Κυριακή 1 Ιουλίου 2012

Οι λιποδιαλύτες αποτελούν μύθο ή αλήθεια;

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Τα πιο δημοφιλή λιποδιαλυτικά σκευάσματα.

Η ρύθμιση του βάρους απασχολεί καθημερινά αρκετούς από εμάς. Πως θα ήταν δυνατόν να επιτευχθεί αυτή; Η πρόταση ενός ισορροπημένου διαιτολογίου, ισοσκελισμένου θρεπτικά, δεν είναι ικανοποιητική για αρκετούς. Και πώς να είναι άλλωστε, όταν μια γρήγορη περιήγηση στο διαδίκτυο, η παρακολούθηση τηλεόρασης ακόμη και μια ολιγόλεπτη περιήγηση στις βιτρίνες των φαρμακείων της γειτονιάς παρουσιάζουν τους θαυματουργούς «Λιποδιαλύτες»!

H χρήση λοιπόν λιποδιαλυτών, τόσο φυτικών, όσο και χημικών, καθώς και το αν υπάρχουν τρόφιμα με λιποδιαλυτική δράση, αποτελούν πολυσυζητημένα θέματα, με ποικίλες απόψεις και θεωρίες! Γενικά τα λιποδιαλυτικά σκευάσματα υποτίθεται ότι μπορούν να βοηθήσουν στην αύξηση του μεταβολικού ρυθμού καθώς και στην καταστολή της όρεξης, συμβάλλοντας έτσι στη μειωμένη αποθήκευση του λίπους.

Τελικά τι ισχύει; Οι λιποδιαλύτες αποτελούν μύθο ή αλήθεια;

Σε κάθε περίπτωση πριν επιλέξουμε κάποιο προϊόν θα ήταν ωφέλιμο να ελέγξουμε την ένδειξη με την έγκριση του ΕΟΦ και κυρίως να ζητήσουμε τη συμβουλή του θεράποντος διαιτολόγου ή του φαρμακοποιού μας.

Σε γενικές γραμμές αυτά τα προϊόντα χρησιμοποιούν συστατικά τα οποία έχουν κάποια δράση σε σχέση με τον μεταβολισμό του λίπους. Στη μνήμη όμως οφείλουμε να έχουμε ότι επί της ουσίας, για να βοηθήσουν να αλλάξουν την λιπώδη σύσταση του ανθρώπινου σώματος αυτό θα πρέπει να γίνει παράλληλα με ένα οργανωμένο υποθερμιδικό πρόγραμμα διατροφής από πτυχιούχο διαιτολόγο και πάντα σε συνδυασμό με σωματική άσκηση.

Για παράδειγμα σίγουρα, θα έχετε διαβάσει κάπου για τροφές όπως το πράσινο τσάι, το λευκό φασόλι, τα καυτερά μπαχαρικά, το λεμόνι, το μηλόξυδο ότι διαθέτουν λιποδιαλυτικές ιδιότητες.

Τα τρόφιμα αυτά περιέχουν φλαβονοειδή με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και φυτικές ίνες που προσφέρουν ένα ικανοποιητικό αίσθημα κορεσμού και μας αποτρέπουν από το τσιμπολόγημα ενώ έχουν και διουρητική δράση. Δυστυχώς όμως όχι λιποδιαλυτική δράση μιας και η διαδικασία της λιπογένεσης και λιπόλυσης είναι μια πολύπλοκη διαδικασία με πολλές ενδοορμονικές διεργασίες.

Μια ευρέως διαδεδομένη ουσία σε συμπληρώματα διατροφή που επίσης υπόσχεται θαύματα, στην απώλεια βάρους είναι η λεκιθίνη. Τι πραγματικά ισχύει;

Οι εταιρείες που την προμηθεύουν ισχυρίζονται ότι η λεκιθίνη αποτρέπει τη συσσώρευση του διατροφικού λίπους στο σώμα, διασπώντας τα σε μικρότερα σωματίδια. Η λεκιθίνη είναι μια ουσία που παράγεται στον οργανισμό από το συκώτι και μια από τις ιδιότητες της είναι να συνδέεται με το λίπος προκειμένου να το κάνει διαλυτό στο νερό (γαλακτωματοποίηση).

Ως φυσικός λοιπόν γαλακτωματοποιητής του λίπους προλαμβάνει τη συσσώρευση χοληστερίνης ενώ μπορεί και να αυξήσει την ικανότητα που έχει η χολή να διαλύει τη χοληστερόλη. Καμιά επιστημονική έρευνα δεν έχει αποδείξει τη θετική συσχέτιση της συμπληρωματικής χορήγησης λεκιθίνης και της μείωσης του σωματικού λίπους!!

L- Carnitine: Τι γνωρίζετε για αυτήν την ουσία; Από τις δημοφιλέστερες ουσίες που χρησιμοποιούνται κατά κόρον σε λιποδιαλυτικά σκευάσματα, η λ- καρνιτίνη συντίθεται φυσιολογικά από τον ανθρώπινο οργανισμό από δύο αμινοξέα, τη λυσίνη και τη μεθειονίνη. Πρόκειται για μια σημαντική ουσία σε ό, τι αφορά έναν από τους μηχανισμούς μεταβολισμού των λιπαρών οξέων στα μιτοχόνδρια και ουσιαστικά της υδρόλυσης των λιπών και της δημιουργίας ενέργειας.

Για τον «άριστο αυτό λιποδιαλύτη» δεν έχει αποδειχθεί και πάλι ερευνητικά, ότι η συμπληρωματική χορήγηση της μπορεί να αυξήσει την δυνατότητα της ουσίας αυτής. Ο μεγαλύτερος όγκος της περίσσειας L-καρνιτίνης αποβάλλεται μέσω των νεφρών, ενώ η λ-καρνιτίνη που κατακρατείται από τον ανθρώπινο οργανισμό καθίσταται ανενεργή και χρησιμοποιείται μόνο σε περίπτωση μείωσης των φυσιολογικών επιπέδων της L-καρνιτίνης.

Γίνεται εύκολα αντιληπτό, ότι αυτό πέρα από κάθε ενίσχυση με τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής αυτό που χρειάζεται για να ρυθμίσουμε το σωματικό μας βάρος είναι μια προσπάθεια αλλαγής των διατροφικών μας συνηθειών πάντα σε συνέργεια με την καθημερινή σωματική άσκησης με υπομονή και τη βοήθεια των ειδικών.


Πηγή: http://www.diatrofi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.