Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

Επαρκής ενυδάτωση στο χώρο εργασίας

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Πρακτικές συμβουλές για την αποφυγή της αφυδάτωσης.

Χειμώνας ή καλοκαίρι; Άνοιξη ή φθινόπωρο; Σαφώς και η εποχή του χρόνου παίζει ρόλο αλλά, ανεξάρτητα από την εποχή αυτό που δεν θα πρέπει να ξεχνάμε είναι να κρατάμε τον οργανισμό μας καλά ενυδατωμένο, καθώς οι ανάγκες του σε υγρά είναι καθημερινές και οι παράγοντας που επηρεάζουν την ποσότητα του νερού, που πρέπει να καταναλώνουμε ημερησίως, πολλοί.

Δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς νερό. Το γιατί όμως συμβαίνει αυτό, όμως σπάνια απασχολεί τη σκέψη μας. Το 50-60% των ανθρώπινου οργανισμού αποτελείται από νερό και αυτό από μόνο του δείχνει πόσο σημαντικός είναι ο επαρκής και έγκαιρος εφοδιασμός του οργανισμού με νερό και πόσο σημαντικές είναι οι επιπτώσεις ακόμα και της μερικής αφυδάτωσης.

Το νερό στο σώμα μας συμμετέχει σε πλήθος λειτουργιών που παίζουν καθοριστικό ρόλο για τη διατήρησή μας στη ζωή. Μερικές από αυτές είναι:

Η μεταφορά των θρεπτικών συστατικών και του οξυγόνου στο σώμα.
Η αποβολή των άχρηστων ουσιών.
Η διατήρηση της θερμοκρασία του σώματος.
Η λίπανση των αρθρώσεων.
Η προστασία των οργάνων.
Η ρύθμιση της πίεσης του αίματος.
Η ομαλή λειτουργία της καρδιάς και των νεφρών κ.λπ.

Κάθε δραστηριότητα του ανθρώπινου σώματος οδηγεί σε απώλεια νερού. Σε φυσιολογικές συνθήκες κάθε ημέρα, η απώλεια αυτή πραγματοποιείται κυρίως μέσω:

Του δέρματος (πόροι και ιδρώτας).
Της αναπνοής (εκπνοή).
Του ουροποιητικού.
Του πεπτικού συστήματος.

Ορισμένες από τις καταστάσεις που συνδέονται με την ήπια αφυδάτωση είναι, αδυναμία, κόπωση, πονοκέφαλος, απώλεια συγκέντρωσης κ.λπ. Στην περίπτωση δε των αθλητών, η αφυδάτωση μπορεί να «απειλήσει» τη διάκρισή τους, μειώνοντας την αθλητική απόδοση. Προσοχή! Το αίσθημα της δίψας δεν είναι η καλύτερη ένδειξη για την πρόσληψη νερού, αντίθετα αποτελεί «σήμα κινδύνου», καθώς μαρτυρά πως είμαστε ήδη αφυδατωμένοι και πρέπει άμεσα να ενυδατώσουμε το σώμα μας. Έτσι λοιπόν κάθε σταγόνα νερού που χάνουμε, πρέπει να την αναπληρώνουμε.

Ένα μεγάλο και αρκετά σημαντικό κομμάτι είναι η ενυδάτωση τις ώρες εργασίας μας, καθώς εκεί περνάμε ένα μεγάλο χρονικό διάστημα κάτω από το άγχος, την πίεση και τις ευθύνες, να κρατάνε απασχολημένη την σκέψη μας, ώστε να μην συνειδητοποιούμε καν το αίσθημα την δίψας που ο ο οργανισμός μας στέλνει.

Οι ανάγκες του καθενός σε νερό, εξαρτώνται από το φύλο, την ηλικία, αλλά επίσης επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες του τρόπου ζωής. Αυτοί περιλαμβάνουν το επίπεδο της φυσικής δραστηριότητας, περιβαλλοντικούς παράγοντες όπως η θερμοκρασία, η σχετική υγρασία και η κίνηση του αέρα. Αυτές οι μεταβλητές μπορεί να διαφέρουν σε μεγάλο βαθμό από το ένα εργασιακό περιβάλλον στο άλλο. Οι περισσότεροι άνθρωποι ξοδεύουν σημαντικό ποσοστό του χρόνου τους στην εργασία τους. Έτσι η εξασφάλιση επαρκούς ενυδάτωσης στην δουλειά, είναι σημαντικό ζήτημα.

Η αφυδάτωση οδηγεί σε αύξηση της θερμοκρασίας περίπου 0,1-0,2°C με κάθε 1% απώλειας υγρών. Η αφυδάτωση μπορεί επίσης να αυξήσει την καρδιακή συχνότητα. Όταν η αφυδάτωση υπερβαίνει το 2% του σωματικού βάρους, η σωματική ικανότητα εργασίας έχει ελαττωθεί.

Η αφυδάτωση έχει αποδειχθεί επίσης πώς επηρεάζει αρνητικά την λήψη αποφάσεων και τη νοητική απόδοση, τα οποία μπορεί να συμβάλουν στην μείωση της παραγωγικότητας και σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εργατικών ατυχημάτων.

Η εργασία σε ζεστό περιβάλλον μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές απώλειες νερού από το σώμα, κυρίως με την μορφή του ιδρώτα. Το μέγεθος των απωλειών αυτών εξαρτάται κυρίως από την ένταση και τη διάρκεια εργασίας, αν και το ποσοστό του ιδρώτα μπορεί να διαφέρει μεταξύ των διαφόρων δραστηριοτήτων και εργασιών από άτομο σε άτομο.

Μερικές πρακτικές συμβουλές ώστε να κρατάμε τα επίπεδα υγρών στο σώμα μας σε υψηλά επίπεδα, τις ώρες της εργασίας περιλαμβάνουν:

Αξιολόγηση της κατάστασης ενυδάτωσης: Το χρώμα των ούρων είναι μια γρήγορη και χρήσιμη εκτίμηση της κατάστασης της ενυδάτωσης κατά τη διάρκεια της καθημερινής δραστηριότητας. Όσο πιο έντονο είναι το χρώμα, τόσο πιο υψηλή είναι η αφυδάτωση.

Ένταξη πρακτικών που ενθαρρύνουν την πρόσληψη υγρών και την πρόσβαση σε σημεία όπως βρύσες ή μηχανήματα αυτόματης πώλησης, χυμών αναψυκτικών, μπουκαλάκια με νερό, κ.λπ.

Σωστή ενημέρωση. Ειδικά τα άτομα που δουλεύουν σε θερμό περιβάλλον, πρέπει να γνωρίζουν για σημάδια αξιολόγησης των επιπέδων ενυδάτωσης, τους κινδύνους της αφυδάτωσης, καθώς και στρατηγικές για τη διατήρηση της ενυδάτωση, ενώ εργάζονται. Έτσι μπορούν να μειώσουν την αφυδάτωση στο χώρο εργασίας.

Επίσης, νερό προσλαμβάνεται και από τις τροφές. Υπολογίζεται ότι το 20% των υγρών που προσλαμβάνονται ημερησίως προέρχεται από τα τρόφιμα, ενώ το 80% από διάφορα ποτά (όλα τα είδη, όχι μόνο σκέτο νερό).

Το νερό ονομάζεται και «πηγή ζωής». Όχι άδικα, βλέποντας πόσο μεγάλη είναι η σημασία του στην καθημερινότητα. Μην ξεχνάτε λοιπόν να πίνετε και ένα ποτήρι νερό παραπάνω ακόμα και αν δεν αισθάνεστε έντονα το αίσθημα της δίψας. Κακό δεν θα σας κάνει.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.