Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013

Πιείτε έναν ελληνικό καφέ στην υγειά σας!

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ένα φλιτζάνι ελληνικού καφέ ίσως αποτελεί το «κλειδί» της καλής καρδιαγγειακής υγείας και της μακροζωίας, σύμφωνα με ελληνική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Αγγειακής Ιατρικής «SAGE».

Τα στοιχεία προέρχονται από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και αφορούν στη μελέτη των συνηθειών ενός από τους μακροβιότερους πληθυσμούς παγκοσμίως: αυτόν της Ικαρίας.

Η μελέτη των Ικαριωτών έχει δείξει ότι έχουν διπλάσιες πιθανότητες να ξεπεράσουν τα 90 σε σύγκριση με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους και μάλιστα να ζήσουν τα τελευταία τους χρόνια σε καλή κατάσταση υγείας.

Οι ερευνητές μελέτησαν τη σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση καφέ και τη λειτουργία του ενδοθηλίου (της «φόδρας» που επενδύει τον εσωτερικό αυλό των αγγείων). Η καλή κατάσταση του ενδοθηλίου συμβάλλει στη ρύθμιση της πηκτικότητας του αίματος, στη διατήρησης της καρδιαγγειακής υγείας και εν γένει στην τόνωση της άμυνας του οργανισμού.

Από τους 142 Ικαριώτες άνω των 65 που συμμετείχαν στην έρευνα διαπιστώθηκε ότι εκείνοι που έπιναν μόνο ελληνικό καφέ (87%) είχαν καλύτερη λειτουργία του ενδοθηλίου, συγκριτικά με όσους κατανάλωναν άλλους τύπους καφέ.

Ακόμη και εκείνοι με υπέρταση δεν φάνηκε να επηρεάζονται σημαντικά από την κατανάλωση ελληνικού καφέ.

Ο επικεφαλής ερευνητής δρ Γεράσιμος Σιάσος επισημαίνει ότι η ευεργετική δράση του καφέ μάλλον οφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητά του σε πολυφαινόλες και άλλα αντιοξειδωτικά. Επίσης, εξηγεί ότι χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να διαπιστωθεί η ακριβής ευεργετική δράση του καφέ στην καρδιαγγειακή υγεία.


Πηγή: http://www.zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.