με το παιδαγωγικό τμήμα της ΑΣΠΑΙΤΕ.

-Τα τμήματα Εργοθεραπείας και Φυσικοθεραπείας του ΤΕΙ Αθήνας παραμένουν αυτόνομα και δεν συγχωνεύονται.

Κοινοπραξίες και όχι ομοσπονδιοποίηση

Βασικότερη αλλαγή είναι η διαφοροποίηση του αρχικού σχεδιασμού για την ομοσπονδιοποίηση μεταξύ Ιδρυμάτων. Τελικά προκρίθηκε η πρόταση για κοινοπραξίες μεταξύ Πανεπιστημίων, Τεχνολογικών Ιδρυμάτων και ερευνητικών κέντρων.

Το υπουργείο Παιδείας αποδέχθηκε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για κοινοπραξία στα πέντε Πανεπιστήμια της Αθήνας (Πάντειο, Πειραιώς, Γεωπονικό, Οικονομικό-ΑΣΟΕΕ και Χαροκοπειό) που αρχικά θα αποτελούσαν ένα ομόσπονδο πανεπιστημιακό ίδρυμα με το όνομα «Αδαμάντιος Κοραής».

Για τους μελλοντικούς απόφοιτους των πέντε αυτών ιδρυμάτων τα πτυχία θα είναι διακριτά και θα φέρουν το όνομα του κάθε πανεπιστημίου. Στην κατεύθυνση αυτή δημιουργείται και η Κοινοπραξία μεταξύ του Ιόνιου Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ Ιονίων νήσων.

Το επόμενο βήμα για την επισημοποίηση των αλλαγών είναι η προώθηση προς έκδοση των σχετικών Προεδρικών Διαταγμάτων.

Το μηχανογραφικό
Ο νέος ακαδημαϊκός χάρτης, αποτελεί και τη νέα μορφή του μηχανογραφικού δελτίου. Οι υποψήφιοι των Πανελληνίων Εξετάσεων του 2013 θα κληθούν να επιλέξουν Τμήματα με βάση τις οριστικές αλλαγές, που ανακοινώθηκαν χθες. Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανακοινωθούν και οι ημερομηνίες για την υποβολή των μηχανογραφικών από τους υποψηφίους των πανελλαδικών. Οι εξετάσεις, σύμφωνα με τον προγραμματισμό θα ξεκινήσουν στις 17 Μαΐου.


Πηγή: http://www.real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.