Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012

Νέα τεχνική διαδικασία για την πάταξη της φοροαποφυγής

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Πυρετώδεις έλεγχοι από τις εφορίες.

Εντολές για την άμεση εφαρμογή των «έμμεσων τεχνικών ελέγχου» για την επιτάχυνση των ελεγκτικών διαδικασιών έχει δώσει στις εφορίες το υπουργείο Οικονομικών.

Οι έμμεσες τεχνικές ελέγχου χρησιμοποιούνται σε παγκόσμιο επίπεδο για τον προσδιορισμό φορολογούμενου εισοδήματος και είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές σε περιπτώσεις αδήλωτου «μαύρου» χρήματος, αδικαιολόγητου πλουτισμού (κινητή και ακίνητη περιουσία), ή βιοτικού επιπέδου που δεν συνάδει με τα δηλωθέντα εισοδήματα.

Η νέα διαδικασία προσδιορισμού του εισοδήματος του φορολογούμενου δεν αφορά μόνον σε ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά και σε μισθωτούς και εισοδηματίες η φορολόγηση των οποίων γίνεται πλέον βάσει των δαπανών τους, τις τραπεζικές καταθέσεις τους και των συνολικό τρόπο διαβιώσεώς τους. Αποσκοπεί δε να περιορίσει τις δυνατότητες φοροαποφυγής, ελευθέρων επαγγελματιών που δηλώνουν ισχνά εισοδήματα στην εφορία.

Το υπουργείο Οικονομικών έχει ζητήσει με τον τρόπο αυτό να προσδιορίζονται τα φορολογητέα εισοδήματα όλων των φορολογουμένων, όπως και τα ακαθάριστα έσοδα και οι εκροές και τα φορολογητέα κέρδη των επιτηδευματιών. Πάντως, πριν την έκδοση φύλλων ή πράξεων καταλογισμού πρόσθετου φόρου, ο προϊστάμενος της ελεγκτικής υπηρεσίας είναι υποχρεωμένος να καλεί τον υπόχρεο σε ακρόαση.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.