Σάββατο 19 Μαΐου 2012

Οριστική λύση στις καούρες δίνει η λαπαροσκόπηση

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Καλύτερα αποτελέσματα και δίχως επιπλοκές προσφέρει η μέθοδος σε σχέση με την ανοιχτή επέμβαση.

Μόνιμη, αναίμακτη, γρήγορη και αποτελεσματική λύση στο πρόβλημα της γαστροισοφαγικής παλινδρόμησης, η οποία ταλαιπωρεί περισσότερα από 4,5 εκατομμύρια Έλληνες, δίνει πλέον η λαπαροσκοπική χειρουργική.

Ταυτόχρονα η οριστική αντιμετώπιση της νόσου έχει αποδειχτεί ότι είναι ο μοναδικός τρόπος πρόληψης του καρκίνου του οισοφάγου (αδενοκαρκίνωμα), ο οποίος παρουσιάζει αύξηση.

Η νόσος σύμφωνα με τελευταία επιστημονική μελέτη του Ελληνικού Ιδρύματος Γαστρεντερολογίας τείνει να πάρει διαστάσεις επιδημίας, καθώς πλήττει πάνω από 4,5 εκατομμύρια Έλληνες, δηλαδή έναν στους τέσσερις κατοίκους της χώρας μας (το 25% του πληθυσμού)!

«Η μελέτη αυτή όπως και άλλες στο εξωτερικό δείχνουν ότι η νόσος έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις και όσο δεν αντιμετωπίζεται μόνιμα αποτελεί απειλή για την ζωή του ασθενή» τονίζει ο διδάκτωρ του πανεπιστημίου της Αθήνας, γενικός χειρουργός κ. Αναστάσιος Ξιάρχος, σχολιάζοντας τη μελέτη του Ελληνικού Ιδρύματος Γαστρεντερολογίας.

«Η λαπαροσκοπική χειρουργική, συνέχισε ο κ Ξιάρχος (ο οποίος έχει εξειδικευτεί στη Γενική Λαπαροσκοπική και ρομποτική χειρουργική στη Γαλλία και είναι διευθυντής της χειρουργικής κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Περιστερίου) προσφέρει στον ασθενή γρήγορη, αναίμακτη, μόνιμη και αποτελεσματική λύση στο πρόβλημα της γαστροισοφαγικής παλινδρόμησης με καλύτερα αποτελέσματα και μηδαμινές πιθανότητες για διεγχειρητικές επιπλοκές, σε σχέση με την ανοιχτή επέμβαση».

Σύμφωνα με τον διδάκτωρ του πανεπιστημίου της Αθήνας με τη λαπαροσκοπική χειρουργική ο γιατρός μέσω 4-5 μικρών τομών (5 χιλιοστών) στο δέρμα, χωρίς να γίνει διατομή μυών, βάζει το λαπαροσκόπιο στην περιοχή πάνω από το στομάχι. Το λαπαροσκόπιο, που είναι συνδεδεμένο με μία υπερσύγχρονη μικροσκοπική βιντεοκάμερα, επιτρέπει στον χειρουργό να βλέπει σε μια οθόνη τα εσωτερικά όργανα του ασθενούς σε μεγέθυνση 10-15 φορές.

Ο ασθενής μία ημέρα μετά την επέμβαση-η οποία διαρκεί περίπου δύο ώρες- επιστρέφει σπίτι και λίγο αργότερα στις καθημερινές του δραστηριότητες απαλλαγμένος οριστικά από τη νόσο. Τα δε οφέλη που του προσφέρει η λαπαροσκοπική χειρουργική (το κόστος της καλύπτεται απ όλα τα ασφαλιστικά ταμεία) είναι πολλαπλά.

Τι είναι η γαστροισοφαγική παλινδρόμηση;

Γαστροισοφαγική παλινδρόμηση είναι η νόσος κατά την οποία περιεχόμενο του στομάχου (γαστρικά υγρά και τροφές με υψηλή περιεκτικότητα οξέων) παλινδρομεί στον οισοφάγο.

Αυτό γίνεται γιατί ο κατώτερος οισοφαγικός σφικτήρας, που σφραγίζει μετά το πέρασμα της τροφής προς το στομάχι, δεν λειτουργεί σωστά και επιτρέπει την παλινδρόμηση των γαστρικών υγρών. Η παλινδρόμηση των γαστρικών μπορεί να βλάψουν το κατώτερο τμήμα του οισοφάγου, με κίνδυνο να προκαλέσουν οισοφαγίτιδα, στένωση, έλκος, αιμορραγία, δυσπλασία, ακόμη και καρκινογένεση (οισοφάγος Barett).

Σύμφωνα με τους επιστήμονες τα βασικά συμπτώματα , που προκαλεί η γαστροισοφαγική παλινδρόμηση είναι :

- Οξύ αίσθημα καψίματος πίσω από το στέρνο
- Πικρή γεύση στο στόμα
- Δυσκολία στην κατάποση
- Χρόνιος βήχας και πυρετική κίνηση

Πολλοί άνθρωποι δεν δίνουν σημασία στα συμπτώματα με αποτέλεσμα η νόσος να γίνεται χρόνια και να επιδεινώνεται. Για το λόγο αυτό ο κ. Ξιάρχος τονίζει πως «αν κάποιος έχει ένα από τα συμπτώματα αυτά θα πρέπει να απευθυνθεί σε γιατρό και όχι στο φαρμακοποιό της γειτονιάς του, όπως γίνεται μέχρι σήμερα, γιατί αν η νόσος δεν αντιμετωπιστεί μπορεί να προκαλέσει άσθμα ή σοβαρή πνευμονία, επίμονο ξηρό βήχα, λόξυγκα, βραχνάδα ή και διάβρωση του πίσω μέρους των δοντιών. Η χειρότερη δε επιπλοκή της γαστροισοφαγικής παλινδρόμησης είναι η ανάπτυξη καρκίνου στον οισοφάγο (αδενοκαρκίνωμα)».

Στα αρχικά στάδια όπως ανέφερε ο χειρουργός η γαστροισοφαγική παλινδρόμηση μπορεί να αντιμετωπιστεί με:

Αλλαγές στον τρόπο ζωής: H αλλαγή της διατροφής, η απώλεια βάρους, η μείωση του καπνίσματος και της κατανάλωσης του αλκοόλ και οι αλλαγές των συνηθειών του ύπνου μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της.

Φαρμακευτική αγωγή: Εάν τα συμπτώματα επιμένουν παρά τις αλλαγές στον τρόπο ζωής χρειάζεται φαρμακευτική αγωγή για την εξουδετέρωση των οξέων του στομάχου καθώς και τη μείωση της ποσότητας των οξέων που παράγονται στο στομάχι. Η μακροχρόνια χρήση φαρμάκων έχει συχνά επιπλοκές και το συνολικό κόστος είναι μεγάλο.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.