Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2012

Ευνοϊκή ρύθμιση για εξόφληση

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Oι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο σε εφορίες και τελωνεία έφτασαν στο τέλος Αυγούστου τα 48,8 δισ. ευρώ. Tα 6,871 δισ. ευρώ από αυτά αποτελούν ληξιπρόθεσμα που δημιουργήθηκαν από τις αρχές του έτους.

Στα βασικά χαρακτηριστικά της ρύθμισης που προωθείται τώρα στη Βουλή, έχοντας εξασφαλίσει και τη σύμφωνη γνώμη της τρόικας, ξεχωρίζουν τρεις ουσιαστικές διαφοροποιήσεις σε σχέση με τις αλλεπάλληλες ρυθμίσεις που προηγήθηκαν:

• Χωρίς ελάχιστο ποσό δόσης. Μέχρι σήμερα, όσοι φορολογούμενοι έμπαιναν σε ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών θα έπρεπε να πληρώνουν τουλάχιστον 300 ευρώ το μήνα. Με τη νέα ρύθμιση θα δίνουν όσα μπορούν, ακόμα και 100 ευρώ το μήνα.

• Πολλές δόσεις ακόμα και για μικρά χρέη. Εξαιρώντας την παράμετρο του ελάχιστου ποσού δόσης, ακόμα και μικρά χρέη θα μπορούν να σπάνε την οφειλή σε έως και 48 δόσεις. Όπως εξηγούν στο υπουργείο Οικονομικών, με συγκεκριμένα κριτήρια όπως για παράδειγμα η μείωση των εισοδημάτων, η απώλεια της εργασίας, ή η μείωση του τζίρου στην περίπτωση επιχειρήσεων, ο προϊστάμενος της Εφορίας, θα μπορεί να προσδιορίζει το μέγιστο αριθμό δόσεων κατά περίπτωση. Για τα φυσικά πρόσωπα που αδυνατούν να εξοφλήσουν στην ώρα τους συγκριτικά μικρά ποσά, για φόρους εισοδήματος, ή το χαράτσι των ακινήτων, οι δόσεις εκτιμάται πως θα φτάνουν τις 15-17.

• Χωρίς χρονικό περιορισμό. Η ρύθμιση θα είναι διαρκής. Οποτεδήποτε, οποιοσδήποτε φορολογούμενος δεν μπορεί να πληρώσει στην ώρα του, θα μπορεί να ζητά έως 48 δόσεις. Μέχρι σήμερα, οι ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών κάλυπταν χρέη που είχαν δημιουργηθεί μέχρι ενός συγκεκριμένου χρονικού περιθωρίου ( η τελευταία έως τις 29 Φεβρουαρίου) εξαιρώντας με τον τρόπο αυτό τρέχουσες υποχρεώσεις.

Στις καινοτομίες της νέας ρύθμισης συγκαταλέγεται και η πλήρης διαγραφή των προσαυξήσεων. Συνήθως σε ανάλογες ρυθμίσεις παρέχεται διαγραφή του 100% των προσαυξήσεων σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης.

Στη σχεδιαζόμενη ρύθμιση διαγραφή των προσαυξήσεων θα κερδίζουν όλοι οι φορολογούμενοι, ακόμα κι αν επιλέξουν το μάξιμουμ των 48 δόσεων, ξεπληρώσουν δηλαδή τις οφειλές τους σε ορίζοντα τεσσάρων ετών. Μοναδική προϋπόθεση για την πλήρη διαγραφή των προσαυξήσεων θα είναι η συνέπεια του φορολογουμένου. Αν πληρώνει ανελλιπώς τις δόσεις του, θα ξεπληρώσει πρώτα τη βασική οφειλή και όταν φτάσει στις προσαυξήσεις, αυτές θα διαγράφονται στο σύνολό τους.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.