Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2012

Μικρότερο ΙQ όσοι κάνουν χρήση κάνναβης από την εφηβεία

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Η μείωση του δείκτη νοημοσύνης δεν είναι αναστρέψιμη.

Τη νοημοσύνη με τη συστηματική χρήση κάνναβης συνδέει μια νέα μελέτη, σύμφωνα με την οποία τα άτομα που καπνίζουν συστηματικά χασίς από τα 18 έως τα 38 έχουν έως και 8 μονάδες μικρότερο δείκτη IQ σε σχέση με τους συνομήλικους μη χρήστες.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Ντιουκ στο Ντάραμ της Βόρειας Καρολίνας έξετασαν τους εθελοντές της Dunedin Multidisciplinary Health and Development Study, μιας μακροπρόθεσμης μελέτης η οποία παρακολουθεί εδώ και περίπου τέσσερις δεκαετίες 1.034 εθελοντές στη Νέα Ζηλανδία.

Τα δεδομένα αυτής της μελέτης επέτρεψαν στους ειδικούς να συγκρίνουν τεστ νοημοσύνης των εθελοντών από την ηλικία των 13 ετών –όταν κανείς από αυτούς δεν είχε αρχίσει τη χρήση κάνναβης– ως εκείνη των 38 ετών, κατά την οποία κάποιοι από αυτούς κάπνιζαν πλέον κάνναβη σε μόνιμη βάση, άλλοι είχαν καπνίσει στο παρελθόν και είχαν διακόψει ενώ κάποιοι άλλοι δεν είχαν κάνει ποτέ χρήση. Επίσης πρόσφεραν τη δυνατότητα να αποκλειστούν ή να προσμετρηθούν άλλες παράμετροι, όπως η κατανάλωση αλκοόλ, η χρήση άλλων ουσιών ή το μορφωτικό επίπεδο.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Proceedings of the National Academy of Sciences» έδειξε ότι η μόνιμη και χρόνια χρήση κάνναβης –τουλάχιστον τέσσερις φορές την εβδομάδα, επί δεκαετίες– οδηγούσε σε μείωση του δείκτη νοημοσύνης, με την πτώση να γίνεται μεγαλύτερη όσο μεγαλύτερη ήταν η χρήση.

Ωστόσο μέσα σε αυτή την ομάδα των χρόνιων χρηστών οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι όσοι είχαν αρχίσει να καπνίζουν κάνναβη σε μόνιμη βάση πριν από τα 18 -όταν ακόμη ο εγκέφαλος σχηματιζόταν– παρουσίαζαν ακόμη μεγαλύτερη μείωση των γνωσιακών ικανοτήτων τους, της τάξης των 8 μονάδων IQ κατά μέσο όρο.

Όπως έδειξε επίσης η μελέτη, η μείωση αυτή δεν ήταν αναστρέψιμη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.