Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2013

Τι θα γίνει με ΦΑΠ και αντικειμενικές αξίες

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Τα πάνω-κάτω στις ιδιοκτησίες ακινήτων κυρίως στην ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα αναμένεται να φέρει η επέκταση των αντικειμενικών αξιών στα ακίνητα όλης της χώρας. Σε μια προσπάθεια αύξησης των εσόδων του κράτους, το υπουργείο Οικονομικών μελετά την επέκταση των αντικειμενικών αξιών σε όλες τις περιοχές της επαρχιακής Ελλάδας, έτσι ώστε «να υπάρχει βεβαιότητα και σταθερότητα στη φορολογητέα βάση των ακινήτων και των σχετικών συναλλαγών». Στόχος του υπουργείου, είναι «η διεύρυνση της φορολογικής βάσης» αλλά και «η δικαιότερη κατανομή των βαρών».

Ενώ, ως προς τα εκτός σχεδίου ακίνητα και αγροτεμάχια το υπουργείο Οικονομικών αναζητά λύσεις ώστε να εξετάζεται η φοροδοτική ικανότητα των ιδιοκτητών τους και να συνεισφέρουν όλοι κατά την δυνατότητά τους.

Μέχρι σήμερα η αξία ενός ακινήτου προσδιορίζονταν με βάση μια τιμή εκκίνησης και όχι την τιμή ζώνης. Κάτι που είχε ως αποτέλεσμα στις περισσότερες περιπτώσεις να παρατηρείται το φαινόμενο, οι φόροι, να είναι πολύ μικρότεροι καθώς οι αξίες είναι χαμηλότερες από αυτές που θα προκύψουν με την ένταξη στον αντικειμενικό προσδιορισμό. Ουσιαστικά, εάν πραγματοποιηθεί η ένταξη όλων των περιοχών στο σύστημα αντικειμενικών αξιών, η αξία των ακινήτων θα «εκτοξευθεί» με αποτέλεσμα να αυξηθούν και μια σειρά φόρων και τελών.

Και όλα αυτά, την ίδια ώρα που ιδιοκτήτες εκατοντάδων χιλιάδων ακινήτων καλούνται να πληρώσουν τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας για το 2010 σε 3 δόσεις. Όσον αφορά τον ΦΑΠ του 2011 και του 2012, το επιτελείο του υπουργείου Οικονομικών σκέφτεται να σταλεί στους ιδιοκτήτες εντός του Φεβρουαρίου και να είναι σε 10 δόσεις. Στόχος του υπουργείου είναι να μπει στα ταμεία του Δημοσίου 1 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, τα ειδοποιητήρια με το φόρο ακίνητης περιουσίας που φθάνουν στους φορολογούμενους για τα έτη 2010, 2011 και 2012, αφορούν μικρό μόνο αριθμό ιδιοκτητών, δεδομένου ότι ο φόρος αφορά φυσικά πρόσωπα με μεγάλη ακίνητη περιουσία, όπου το αφορολόγητο είναι ατομικό.

Για παράδειγμα ΦΑΠ για το 2010 θα πληρώσει περίπου το 5% των ιδιοκτητών ακινήτων οι όποιοι κατέχουν ατομική ακίνητη περιουσία άνω των 400.000 ευρώ το άτομο και άρα στο ζευγάρι άνω των 800.000 ευρώ. Για το 2011, λόγω μείωσης του αφορολόγητου, οι ιδιοκτήτες που θα πληρώσουν το φόρο ανέρχονται σε περίπου 10% με ατομική ακίνητη περιουσία από 200.000 ευρώ και άνω, ενώ αντίστοιχα είναι τα ποσοστά για το 2012.


Πηγή: http://www.real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.