Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2013

Προϊόντα τεχνολογίας που κάνουν τους ανθρώπους... βιονικούς

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Τα «έξυπνα» υφάσματα προοιωνίζονται ένα μέλλον τελείως διαφορετικό.
Ο αναδυόμενος κλάδος των «έξυπνων» υφασμάτων, γνωστός ως e-textiles, έχει αρχίσει να κάνει πλέον «θαύματα», καθώς ολοένα και πιο περίπλοκοι πειραματισμοί είναι δυνατοί.

Οι μικρο-επεξεργαστές αυξάνουν σε επεξεργαστική δύναμη την ώρα που συρρικνώνονται σε μέγεθος, γεγονός που επιτρέπει σήμερα την αρμονική σύζευξη τεχνολογίας και καθημερινού ρουχισμού, για την ανάπτυξη εντελώς καινοτόμων ιδεών.

Ο μικροσκοπικός επεξεργαστής LilyPad Arduino, ειδικά σχεδιασμένος να ενσωματώνεται σε υφάσματα και ενδύματα, μπορεί και αλληλεπιδρά με μια τεράστια ποικιλία αισθητήρων, εγκαινιάζοντας μια νέα πλατφόρμα για την τεχνολογική μόδα.

Από ενσωματωμένα λαμπάκια LED που αλληλεπιδρούν με το σώμα μέχρι και πιο περίπλοκους σχεδιασμούς, όπως κινούμενα ή μηχανοκίνητα εξαρτήματα που ανταποκρίνονται στις περιβαλλοντικές συνθήκες, το μέλλον των ρούχων ευαγγελίζεται έναν κόσμο βγαλμένο κατευθείαν από ταινία επιστημονικής φαντασίας!

Ψηφιακές σκιές ματιών



Ο σχεδιαστής Lulin Ding έχει κατασκευάσει μια ψηφιακή εκδοχή της πατροπαράδοτης σκιάς για τα μάτια, η οποία περιβάλλει τον οφθαλμό με μια φουτουριστική έννοια. Στην προσπάθεια να αναδημιουργήσει το εφέ της παραδοσιακής σκιάς, που είναι κυρίως ορατή όταν το μάτι είναι κλειστό, η καινοτόμα εκδοχή του Ding αναβοσβήνει αλληλεπιδρώντας με το ανοιγοκλείσιμο των βλεφάρων!



Ρυθμικό γάντι




Το φοράς, χτυπάς τα δάχτυλά σου σε οποιαδήποτε επιφάνεια και παράγεις μουσική! Τα δεδομένα των αισθητήρων της κίνησης μετατρέπονται σε ποικίλους τόνους, ενώ προσμετράται ακόμα και η πίεση από τις κινήσεις των δαχτύλων. Και πάλι ένας μικρο-επεξεργαστής Arduino Lilypad κάνει το «μαγικό»...

Φόρεμα-οθόνη




Ο μικρο-επεξεργαστής Arduino Lilypad ελέγχει τα φώτα LED του φορέματος, «παντρεύοντας» παλιές τεχνολογίες (όπως η προβολή φωτογραφιών) με εντελώς καινούριες. Οι λυχνίες LED, που είναι προσαρμοσμένες πίσω από τις διαφάνειες, ανταποκρίνονται στο ατμοσφαιρικό φως, δημιουργώντας ένα εφέ επιστημονικής φαντασίας: κατά τη διάρκεια της ημέρας, με το πλούσιο ηλιακό φως, το φόρεμα μοιάζει σαν κάθε άλλο μαύρο φόρεμα, μόλις ωστόσο τα φώτα πέσουν, τα «έξυπνα» LED ανταποκρίνονται μετατρέποντας το φόρεμα σε απαστράπτον υπερθέαμα κινούμενων εικόνων!

Το κοστούμι του υπερήρωα


Ο επεξεργαστής LilyPad Arduino και 260 λυχνίες LED κάνουν τον άνθρωπο που θα φορέσει τη στολή υπερήρωα στην όψη: ο superhero Axon, όπως τον έχουν ονομάσει, αντλεί τη δύναμή του συλλέγοντας τη φωτεινή ενέργεια από διάφορα μέρη του σώματός του, τη μεταφέρει στα χέρια του και την απελευθερώνει εκτοξεύοντάς τη στους κακούς!

Σακάκι-αλκοτέστ



Δεν θα ήταν καταπληκτικό αν στις βραδινές μας εξόδους είχαμε έναν φίλο που θα μας προειδοποιούσε ότι τα κοπανήσαμε αρκετά; Και θα ήταν επιπρόσθετα και απολύτως ακριβής στις εκτιμήσεις του; Το «έξυπνο» σακάκι διαθέτει ενσωματωμένο μετρητή αλκοόλ, τον οποίο μπορεί να χρησιμοποιήσει ο ενδιαφερόμενος για να καταγράψει την πρόοδό του στο αλκοόλ! Σκύβει διακριτικά στο κολάρο του σακακιού, ξεφυσά και παίρνει την πολύτιμη μέτρηση...

Κινούμενο κατοικίδιο



Θέλετε ένα κατοικίδιο αλλά δεν μπορείτε τη φασαρία; Τι θα λέγατε για ένα φορετό pet; Ο μικρός αυτός φίλος είναι σχεδιασμένος να ανταποκρίνεται στη διάθεση του αφεντικού του, μετρώντας τους καρδιακούς παλμούς και άλλες αγχογόνες ενδείξεις. Μόλις νιώσει ότι το εσωτερικό κλίμα του ιδιοκτήτη του είναι τεταμένο, ανασηκώνει το κεφάλι και την ουρά του για να του υπενθυμίσει ότι ήρθε η ώρα να καλμάρει! Πολύτιμος φίλος...

Τζάκετ-φλας για ποδηλάτες


Η ασφάλεια του ποδηλάτη περνά σε νέα επίπεδα, με την καταπληκτική αυτή εφαρμογή που ενεργοποιεί ταυτόχρονα την ποδηλασία, την τεχνολογία και τον ρουχισμό. Το τζάκετ αντιλαμβάνεται την πρόθεση του ποδηλάτη του στρίψει και ενημερώνει τους οδηγούς σηματοδοτώντας το κατάλληλο σήμα-φλας! Ανεκτίμητο για μετακινήσεις στην πόλη...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.