Πέμπτη 10 Μαΐου 2012

Σπάνια πάθηση «χτυπά» εννέα παιδιά στην ίδια περιοχή!

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Το πρόβλημα αποδίδεται σε απαγορευμένο ζιζανιοκτόνο.

Η 11χρονη Courtney Barnes έχει τόσα ράμματα και ουλές στην κοιλιά της που ο αφαλός της έχει μετακινηθεί από την συνηθισμένη του θέση. Ο μικρός Leon, σε ηλικία μόλις μόλις μιας ημέρας, κοιμάται στη θερμοκοιτίδα ενώ τα σπλάχνα του βρίσκονται έξω από το σωματάκι του, μέσα σε μία πλαστική φούσκα. Η νεογέννητη Mikka έχει ένα πολύ όμορφο πρόσωπο αλλά όλο το υπόλοιπο σώμα της καλύπτεται από τα σπλάχνα της που αναπτύχθηκαν έξω από το κορμί της.

Ακόμα έξι οικογένειες όπως της Courtney, του Leon και της Mikka, αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα: παιδιά, ακόμα και αγέννητα, με τη σπάνια πάθηση που λέγεται γαστρόσχιση και προκαλεί ανάπτυξη των σπλάχνων έξω από το σώμα ενώ το έμβρυο βρίσκεται ακόμα στη μήτρα. Εάν πρόκειται για κορίτσι είναι πιθανή και η ανάπτυξη των ωοθηκών έξω από το σώμα…

Η κατάσταση αυτή μπορεί να αντιμετωπιστεί με πολλές και επώδυνες επεμβάσεις και τα παιδιά ενδεχομένως να χρειάζεται να λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή εφ’ όρου ζωής.

Το εντυπωσιακό είναι πως ενώ η γαστρόσχιση εντοπίζεται σε ένα παιδί στα 7.000 αλλά στην περιοχή Waterdales στη Βρετανία κάθε γυναίκα που μένει έγκυος φοβάται πως το δικό της παιδί θα είναι το επόμενο. Και οι εννέα προαναφερθείσες οικογένειες ζουν στον ίδιο δρόμο στην περιοχή αυτή…



«Κάτι τρέχει εδώ, το ξέρουμε», λέει η 22χρονη Natalie Margetson, μητέρα του τρίχρονου σήμερα Leon. Εξηγεί πως ο Leon γεννήθηκε με γαστρόσχιση, όπως και η μικρή της αδελφή η Courtney πριν από έντεκα χρόνια. Αλλά η γαστρόσχιση δεν είναι κληρονομική.

«Πέρσι ήταν η φίλη μου Chantelle, έγκυος τότε, που μου τηλεφώνησε και μου είπε πως το μωρό που περίμενε είχε έπασχε από γαστρόσχιση. Είμαστε δηλαδή τρεις, η μητέρα μου, εγώ και η Chantelle, τρεις γυναίκες με παιδιά με γαστρόσχιση που κανονικά εμφανίζεται σε ένα στα 7.000 παιδιά… Η Chantelle έκλαιγε με λυγμούς. Τι μπορείς να πεις όταν στη φίλη σου ενώ ξέρεις πόσο δύσκολα θα είναι όλα για το μωρό που περιμένει; Απλά έκλαιγα μαζί της…», αφηγείται.

Οπότε, τι μπορεί να συμβαίνει; Πρόκειται για σύμπτωση ή υπάρχει κάτι κοντά στην περιοχή αυτή που θέτει σε κίνδυνο τις εγκυμονούσες και τα παιδιά τους;



Κανείς δεν ξέρει με σιγουριά τι προκαλεί τη γαστρόσχιση, τονίζει η εφημερίδα Daily Mail, ωστόσο ερευνητές εκτιμούν πως η περιβαλλοντική μόλυνση μπορεί να είναι παράγοντας που επηρεάζει ενώ πολλοί επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους σε ένα ζιζανιοκτόνο που λέγεται atrazine.

Το 2010, έρευνα από την Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον κατέληξε στο συμπέρασμα πως οι γυναίκες που ζουν ακτίνα 25 χιλιομέτρων από περιοχές που ψεκάζονται με το συγκεκριμένο ζιζανιοκτόνο έχουν περισσότερες πιθανότητες να γεννήσουν μωρά με γαστρόσχιση.

Διαπίστωσε επίσης πως η γαστρόσχιση εντοπίζεται συχνότερα σε μωρά που συνελήφθησαν την άνοιξη, την εποχή που κορυφώνεται ο ψεκασμός. Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια υποστηρίζει πως το ζιζανιοκτόνο αυτό προκαλεί αλλαγή φύλου στους βατράχους, μετατρέποντας τους αρσενικούς σε θηλυκούς!

Το 2004 η άδεια για την πώληση atrazine στην Ευρωπαϊκή Ένωση ανακλήθηκε. Ωστόσο έκθεση της βρετανικής Υπηρεσίας περιβάλλοντος που είδε πρόσφατα το φως της δημοσιότητας αναφέρει πως το 2008 είχε ανιχνευτεί σε υψηλές συγκεντρώσεις σε απόσταση μισού μιλίου από το Waterdales.

Η πηγή της μόλυνσης παραμένει άγνωστη.

Μία από τις εταιρείες που παρήγαγε atrazine για τη βρετανική αγορά και σταμάτησε να το πουλά μετά την ανάκληση της άδειας αρνείται πως η ουσία συνδέεται με τη γαστρόσχιση. Επιμένει πως τα επίπεδα ήταν μέσα στα όρια ασφαλείας και πως τα τελευταία 50 χρόνια έγιναν στο atrazine σχεδόν 7.000 έλεγχοι και βρέθηκε μη επιβλαβες.

Η εταιρεία σημειώνει πως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας όπως και ρυθμιστικές αρχές στη Βρετανία, τον Καναδά, την Αυστραλία και τις ΗΠΑ επιβεβαιώνουν πως η παρουσία atrazineστο πόσιμο νερό δεν απειλεί την ανθρώπινη υγεία.

Αυτά ωστόσο δεν παρηγορούν ιδιαίτερα τις οικογένειες στο Waterdales του Kent που ψάχνουν να βρουν τι έχει συμβεί.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.