Σάββατο 11 Αυγούστου 2012

ΕΣΑμεΑ: Ενίσχυση της φωνής των ψυχικών πασχόντων

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Την έκτη της συνάντηση, σε μια σειρά συναντήσεων σε όλη την Ελλάδα, πραγματοποίησε χθες η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ), στα πλαίσια της προσπάθειάς της για την ενδυνάμωση των ληπτών υπηρεσιών ψυχικής υγείας.

Ο Πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ κ. Γιάννης Βαρδακαστάνης μίλησε στην Κρητική Επιθεώρησηγια την προσπάθεια που γίνεται αλλά και για τους στόχους που έχει θέσει η συνομοσπονδία. «Είναι μια πρωτοβουλία που έχει αναλάβει η ΕΣΑμεΑ για την ενίσχυση της φωνής των ατόμων με ψυχικές αναπηρίες.

Ο στόχος είναι να ενδυναμώσουμε την παρουσία των ατόμων με ψυχική αναπηρία μέσα στα σωματεία μας και να δημιουργήσουν δικά τους σωματεία. Θέλουμε να δημιουργήσουμε εθνική συνομοσπονδία ατόμων με ψυχική αναπηρία για να έχουν αυτά τα άτομα τη δική τους φωνή, τώρα, σε μια κρίσιμη περίοδο όπου είναι σημαντικό αυτοί οι χιλιάδες Έλληνες να μπορούν να βγουν στην κοινωνία, να μιλήσουν για τα θέματα τους και να μπορέσουν να αυτοεκπροσωπηθούν».

Το παρόν στη συνάντηση έδωσε ο κ. Δημήτρης Τσαχάκης, Πρόεδρος του Σωματείου ΑμεΑ του Ν. Ρεθύμνου, ο οποίος τόνισε τη σημασία που έχει για την πόλη η προσπάθεια που γίνεται για την αυτοεκπροσώπηση των ατόμων με ψυχική αναπηρία. «Η προσπάθεια αυτή είναι πολύ σημαντική, ιδιαίτερα για το Ρέθυμνο που είναι ένας πολυπληθής νομός σε άτομα με ψυχική αναπηρία. Εμείς σαν σωματείο των ατόμων με αναπηρία, θα βοηθήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση, ώστε αυτά τα άτομα να βγουν από την κοινωνική απομόνωση, από τον αποστιγματισμό τους και να προσπαθήσουν να αποκτήσουν μια ισχυρή φωνή ώστε να μπορέσουν να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους».

Η ΕΣΑμεΑ διαθέτει σήμερα σημαντικά εργαλεία για την πραγματοποίηση των στόχων της το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, την υλοποίηση του οποίου έχει αναλάβει η ΕΣΑμεΑ και έχει ως στόχο την αυτοέκφραση και αυτοοργάνωση της ευπαθούς ομάδας των ατόμων με ψυχική αναπηρία, και την διεθνή σύμβαση για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία που ψηφίστηκε και από την Ελλάδα τον Απρίλιο του 2012.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Τσαχάκης «στο Ρέθυμνο θα κάνουμε έναν πρώτο πυρήνα που θα προσπαθήσει να οργανώσει το κίνημα των ψυχικά ασθενών προκειμένου να πετύχουμε τον σκοπό της αυτοοργάνωσης και της αυτοεκπροσώπησης». Στις αρχές του χρόνου θα γίνει ένα ειδικό σεμινάριο επιμόρφωσης και εκπαίδευσης με κύριο στόχο του «να συγκεντρώσουμε γνώση απ’ όλον τον κόσμο για το πώς οργανώνεται αυτός ο χώρος, για την ικανότητα δικαιοπραξίας, να επιμορφωθούν τα στελέχη για να μπορούν με επάρκεια να εκπροσωπήσουν αυτό τον χώρο. Θέλουμε να κριθούμε από το αποτέλεσμα αυτής της δουλειάς με συγκεκριμένο και πρακτικό τρόπο», όπως δήλωσε ο κ. Βαρδακαστάνης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.