Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2012

Παιδική διατροφή με «light» προϊόντα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Από την ηλικία εξαρτάται η ασφαλής κατανάλωση διαιτητικών τροφίμων.

Τα τελευταία χρόνια στην αγορά βλέπουμε όλο και περισσότερα τρόφιμα «light» ή «διαίτης». Πολλοί είναι αυτοί που επιλέγουν να καταναλώνουν αυτά τα τρόφιμα στα πλαίσια μίας υγιεινής διατροφής ή μίας δίαιτας για απώλεια βάρους.

Αυτό που απασχολεί πολλούς γονείς είναι κατά πόσο τα τρόφιμα αυτά είναι κατάλληλα για κατανάλωση από τα παιδιά τους. Ας δούμε ξεχωριστά τις δύο μεγάλες κατηγορίες των τροφίμων αυτών, των γαλακτοκομικών με μειωμένα λιπαρά και των προϊόντων χωρίς ζάχαρη.

Γάλα, γιαούρτι και τυρί με χαμηλά λιπαρά

Στα προϊόντα αυτής της κατηγορίας γίνεται αφαίρεση του λίπους συνήθως με μία απλή διαδικασία χωρίς την προσθήκη ουσιών.

Για παιδιά κάτω των δύο ετών οι διεθνείς διαιτητικές συστάσεις είναι να αποφεύγεται η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων με μειωμένα λιπαρά προκειμένου τα παιδιά αυτής της ηλικίας να καλύψουν τις ενεργειακές τους ανάγκες για ταχεία ανάπτυξη, ιδιαίτερα του νευρικού συστήματος.

Μετά το δεύτερο έτος μπορούμε να δίνουμε στα παιδιά μερικώς αποβουτυρωμένα γαλακτοκομικά, όπως γάλα με 2% λιπαρά αλλά όχι πλήρως αποβουτυρωμένα όπως γάλα 0%. Μετά την ηλικία των 5 ετών και εφόσον υπάρχει κάποια παθολογική κατάσταση για την οποία ενδείκνυται η κατανάλωση άπαχων γαλακτοκομικών, μπορούμε να τα δώσουμε στο παιδί μας.

Με την αφαίρεση λίπους από το γάλα, το ασβέστιο και οι πρωτεΐνες διατηρούνται ενώ οι λιποδιαλυτές βιταμίνες Α και D μειώνονται. Η βιταμίνη D βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου για αυτό και πολλές γαλακτοβιομηχανίες προσθέτουν βιταμίνη D σε αποβουτυρωμένα τρόφιμα. Έτσι συνήθως δεν έχουμε μειωμένη πρόσληψη ασβεστίου με την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων με χαμηλά λιπαρά.

Τρόφιμα χωρίς προσθήκη ζάχαρης

Στην κατηγορία αυτή συναντάμε ποικιλία τροφών όπως γιαούρτια, μπισκότα και άλλα γλυκά τα οποία δεν έχουν πρόσθετη ζάχαρη.

Αυτό που πρέπει να προσέξουμε είναι ότι τα τρόφιμα αυτά μπορεί να έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε λίπος ή μεγάλη περιεκτικότητα σε άλλα γλυκαντικά και μπορεί να έχουν υψηλή ενεργειακή αξία παρά το γεγονός ότι δεν περιέχουν ζάχαρη. Επιπλέον μπορεί να έχουν διάφορα πρόσθετα χημικά, όπως πηκτικά, συντηρητικά, χρωστικές ή γλυκαντικές ουσίες.

Σε ό,τι αφορά τα πρόσθετα στα τρόφιμα οι απόψεις των ειδικών διίστανται. Κάποιοι θεωρούν απαραίτητη τη χρήση τους για να αποφεύγονται προβλήματα υγείας όπως οι τροφικές δηλητηριάσεις ενώ άλλοι είναι επιφυλακτικοί ή αρνητικοί με τη χρήση τους.

Τα πρόσθετα που χρησιμοποιούνται σήμερα και περιλαμβάνονται στον «Ελληνικό Κώδικα Τροφίμων και Ποτών» θεωρούνται ασφαλή για την υγεία μας σύμφωνα με τα μέχρι τώρα επιστημονικά δεδομένα. Κάποια είναι φυσικής προέλευσης όπως για παράδειγμα το Ε162, το οποίο είναι μία χρωστική ουσία που λαμβάνεται με εκχύλιση από την ρίζα των παντζαριών, ενώ άλλα είναι συνθετικά.

Αυτό που υποστηρίζουν πολλοί επιστήμονες είναι ότι οι επιπτώσεις της μακροχρόνιας ή συνδυαστικής κατανάλωσής τους στην υγεία μας είναι δύσκολο να ελεγχθούν και επομένως χρειάζεται να γίνουν περισσότερες έρευνες προκειμένου να είμαστε σίγουροι για την ασφάλεια της κατανάλωσής τους.

Επιπλέον πολλές έρευνες επιβεβαιώνουν ότι η κατανάλωση τροφών όσο το δυνατό λιγότερο επεξεργασμένων συνδέεται με καλύτερη υγεία και πολλοί οργανισμοί υγείας συστήνουν να τα προτιμάμε. Είναι λοιπόν στην κρίση του καθένα μας η επιλογή…

Συμπερασματικά θα λέγαμε ότι μπορούμε να συμπεριλάβουμε κάποια προϊόντα τύπου «light» στη διατροφή του παιδιού μας, αλλά να μην ξεχνάμε ότι τα τρόφιμα που έχουν υποστεί τη λιγότερη επεξεργασία ίσως να είναι η καλύτερη επιλογή μας.


Πηγή: http://www.iator.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.