Πέμπτη 10 Μαΐου 2012

Η τρίτη ηλικία συμμετέχει σε πρόγραμμα καθαρισμού των ακτών

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Συμμετοχικό εργαστήριο από το Δίκτυο Μεσόγειος SOS.

Περισσότερα από 50 μέλη από τα ΚΑΠΗ των δήμων Αχαρνών και Ελληνικού - Αργυρούπολης συμμετείχαν στο Συμμετοχικό Εργαστήριο με τίτλο «Αστικές Παράκτιες Περιοχές» που διοργάνωσαν η περιβαλλοντική οργάνωση Δίκτυο Μεσόγειος SOS, το γραφείο Ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και η αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.

Η συνάντηση κινήθηκε στο πλαίσιο της δράσης «Δίνουμε το παρών! Διασφαλίζουμε το μέλλον!» με αφορμή το Ευρωπαϊκό Έτος Ενεργούς Γήρανσης και Αλληλεγγύης μεταξύ των Γενεών. Ως απώτερο σκοπό είχε την ενεργοποίηση των ανθρώπων τρίτης ηλικίας, ιδιαίτερα στην προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και την αξιοποίηση των γνώσεων και της εμπειρίας των γηραιότερων και τη συνεργασία τους με άλλες ηλικιακές ομάδες.

Συγκεκριμένα, το επόμενο ραντεβού της δράσης ανανεώθηκε για την Παρασκευή, 18 Μαΐου, όταν μέλη των ΚΑΠΗ μαζί με μαθητές από το Ελληνικό και την Αργυρούπολη θα καθαρίσουν τις παραλίες Αγίου Κοσμά και Αγίου Αλεξάνδρου στο Ελληνικό. Στον καθαρισμό μπορεί επίσης να συμμετέχει όποιος άλλος επιθυμεί, μιας και η πρόσκληση είναι ανοιχτή σε κάθε κατεύθυνση.



Στο εργαστήριο έγινε ενημέρωση πάνω στις ακτές στις αστικές περιοχές και τις ιδιαιτερότητές τους, καθώς και στο ρόλο των πολιτών. Ακολούθησε πρακτική εκπαίδευση για το πώς γίνεται ένας καθαρισμός, τι σκουπίδια βρίσκουμε συνήθως, ποιος τα πετάει κ.λπ. μέσα από διαδραστικές μεθόδους, όπως η προσομοίωση, το παιχνίδι ρόλων και η ανταλλαγή εμπειριών.

Οι κύριοι Αργύρης Πετρουλάκης από την αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και Οδυσσέας Ρούσκας, συντονιστής του Έτους Ενεργούς Γήρανσης και Αλληλεγγύης μεταξύ των Γενεών 2012, αναφέρθηκαν στις αλλαγές του ευρωπαϊκού πληθυσμού, λόγω της αύξησης του προσδόκιμου ζωής και της υπογεννητικότητας. Ο μεγάλος αριθμός ατόμων της τρίτης ηλικίας αποτελεί ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού που πρέπει να παραμείνει ενεργό μέσω κατάλληλων συνθηκών και ευκαιριών, ώστε αυτοί οι άνθρωποι να συνεχίσουν να εργάζονται και να μοιράζονται την πείρα τους, αλλά και να χαίρονται τη ζωή τους.

Ο πρόεδρος του Δικτύου Μεσόγειος SOS, Ευάγγελος Κουκιάσας, επισήμανε το έλλειμμα πολιτικής βούλησης και ως εκ τούτου παροχής των απαιτούμενων οικονομικών πόρων για την προώθηση προγραμμάτων ένταξης των μεγαλύτερων ηλικιών σε δράσεις συμμετοχής και κοινωνικοποίησής τους. Ο κ. Κουκιάσας τόνισε επίσης τη αναγκαιότητα της ελεύθερης πρόσβασης σε όλες τις παραλίες, που ιδιαίτερα για τους ηλικιωμένους αποτελούν πηγή ψυχαγωγίας και υγείας.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.