Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013

Έμμεσος τρόπος προσδιορισμού του φορολογητέου εισοδήματος

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Το ΔΝΤ τοποθετεί στο 25% του ΑΕΠ την παραοικονομία.

Την αποτελεσματική εφαρμογή νέων μεθόδων φορολογικών ελέγχων όπως ο έμμεσος τρόπος προσδιορισμού του φορολογητέου εισοδήματος για τους αυτοαπασχολούμενους ζητά η τρόικα από την κυβέρνηση.

Με τις έμμεσες τεχνικές ελέγχου, οι οποίες έχουν ήδη θεσμοθετηθεί, μπορούν να προσδιορίζονται τα φορολογητέα εισοδήματα των φορολογουμένων, τα ακαθάριστα έσοδα, οι εκροές και τα φορολογητέα κέρδη των επιτηδευματιών.
Ο προσδιορισμός των αποτελεσμάτων θα διενεργείται μετά από την εξέταση της ρευστότητας του φορολογούμενου, της καθαρής θέσης του φορολογούμενου, της σχέσης της τιμής πώλησης προς το συνολικό όγκο κύκλου εργασιών και το ύψος των τραπεζικών καταθέσεων και των δαπανών σε μετρητά.

Από τη στιγμή που τα αποτελέσματα του φορολογικού ελέγχου έχουν εξαχθεί με την εφαρμογή έμμεσων τεχνικών και πριν την έκδοση φύλλων ή πράξεων καταλογισμού, ο προϊστάμενος της Εφορίας θα καλεί τον υπόχρεο σε ακρόαση, ο οποίος δικαιούται σε ανταπόδειξη του πορίσματος. Αν το πετυχαίνει δεν θα καταβάλει φόρους ή πρόστιμα.

Σημειώνεται πως το ΔΝΤ τοποθετεί στο 25% του ΑΕΠ την παραοικονομία, ενώ για ελευθέρους επαγγελματίες όπως γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί και λογιστές θεωρεί πως έχουν πραγματικά εισοδήματα που υπερβαίνουν κατά 1,25 έως και 2,5 φορές τα δηλωθέντα εισοδήματά τους. Έτσι τα αδήλωτα εισοδήματα φτάνουν το 6% του ΑΕΠ και η φοροδιαφυγή των ελευθέρων επαγγελματιών αγγίζει το 1% έως 1,75% του ΑΕΠ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.