Πέμπτη 19 Ιουλίου 2012

Δραματικές επιπτώσεις μνημονίου

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Οι Ευρωπαίοι εταίροι επιμένουν να μην συζητούν καμία «παραχώρηση» και ακόμη χειρότερα δεν βλέπουν τα αποτελέσματα της μέχρι τώρα εφαρμογής της –αποτυχημένης και καταστροφικής, κατά την άποψη των περισσότερων αναλυτών του κόσμου- οικονομικής συνταγής των Μνημονίων. Κι όμως τα αποτελέσματά τους είναι εμφανή.

Η εφημερίδα ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ δημοσιεύει περιληπτική καταγραφή των αποτελεσμάτων του μνημνονίου με βάση την ανάλυση του Σάββα Ρομπόλη, όπως την παρουσίασε στη γερμανική εφημερίδα “Zeit”:

Το ΑΕΠ έχει μειωθεί συνολικά από το 2008 κατά 22%, ποσοστό 10% μεγαλύτερο από εκείνο που προέβλεπαν οι δημόσιοι πιστωτές της Ελλάδας. Ταυτόχρονα οι μισθοί μειώθηκαν μέχρει και κατά 30%. Αν συνυπολογισθεί και η αύξηση των έμμεσων και άμεσων φόρων, το μέσο οικογενειακό εισόδημα στην Ελλάδα μειώθηκε σε σχέση με το 2008 κατά 50%. Η αγοραστική δύναμη έχει συρρικνωθεί στο επίπεδο του δεύτερου μισού της δεκαετίας του ΄70.

Ο μέσος μηνιαίος μισθός στην Ελλάδα «το 2008 ανέρχονταν στα 1200 ευρώ, τώρα βρίσκεται στα 700».

Για την υποτιθέμενη αύξηση της ανταγωνιστικότητας και της απασχόλησης μέσω της εφαρμοζόμενης πολιτικής της εσωτερικής υποτίμησης. «Ενώ η παραγωγικότητα στην περίοδο ακμής από το 2005 μέχρι το 2008 αυξήθηκε κατά 6%, στην περίοδ0ο της κρίσης από το 2008 μέχρι το 2011 μειώθηκε κατά 5,6%. Και παρόλο που το μισθολογικό κόστος μειώθηκε κατά 8%, η ανταγωνιστικότητα δεν αυξήθηκε. Αυτό που ισχύει είναι το αντίθετο. Ο όγκος της παραγωγής στην Ελλάδα μειώθηκε κατά 12%.

Ταυτόχρονα αυξάνεται αλματωδώς η ανεργία χωρίς ορατό όριο και 60.000 επιχειρήσει κλείνουν ετησίως, τα επιχειρηματικά κέρδη, εν μέσω εσωτερικής υποτίμησης αυξάνονται, και ενίοτε εντυπωσιακά. Γιατί;

«Ενώ στην περίοδο της ανάπτυξης 2005- 2008 τα επιχειρηματικά κέρδη παρέμεναν στάσιμα ή στην καλύτερη περίπτωση σημείωναν ελαφρά αύξηση, έκτοτε αυξάνονται διαρκώς. Οι επιχειρήσεις που απομένουν συγκεντρώνουν υψηλότερα κέρδη. Αντί να μειώσουν τις τιμές τους λόγω των χαμηλών μισθών οι επιχειρήσει μετέτρεψαν το χαμηλό εργασιακό κόστος σε αύξηση των κερδών τους. Αυτός είναι ο πραγματικός λόγος για το ότι οι τιμές στην Ελλάδα δεν μειώνονται.
Επιπλέον, η μερική απασχόληση, παράνομη και ανασφάλιστη εργασία αφορά στο μεταξύ το 50% όλων των εργαζομένων. Πρόκειται για περίπου 900.000 από τους συνολικά 1,8 εκατ. ιδιωτικούς υπαλλήλους.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.