Παρασκευή 1 Ιουνίου 2012

Φίδια-ρομπότ κάνουν εγχειρήσεις μέσα στο ανθρώπινο σώμα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Τα εργαλεία είναι εξοπλισμένα με κάμερα, ψαλίδι και νυστέρι.

Φανταστείτε ένα μικροσκοπικό φίδι να έρπεται μέσα στο σώμα σας με σκοπό να βοηθήσει τον χειρουργό να εντοπίσει ασθένειες και να κάνει εγχειρήσεις.

Δεν πρόκειται για σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Επιστήμονες και γιατροί χρησιμοποιούν έρποντα μεταλλικά εργαλεία για να πραγματοποιήσουν χειρουργικές επεμβάσεις στην καρδιά, τον προστάτη και άλλα όργανα.

Τα «φιδορομπότ» είναι εξοπλισμένα με κάμερα, ψαλίδι και νυστέρι, αλλά και με «τένοντες» που επιτρέπουν τον έλεγχό τους από τον χειρουργό.

Στο μέλλον θα μπορούσαν να εξοπλιστούν με αισθητήρες που μετρούν βιοχημικές παραμέτρους ή ελέγχουν τη λειτουργία των νεύρων.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι δεν θα αργήσει η μέρα που τα ρομπότ-φίδια θα κυκλοφορούν αυτόνομα στον ανθρώπινο οργανισμό για ιατρικούς σκοπούς.

Όπως δηλώνει ο Μάικλ Αργκεντσιάνο, επικεφαλής της καρδιολογικής κλινικής του Πρεσβυτεριανού Νοσοκομείου της Νέας Υόρκης και του Κέντρου Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κολούμπια, τα φιδορομπότ λειτουργούν ως μικρά χέρια μέσα στους ασθενείς, σαν να λέμε ότι ο χειρουργός συρρικνώθηκε και εργάζεται πάνω στο όργανο.

Τα «φιδορομπότ» αναπτύσσει ο o Δρ Χάουι Τσόζετ στο Πανεπιστήμιο Carnegie Mellon του Πίτσμπουργκ. Είναι εύκαμπτα και έχουν διάμετρο όσο ένα κέρμα.

Ο Δρ Τσόζετ αναπτύσσει οφιοειδή ρομπότ για επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, παρόμοια με το φίδι-ρομπότ τηςFukushima Robotics Lab το οποίο σχεδιάστηκε για ερευνητικές δραστηριότητες.


Πηγή: http://www.econews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.