Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2013

2013...13 λόγοι να χαμογελάσουμε

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Η "ανατολή" του 2013 φέρνει μηνύματα αισιοδοξίας για την αυξανόμενη περιβαλλοντική ευαισθησία των Ελλήνων και του κόσμου. 13 λόγοι για να μας κάνουν να νιώσουμε ότι το περιβάλλον που ζούμε μπορεί να γίνει καλύτερο.

1. Μεγαλώνει συνεχώς η περιβαλλοντική ευαισθησία και συνείδηση των Ελλήνων καταναλωτών και εκδηλώνεται με ενέργειες όπως η ανακύκλωση, συμμετοχή σε οργανωμένες δράσεις και αλλαγές στην προσωπική συμπεριφορά για την εξοικονόμηση ενέργειας.

Το συμπέρασμα προέκυψε από την έρευνα που πραγματοποίησε το ερευνητικό εργαστήριο μάρκετιγκ του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και το κέντρο Αειφορίας με τίτλο “Πράσινο Marketing: Περιβαλλοντικές Διαστάσεις του Marketing στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης”.

2. Κλείνει η τρύπα του όζοντος

Μια πρόσφατη μελέτη που έγινε από 17 διεθνείς επιστημονικές ομάδες 11 χωρών με επικεφαλής επιστήμονες από το ΑΠΘ και το Πανεπιστήμιο Πατρών, καταδεικνύει ότι τις επόμενες δεκαετίες θα επουλωθούν σταδιακά οι πληγές που άνοιξαν από την τρύπα του όζοντος.

3. Τα μουσεία γίνονται... "έξυπνα"

«Πράσινα» και έξυπνα γίνονται σταδιακά τα μουσεία της χώρας, τα οποία -πλέον- όχι μόνο σέβονται τον πολιτισμό, αλλά προστατεύουν το περιβάλλον, με τη μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, και ενημερώνουν διαδραστικά τους επισκέπτες για τα οφέλη από την εξοικονόμηση ενέργειας.

Τα «έξυπνα» μουσεία, που θα αρχίσουν να λειτουργούν από τα τέλη του 2013, θα διαθέτουν συστήματα μετρήσεων, παρακολούθησης, καταγραφής, επεξεργασίας και προβολής -επιτόπου και διαδικτυακώς- των λειτουργικών στοιχείων και αποτελεσμάτων των ενεργειακών συστημάτων του κτιρίου, καθώς και συστήματα ελέγχου και διαχείρισης λειτουργίας των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων, με τη δυνατότητα μετρήσεων, συλλογής και καταγραφής των απαραίτητων δεδομένων και παραμέτρων όπως εσωτερικές συνθήκες (θερμοκρασία, υγρασία, συγκέντρωση CO2 και άλλων ρύπων κ.λπ.), μετεωρολογικά δεδομένα (ηλιακή ακτινοβολία, θερμοκρασία κ.ά.), αποδόσεις λειτουργίας εγκαταστάσεων (κατανάλωση καυσίμου, απόδοση λειτουργίας), ενεργειακές καταναλώσεις κ.ά.

4. Ξανα-σκέψου την Αθήνα



Μπορείτε να φανταστείτε την Αθήνα ως έναν προορισμό για τον πολίτη και όχι για τα αυτοκίνητα; Να επιστρέψουν οι κατοικίες στο κέντρο και να αναβαθμιστούν τα εμπορικά καταστήματα της πόλης; Να είναι η ΑΘήνα μια πόλη που να λατρεύεις να ζεις;



Αυτοί και πολλοί άλλοι είναι οι στόχοι που έθεσαν οι διοργανωτές του ευρωπαικού αρχιτεκτονικού διαγωνισμού Rethink Athens για την ανασυγκρότηση του κέντρου της Αθήνας.

Ο διαγωνισμός βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο και το έργο «Re-think-Athens» αποτελεί μια πολύπλευρη παρέμβαση που εκτείνεται από τη λεωφόρο Αμαλίας έως την οδό Πατησίων, έχει ως άξονα την οδό Πανεπιστημίου και κορυφώνεται σε μια νέα πλατεία Ομονοίας.

Το πρόγραμμα, το οποίο αποτελεί ευρωπαϊκή πρωτιά, έχει σε πρώτη φάση στόχο την ενεργειακή και περιβαλλοντική αναβάθμιση πέντε έως δέκα θεματικών μουσείων στην Ελλάδα, ώστε αφενός να μηδενίσουν την ενεργειακή τους κατανάλωση, αφετέρου να χρησιμοποιήσουν ευφυείς τεχνολογίες. Τα οφέλη αναμένονται πολλά, καθώς εκτιμάται ότι με τις αλλαγές στα κτίρια θα βελτιωθεί η περιβαλλοντική ποιότητα των μουσείων, θα περιοριστεί στο ελάχιστο η ρύπανση του εσωτερικού περιβάλλοντος και θα βελτιωθεί το μικροκλίμα της περιοχής από τις «πράσινες» τεχνολογίες που θα εφαρμοστούν στον περιβάλλοντα χώρο, καθώς και τη χρήση ανακυκλώσιμων και «πράσινων» υλικών κατά την ανακατασκευή τους.

5. Η Κάρπαθος έγινε θαλάσσιο Πάρκο

Χρειάστηκε να περάσει μια δεκαετία για να θεσμοθετηθεί το θαλάσσιο Πάρκο της Καρπάθου. Μέσα στο 2013 θα ολοκληρωθεί η εξειδίκευση του ειδικού σχεδίου διαχείρισης με το Προεδρικό Διάταγμα να προβλέπει ήδη, ότι η ευρύτερη περιοχή χωρίζεται σε δύο βασικές ζώνες προστασίας, τις θαλάσσιες και τις χερσαίες, καθώς και σε επιμέρους ζώνες, στις οποίες ορίζονται οι επιτρεπόμενες χρήσεις και δραστηριότητες. Στις ζώνες απόλυτης προστασίας οι επιτρεπόμενες δραστηριότητες αφορούν κυρίως την επιστημονική έρευνα και τη διαχείριση της περιοχής, ενώ στις ζώνες προστασίας της φύσης επιτρέπονται επιπλέον ήπιες οικονομικές δραστηριότητες ,όπως ο τουρισμός μικρής κλίμακας και η παράκτια επαγγελματική αλιεία, η αναψυχή, η κατάδυση και άλλες αναπτυξιακές δραστηριότητες που είναι συμβατές με το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον.

6. Το 2012 η Ελλάδα ήταν δεύτερη , παγκοσμίως, στις ακτές με γαλάζια σημαία

Μπορούμε να κατακτήσουμε την πρώτη θέση το 2013; Είναι το ερώτημα που πρέπει να απαντήσουμε όλοι μας γνωρίζοντας την πολύ σημαντική διάκριση της χώρας μας.

Με 394 βραβευμένες ακτές, η Ελλάδα κατέχει και πάλι, όπως τα τελευταία χρόνια, τη 2η θέση παγκοσμίως ανάμεσα σε 48 χώρες. Η Διεθνής Επιτροπή βράβευσε 3.179 ακτές και 659 μαρίνες σε όλο το κόσμο. Γίνεται προσπάθεια, σε συνεργασία με αρμόδιους κρατικούς φορείς, να αυξηθεί ο αριθμός βραβευμένων μακρινών.

7. Έρχονται τα "δροσερά πεζοδρόμια"

Η χρήση «δροσερών» υλικών στην κατασκευή δρόμων και πεζοδρόμων αποτελεί μια αποτελεσματική λύση για τη μείωση των θερμοκρασιών στις πόλεις κατά τους θερμούς μήνες του καλοκαιριού, υποστηρίζει νέα έρευνα Ελλήνων επιστημόνων που έδειξε πως οι θερμοκρασίες εδάφους μειώθηκαν κατά 12 βαθμούς Κελσίου και η θερμοκρασία ατμόσφαιρας κατά 1,9 βαθμούς Κελσίου μετά την εγκατάσταση δροσερών πλακών πεζοδρομίου στο πάρκο Φλοίσβου στην Αθήνα.Τα υλικά αυτά συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του φαινομένου της θερμικής νησίδας στα αστικά κέντρα.

8. Η φαβέλα που έγινε... παράδεισος

Ο Mauro Quintanilha, ένας μουσικός με δημιουργική φαντασία κατάφερε να παρασύρει σε ένα "όνειρο" 20 βραζιλιάνους εθελοντές. Πίθηκοι κρέμονται από κλαδί σε κλαδί, ένας ειδικός χώρος κηπουρικής για παιδιά και καταπληκτική θέα στη θάλασσα. Αυτή η πράσινη όαση πήρε σάρκα και οστά σε ένα εντελώς ασυνήθιστο μέρος: μια πρώην χωματερή σε παραγκούπολη του Ρίο ντε Τζανέιρο που μετατράπηκε σε καταπράσινο πάρκο χάρη στη φιλοδοξία και την επιμονή αφοσιωμένων εθελοντών.

9.Στο Guajarat πλέον το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο του κόσμου

Στο Guajarat πλέον το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο στην Ασία και τον κόσμο, καθώς ξεκινά η χρήση του ομόνυμου Φ/Β πάρκου, προσφέροντας κομμάτι από τα 600 MW που προστέθηκαν στο ηλεκτρικό δίκτυο της Ινδίας.

Το Ηλιακό Πάρκο Guajarat, που εκτείνεται σε μια λωρίδα ερήμου, προσφέρει 214 MW φωτοβολταϊκού δυναμικού, γεγονός που το καθιστά μεγαλύτερο από τα 200 MW του Golmund Solar Park της Κίνας.

Το έργο δίνει μια σοβαρή ώθηση στις φιλοδοξίες για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας της Ινδίας, η οποία έχει ως στόχο, η ηλιακή ενέργεια να αντιπροσωπεύει το 3 τοις εκατό του εθνικού δυναμικού - ή 1.000 MW - μέχρι το 2013. Συνολικά, η χώρα θέλει να αυξήσει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στο 15 τοις εκατό της παραγωγικής ικανότητας, μέχρι το 2020, από το 6 τοις εκατό σήμερα.

10. Εγκαταστάθηκε η τελευταία ανεμογεννήτρια στο υπεράκτιο αιολικό-μαμούθ πάρκο

Ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση της175ης και τελευταίας ανεμογεννήτριας στο υπεράκτιο αιολικό πάρκο-μαμούθ London Array, σηματοδοτώντας το τέλος των βασικών εργασιών της μονάδας ισχύος 630 Μεγαβάτ. Να σημειωθεί ότι η εγκατάσταση των ανεμογεννητριών είχε ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2012.

Το London Array βρίσκεται 20 χιλιόμετρα ανοιχτά των ακτών του Κεντ, στις εκβολές του Τάμεση.

11. Η χιονόμπαλα κομήτης

Ένας κομήτης που εντοπίστηκε το Σεπτέμβριο από αστρονόμους στη Ρωσία δεν αποκλείεται να γίνει τόσο λαμπρός στα τέλη του 2013 ώστε να είναι ορατός ακόμα και στο φως της ημέρας.

Η τροχιά στην οποία κινείται η διαστημική χιονόμπαλα, επισημαίνουν οι ερευνητές, παρουσιάζει σημαντικές ομοιότητες με την τροχιά του «Μεγάλου Κομήτη του 1680», ο οποίος έγινε ορατός στη διάρκεια της ημέρα και σχημάτισε μια ουρά με φαινόμενο μήκος μεγαλύτερο από το πλάτος της Σελήνης.

Η ομοιότητα των τροχιών υποδεικνύει ότι τα δύο σώματα σχετίζονται ή ότι πρόκειται για τον ίδιο κομήτη.O νέος κομήτης, με την ονομασία Comet ISON ή C/2012 S1, εντοπίστηκε στα μέσα Σεπτεμβρίου με τηλεσκόπιο του Διεθνούς Επιστημονικού Οπτικού Δικτύου (ISON) κοντά στο Κισλοβόντσκ στην περιοχή του Βόρειου Καυκάσου. Βρισκόταν τότε σε απόσταση ενός δισεκατομμυρίου χιλιομέτρων από τη Γη.

12. Βιομεθάνιο αντί βενζίνης

Στο Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής δοκιμάστηκε με επιτυχία, η χρήση βιομεθανίου ως εναλλακτική επιλογή για τα παραδοσιακά καύσιμα. Τόπος παραγωγής του νέου καυσίμου είναι οι χωματερές και οι εμπνευστές του προγράμματος ελπίζουν ότι μέσα στο 2013 θα τροφοδοτεί με καύσιμα αρκετά ταξί της πόλης.

13. Όλο και περισσότεροι τόνοι χαρτιού ανακυκλώνονται

Έρευνες αποδεικνύουν ότι η ανακύκλωση του χαρτιού τείνει να γίνει συνείδηση του ευρωπαίου πολίτη. Αρκεί μόνο να σκεφτεί κανείς ότι για κάθε έναν τόνο χαρτιού σώζονται 17 δέντρα , δημιουργούνται πενταπλάσιες θέσεις εργασίας , παράγεται 70% λιγότερη ατμοσφαιρική ρύπανση , λιγοστεύουν τα σκουπίδια στις χωματερές και εξοικονομούνται πρώτες ύλες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.