Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012

Δυνατότητες απασχόλησης σε άνεργους μηχανικούς υπολογιστών

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Δίνει το ελεύθερο λογισμικό.

Το ελεύθερο ή ανοιχτού κώδικα λογισμικό μπορεί να προσφέρει προοπτική απασχόλησης σε άνεργους μηχανικούς ηλεκτρονικών υπολογιστών, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τις εφαρμογές κινητών τηλεφώνων, κλάδος που ήδη γνωρίζει μεγάλη άνθιση σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η χρήση λογισμικού ανοιχτού κώδικα, πατεντών και η κατοχύρωση ιδιοκτησίας, το νομοθετικό πλαίσιο γύρω από αυτά, τα οφέλη και τα προβλήματα, παρουσίασαν εισηγητές στην ημερίδα που διοργάνωσε χθες το ΤΕΕ/ΤΚΜ, με θέμα «Πατέντες Λογισμικού».

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή καθηγητή Πληροφορικής του ΑΠΘ και μέλος του Δ.Σ. της εταιρείας ΕΛΛΑΚ, Ιωάννη Σταμέλο, ο ανοιχτός κώδικας επιτρέπει σε ένα νέο απόφοιτο, με αντικειμενικές δυσκολίες εισόδου στην τοπική αγορά εργασίας να εξοικειωθεί με την επαγγελματική ανάπτυξη λογισμικού, να υιοθετήσει εφαρμογές ΕΛΛΑΚ για να παρέχει υπηρεσίες με αμοιβή, να χρησιμοποιεί εφαρμογές ΕΛΛΑΚ για να δημιουργεί υποδομές πληροφορικής με προστιθέμενη αξία και να αναπτύσσει επιχειρηματικότητα, π.χ. σε εφαρμογές smartphones.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, σε ότι αφορά τις εφαρμογές κινητών τηλεφώνων αναμένεται φέτος να «κατέβουν» περισσότερες από 47 δισεκατομμύρια εφαρμογές σε παγκόσμιο επίπεδο, εκ των οποίων το 89% (40 δισεκατομμύρια) θα είναι δωρεάν. Μέχρι το 2016 υπολογίζεται ότι περίπου 309 δισεκατομμύρια εφαρμογές θα «κατέβουν» στα κινητά τηλέφωνα και το 93% από αυτές (δηλαδή περίπου 288 δισεκατομμύρια) θα είναι δωρεάν.

Η δικηγόρος του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας -το μόνο αρμόδιο όργανο για κατοχύρωση εφευρέσεων και βιομηχανικού σχεδίου- Ματίνα Χρυσοχοϊδου, ανέφερε ότι με το νόμο 1733/87 για την κατοχύρωση ευρεσιτεχνιών, δεν προβλέπεται κατοχύρωση των προγραμμάτων ηλεκτρονικών υπολογιστών, ωστόσο, το άρθρο 52 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης του Μονάχου εισάγει ένα κατάλογο εξαιρέσεων, ο οποίος αφήνει ένα «παράθυρο» για κατοχύρωση προγραμμάτων όταν αυτά έχουν τεχνικά χαρακτηριστικά.

Η δικηγόρος και επιστημονική συνεργάτης του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας, Μαρία Δάφνη Παπαδοπούλου, δήλωσε ότι από το δικαίωμα πνευματικής ιδιοκτησίας προστατεύονται τόσο τα προγράμματα ηλεκτρονικών υπολογιστών και το προπαρασκευαστικό υλικό σχεδιασμού τους, όσο και κάθε μορφή έκφρασής τους, συμπεριλαμβανομένου του κώδικα μηχανής και του πηγαίου κώδικα. Αντίθετα, δεν προστατεύονται οι ιδέες και οι αρχές στις οποίες βασίζεται ένα πρόγραμμα ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Σύμφωνα με την Σοφία Τσακίρη του Γραφείου Μεταφοράς Τεχνολογίας της Επιτροπής Ερευνών του ΑΠΘ -ασχολείται με την αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων- το πανεπιστήμιο έχει προχωρήσει στην κατοχύρωση πνευματικών δικαιωμάτων 32 πατεντών (14 σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο και 18 σε εθνικό) εκ των οποίων οι 25 έγιναν από την Πολυτεχνική Σχολή.

Ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής Βορείου Ελλάδος, Θεόφιλος Μυλωνάς, υποστήριξε ότι στην Ελλάδα υπάρχει ένα αξιόλογο δυναμικό, προσανατολισμένο στις νέες τεχνολογίες τόσο ανοικτού κώδικα, όσο και εμπορικού λογισμικού που είναι η πρώτη «απαραίτητη ύλη» για την ανάπτυξη αυτού του κλάδου.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.