Παρασκευή 1 Ιουνίου 2012

Δοκιμάζουν το τσιγάρο από την ηλικία των 11

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.
Δοκιμάζουν το τσιγάρο από την ηλικία των 11

Ανησυχούν τους επιστήμονες τα ποσοστά των νεαρών καπνιστών.

Ένας στους δέκα νέους δοκιμάζει το τσιγάρο από την ηλικία των 11-12 ετών, ενώ ανησυχητικές διαστάσεις παίρνει η συχνότητα του καπνίσματος στις νέες και μεσήλικες γυναίκες, καθώς εγκυμονεί τον κίνδυνο αύξησης της συχνότητας εκδήλωσης του καρκίνου του πνεύμονα και της υπογεννητικότητας.

«Αν και την τελευταία τριετία ο επιπολασμός του καπνίσματος μειώθηκε από 42% σε 40%, ανησυχητικές διαστάσεις παίρνει ο επιπολασμός του στις γυναίκες νεαρής και μέσης ηλικίας.

Αυτό σημαίνει ότι τα επόμενα χρόνια θα παρατηρηθεί αύξηση των περιστατικών καρκίνου του πνεύμονος και αύξηση της υπογεννητικότητας. Επίσης ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι ένα ποσοστό 10% των νέων δοκιμάζει το τσιγάρο στην ηλικία των 11-12 ετών», επισημαίνει η καθηγήτρια του ΑΠΘ, Παρασκευή Αργυροπούλου Πατάκα, με αφορμή εκδήλωση με θέμα «Ζωή χωρίς κάπνισμα» που διοργανώνει απόψε η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία.

Η κ. Πατάκα υπογραμμίζει ότι τον τελευταίο χρόνο λόγω της οικονομικής κρίσης έχει μειωθεί η προσέλευση στα Ιατρεία Διακοπής Καπνίσματος, διότι αφενός τα ασφαλιστικά ταμεία δεν καλύπτουν το κόστος των φαρμάκων και οι ενδιαφερόμενοι δεν έχουν να πληρώσουν και αφετέρου διότι οι καπνιστές αισθάνονται ψυχολογικά πιεσμένοι και δεν είναι έτοιμοι να κόψουν το τσιγάρο.

«Τα ταμεία καλύπτουν το κόστος των φαρμάκων για τη διακοπή του καπνίσματος μόνο όταν ο καπνιστής πάσχει από στεφανιαία νόσο ή Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια. Χρονικά η αντικαπνιστική φαρμακευτική αγωγή διαρκεί 2-3 μήνες και το συνολικό κόστος των φαρμάκων κυμαίνεται από 80 έως 200 ευρώ. Όμως το πιο σημαντικό στη διακοπή του καπνίσματος είναι ο καπνιστής να είναι ψυχολογικά έτοιμος και να θέλει να κόψει το τσιγάρο», προσθέτει η κ. Πατάκα

Όσον αφορά το ηλεκτρονικό τσιγάρο η κ Πατάκα επισημαίνει ότι δεν βοηθάει, γιατί αυτός που το χρησιμοποιεί και μεγαλύτερες ποσότητες νικοτίνης παίρνει και διατηρεί όλες τις συνήθειες του καπνιστή.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.