Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013

Νέο δημοσιονομικό σοκ στην Ε.Ε. από το δημογραφικό πρόβλημα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου η Fitch
.
Ελλείψει νέων μεταρρυθμίσεων που να λαμβάνουν υπόψη τη γήρανση του πληθυσμού, πολλές προηγμένες οικονομίες, κυρίως στην Ευρώπη, κινδυνεύουν να υποστούν μια «δεύτερη δημοσιονομική κρίση μακροχρόνια», εκτιμά ο οίκος αξιολόγησης Fitch σε μελέτη του που δημοσιοποιεί σήμερα.

«Λίγες χώρες είναι εκτεθειμένες σε άμεσο κίνδυνο. Ωστόσο χωρίς ευρείες μεταρρυθμίσεις του συνταξιοδοτικού τους συστήματος, ο Fitch αναμένει να μειωθεί την προσεχή δεκαετία η πιστοληπτική ικανότητα των χωρών που υφίστανται τις μεγαλύτερες πιέσεις λόγω της γήρανσης» του πληθυσμού ή παρουσιάζουν την επιτακτικότερη ανάγκη για την υιοθέτηση μέτρων άμεσα, αναφέρει η έκθεση υπό τον τίτλο: «Το κόστος της γήρανσης: η δεύτερη δημοσιονομική κρίση».

«Οι χώρες που παρουσιάζουν έναν καλό απολογισμό στο θέμα της υιοθέτησης μεταρρυθμίσεων μπορεί να επωφεληθούν περισσότερο από περιθώρια χειρισμών», επισημαίνει ο οίκος αξιολόγησης.

«Αν και η επίλυση της παρούσας δημοσιονομικής κρίσης παραμένει ο πιο σημαντικός παράγοντας όσον αφορά την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας πολλών προηγμένων οικονομιών, χωρίς πρόσθετες μεταρρυθμίσεις για τη διαχείριση της επίπτωσης μακροπρόθεσμα της γήρανσης, οι οικονομίες αυτές κινδυνεύουν με μια δεύτερη δημοσιονομική κρίση μακροπρόθεσμα».

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του οίκου αξιολόγησης, η αναλογία του δημοσίου χρέους επί του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) μεγάλου αριθμού των χωρών αυτών θα «εκραγεί». Η μέση αναλογία των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται συνεπώς να αυξηθεί κατά 6,9% έως το 2020 και κατά 119,4% έως το 2050. Για την ευρωζώνη, η αύξηση θα είναι της τάξης του 111,4% έως το 2050.

Ελλείψει μεταρρυθμίσεων για την αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας και/ή των ποσοστών συμμετοχής σε πολλές άλλες προηγμένες οικονομίες, η γήρανση του πληθυσμού θα μπορούσε να ερμηνευτεί με μια υποχώρηση του ΑΕΠ μακροπρόθεσμα, επιδεινώνοντας το δημοσιονομικό πρόβλημα», εκτιμά ο Fitch.

Έως το 2050 η Ιαπωνία, η Ιρλανδία και η Κύπρος θα είναι οι πλέον πληγείσες χώρες όσον αφορά την αύξηση των δαπανών που έχουν σχέση με τη γήρανση την προσεχή δεκαετία, ενώ το Λουξεμβούργο, το Βέλγιο, η Μάλτα και η Σλοβενία «κινδυνεύουν να υποστούν τις μεγαλύτερες συνέπειες πολύ μακροπρόθεσμα».

Οι πλέον εκτεθειμένες χώρες μπορεί να υποστούν μια υποβάθμιση έως πέντε βαθμίδες έως το 2050.
«Οι πρόσφατες μεταρρυθμίσεις στην Πορτογαλία, την Ιταλία, την Ελλάδα εξουδετέρωσαν δραστικά την επίπτωση μακροπρόθεσμα της γήρανσης στα δημόσια οικονομικά των χωρών αυτών» υπογραμμίζει.

Και αν η Γερμανία είναι σήμερα μια από τις πιο ευάλωτες χώρες στο θέμα της γήρανσης του πληθυσμού, δεν αναμένεται να υποστεί τις συνέπειες αυτής σε δημοσιονομικό επίπεδο, τόσο όσο οι πλέον εκτεθειμένες χώρες όπως η Ιαπωνία, εκτιμά ο οίκος αξιολόγησης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.