Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2012

Το οικογενειακό στρες επηρεάζει τα κορίτσια

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ερευνητές μελέτησαν τα στοιχεία 600 παιδιών και των οικογενειών τους.

Τα κορίτσια που προέρχονται από οικογένειες όπου κυριαρχούν υψηλά επίπεδα στρες είναι πιο πιθανό να υποφέρουν από αγχώδεις διαταραχές και διαταραχές στη λειτουργία του εγκεφάλου ως έφηβες, υποστηρίζει νέα αμερικανική έρευνα.

Επιπρόσθετα οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα κορίτσια βρεφικής ηλικίας που ζουν με μητέρες με υψηλά επίπεδα στρες έχουν υψηλότερα επίπεδα της ορμόνης κορτιζόλης στην προσχολική ηλικία. Επίσης, τα κορίτσια με τα υψηλότερα επίπεδα κορτιζόλης είχαν και τις περισσότερες πιθανότητες να μην έχουν ικανοποιητικές συνδέσεις μεταξύ των περιοχών του εγκεφάλου, που ρυθμίζουν το συναίσθημα.

Τα αγόρια από την άλλη μεριά δεν φάνηκε να επηρεάζονται από αυτούς τους παράγοντες αναφέρουν οι συντάκτες της έρευνας που δημοσιεύθηκε στο Nature Neuroscience.

Οι ερευνητές κοίταξαν τα στοιχεία περίπου 600 παιδιών και των οικογενειών τους που είχαν εγγραφεί σε σχετική έρευνα (Wisconsin Study of Families and Work) που διεξήχθη μεταξύ του 1990 και του 1991. Μερικά από αυτά τα παιδιά (που σήμερα είναι 20-22 ετών) ακόμα συμμετέχουν στην έρευνα. Τα ευρήματα της συγκεκριμένης έρευνας βασίστηκαν σε μαγνητικές τομογραφίες 28 κοριτσιών και 29 αγοριών.

«Θέλαμε να δούμε με ποιο τρόπο το στρες επιδρά στην ανάπτυξη του εγκεφάλου στην αρχή της ζωής, με τρόπο που μπορεί να οδηγήσει σε αγχώδεις διαταραχές και κατάθλιψη», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Cory Burghy από το Πανεπιστήμιο του Wisconsin.


Πηγή: http://www.vita.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.