Τετάρτη 4 Ιουλίου 2012

Το στρες δεν κάνει καλό στο έμβρυο

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Αυξάνονται οι πιθανότητες να γεννηθεί το μωρό με πρόβλημα υγείας.

Οι εγκυμονούσες που υποφέρουν από άγχος και στρες έχουν 60% περισσότερες πιθανότητες να γεννήσουν παιδιά με προβλήματα υγείας, αναφέρει νέα έρευνα.

Το στρες στη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση του συνδρόμου εισρόφησης μηκωνίου, με αποτέλεσμα να χρειαστεί να τοποθετηθεί σε αναπνευστικό μηχάνημα για τις πρώτες ώρες της ζωής του.

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο Princeton μελέτησαν τα μητρώα γεννήσεων και μετεωρολογικά στοιχεία για το διάστημα 1996-2008 για να εντοπίσουν τα παιδιά που είχαν γεννηθεί εκείνη την περίοδο στο Τέξας, περιοχή όπου είχαν σημειωθεί τυφώνες και ισχυρές τροπικές καταιγίδες.

Τα αποτελέσματα της μελέτης τους έδειξαν ότι οι μητέρες που ζούσαν σε απόσταση 30 χιλιομέτρων από το «διάβα» ενός τυφώνα και οι οποίες βρίσκονταν στο τρίτο τρίμηνο της κύησής τους είχαν 60% περισσότερες πιθανότητες να γεννήσουν μωρό με κάποιο πρόβλημα υγείας.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι αυτό οφείλεται σε μία αύξηση του επιπέδου των ορμονών του στρες στον οργανισμό τους (νευροενδροκρινική οδός), λόγω των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

«Ίσως το πιο σημαντικό στοιχείο της έρευνάς μας να είναι ότι φαίνεται πως όταν η μητέρα είναι στρεσαρισμένη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αυτό έχει αρνητικό αντίκτυπο στο έμβρυο» είπε η καθηγήτρια Janet Currie.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύονται στο National Bureau of Economic Research.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.