Δευτέρα 16 Ιουλίου 2012

«Δίνεις μάχη με τα δευτερόλεπτα, όταν βλέπεις online μια αυτοκτονία»

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Ο επικεφαλής της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Μ. Σφακιανάκης, αποκαλύπτει...

Στη σκιά του θαυμαστού κόσμου του Διαδικτύου υπάρχει και παρασιτεί εις βάρος του ένας άλλος, σκοτεινός, γεμάτος κινδύνους.

Απάτες, τρομοκρατία, άσκηση βίας, διαρρήξεις συμβαίνουν και μέσα στον υπολογιστή μας την ώρα που σερφάρουμε αμέριμνοι.

Ο πλέον ειδικός για το θέμα στη χώρα μας, ο αστυνομικός διευθυντής, Μανώλης Σφακιανάκης, επικεφαλής της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, μιλά στο περιοδικό «Επίκαιρα» γι’ αυτό τον αθέατο και επικίνδυνο κόσμο, δίνοντας έμφαση στην παιδική πορνογραφία και τις αυτοκτονίες μέσω Διαδικτύου.

Παρατίθεται μέρος της συνέντευξης που παραχώρησε στο περιοδικό.

-Ποιο είναι το νομοθετικό πλαίσιο για το ηλεκτρονικό έγκλημα;

«Υπάρχει μια μετάλλαξη του εγκλήματος, την οποία δεν έχουμε αντιληφθεί. Χρειάζονται απαραίτητα αλλαγές στο νόμο, που είναι πλέον απαρχαιωμένος, καθώς μιλάμε για το ηλεκτρονικό και το διαδικτυακό έγκλημα, οι διαστάσεις των οποίων μεταβάλλονται ταχύτατα.

Όταν μπαίνει ένας “χάκερ” στο υπολογιστικό σύστημά σου, δηλαδή στο σπίτι σου, παραβιάζει τον ιδιωτικό χώρο σου. Ωστόσο, δεν μπορούμε να τον τιμωρήσουμε, διότι διώκεται μόνον αν κάνει φθορά, αν καταστρέψει. Το ότι θα παραβιάσει υπολογιστικά συστήματα μέσα από κενά ασφαλείας, χωρίς να προκαλέσει ψηφιακούς βανδαλισμούς, με την ισχύουσα νομοθεσία μένει ατιμώρητος.

Πάνω σε αυτό πρέπει να τονίσουμε ότι η χώρα μας έμεινε ουραγός στην Ευρώπη, μη υιοθετώντας τη Συνθήκη της Βουδαπέστης του 2001, αν και την υπέγραψε. Την υιοθέτησαν ως νόμο τα περισσότερα κράτη της Ευρώπης και η Κύπρος, όχι, όμως, εμείς».

-Η παιδική πορνογραφία και οι συλλήψεις παιδόφιλων, που εντοπίζονται από την υπηρεσία σας, αποτελούν σχεδόν καθημερινότητα στα αστυνομικά δελτία…

«Από τις 23 Δεκεμβρίου 2007, όταν ψηφίστηκε ο νόμος για την άρση του απορρήτου για αδικήματα που διαπράττονται στο Διαδίκτυο και μας έλυσε τα χέρια, έχουμε συλλάβει 798 παιδόφιλους!

Εδώ πρέπει να τονίσω ότι η υπηρεσία μας κάνει χρήση ενός ειδικού λογισμικού προγράμματος, το οποίο όλο το 24ωρο ερευνά το Διαδίκτυο και εντοπίζει τη διακίνηση υλικού παιδικής πορνογραφίας σε πραγματικό χρόνο, ονομάζεται TLO και το λειτουργούμε με την πλήρη έγκριση της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ). Για τα περιστατικά της παιδικής πορνογραφίας, του πιο σκληρού διαδικτυακού εγκλήματος, θα τονίσω ότι θεωρείται παραβάτης αυτός που προμηθεύεται και κατέχει οπτικό υλικό παιδικής πορνογραφίας.

Κι όμως, απέναντί μας έχουμε πραγματικά genius καταστάσεις, με “εγκέφαλους” που σε δευτερόλεπτα κατεβάζουν το υλικό, το βλέπουν και το εξαφανίζουν χωρίς να αφήνουν ίχνη. Μια τέτοια περίπτωση ήταν ένας αξιωματικός που συνελήφθη πρόσφατα, ο οποίος ήταν πραγματικά “εγκέφαλος” στους υπολογιστές. Εδώ τονίζω ότι το προσωπικό μας εκπαιδεύεται στο FBI για έρευνες διαδικτυακές που έχουν να κάνουν με σκληρούς και παράλληλα έξυπνους δράστες τέτοιων εγκληματικών πράξεων».

Το τελευταίο διάστημα υπάρχει αυξητική τάση στις αυτοκτονίες που ανακοινώνονται στο Διαδίκτυο…

«Οι αυτοκτονίες που ανακοινώνονται στο Διαδίκτυο ή και, χειρότερα, όταν πραγματοποιούνται σε ζωντανή σύνδεση συγκλονίζουν…

Συνολικά η Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έχει αποτρέψει 474 περιπτώσεις εκδηλώσεων αυτοκτονίας μέσω Διαδικτύου από το 2006.

Το ανησυχητικό είναι ότι έχουν αυξητική τάση: το 2010 προλάβαμε 58 αυτοκτονίες, 65 το 2011 και το α’ εξάμηνο του 2012 μέχρι σήμερα 110 αυτοκτονίες. Εκεί παίζουμε με τα δευτερόλεπτα, είναι σε εγρήγορση όλες οι αισθήσεις. Για να τα καταφέρουμε, έχουμε στο πλευρό μας την ελληνική Δικαιοσύνη και ειδικότερα τους εισαγγελείς, που όλο το 24ωρο είναι ετοιμοπόλεμοι, δίδοντάς μας παραγγελίες για να ερευνήσουμε ηλεκτρονικά ίχνη που εμπλέκονται σε αποτροπή αυτοκτονιών, αλλά και τις εταιρείες Google και Facebook, Skype κ.ά.

Πώς αλλιώς θα τα καταφέρναμε, όταν βλέπω μέσω Skype έναν άνθρωπο να κόβει τις φλέβες του και να καταπίνει χάπια, γνωρίζοντας ότι μέσα σε οχτώ με δέκα λεπτά θα πρέπει να τον εντοπίσω και να τον προλάβω ζωντανό;».

-Με αφορμή τις εκατοντάδες συλλήψεις για παιδική πορνογραφία αλλά και το διαδικτυακό εθισμό των ανηλίκων, οι γονείς πώς μπορούν να προστατεύσουν τα παιδιά τους;

«Η εξάρτηση από το Διαδίκτυο και ο εθισμός σε αυτό είναι σύνηθες φαινόμενο, συναντάται στις μικρές ηλικίες και πρέπει οι γονείς να παρεμβαίνουν όταν αντιλαμβάνονται ότι τα παιδιά τους περνούν πολλές ώρες μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή. Δυστυχώς, υπάρχουν περιπτώσεις που Ελληνόπουλα έχουν φτάσει στο σημείο να νοσηλεύονται για “ιντερνετισμό”.

Ο ρόλος των γονέων είναι μεγάλος. Τα παιδιά δεν πρέπει να μένουν μόνα τους “συντροφιά” με το Διαδίκτυο, κλεισμένα στο δωμάτιο. Είναι ανεπίτρεπτο για τους γονείς να βλέπουν τον υπολογιστή και το internet ως baby sitter των παιδιών τους! Ωστόσο, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει ο ηλεκτρονικός υπολογιστής να θεωρηθεί κάτι το απαγορευμένο, γιατί τότε θα έχουμε αντίθετα αποτελέσματα.

Να είναι σε κοινόχρηστο χώρο του σπιτιού, να γίνεται κοινή χρήση του Διαδικτύου με το παιδί και να υπάρχει διάλογος για το σωστό τρόπο λειτουργίας του. Επίσης οι γονείς πρέπει να είναι κοντά στα παιδιά τους και να μην είναι ξένοι στο ίδιο σπίτι!».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.