Σάββατο 5 Μαΐου 2012

Δραματική η αύξηση των ναρκωμανών με AIDS

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Άνευ προηγουμένου η εξάπλωση του ιού σε χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών.

Νέα δραματική αύξηση των κρουσμάτων χρηστών ενδοφλέβιων ναρκωτικών που έχουν προσληφθεί από τον ιό του AIDS αναμένει το υπουργείο Υγείας, επισημαίνοντα σε ανακοίνωσή του ότι η Ελλάδα βιώνει μία άνευ προηγουμενου εξάπλωση του HIV στους χρήστες που βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας.

«Η επιδημία, που φαίνεται να σχετίζεται με στελέχη του HIV που κυκλοφορούσαν σε χώρες τις Ασίας, συνεχίζεται καθώς στο πρώτο τετράμηνο έχουν δηλωθεί 115 μολύνσεις στους ΧΕΝ, γεγονός που σημαίνει ότι στο τέλος του 2012 μπορεί να έχουν ξεπεράσει τις 300, δηλαδή να έχουμε νέα δραματική αύξηση», αναφέρει το υπουργείο Υγείας.

Το υπουργείο υποστηρίζει ότι αυτό που συμβαίνει είναι το αποτέλεσμα πλημμελών πολιτικών τα προηγούμενα χρόνια όπου, τόσο οι αποστειρωμένες σύριγγες/βελόνες που μοιράζονταν, όσο και η πρόσβαση στις μονάδες υποκατάστασης, ήταν ανεπαρκείς και πολύ κάτω από τα προτεινόμενα όρια των Ευρωπαϊκών και διεθνών οργανισμών. Στη συνέχεια αναφέρει τα μέτρα που ελήφθησαν της τελευταία 2 χρόνια όπως η ελεύθερη διανομή μεγάλου αριθμού καθαρών βελονών/συριγγών και η μεγάλη αύξηση του αριθμού των τοξικομανών που έχουν πλέον πρόσβαση στις μονάδες υποκατάστασης στα νοσοκομεία.

Από την πρώτη στιγμή όλοι οι αρμόδιοι διεθνείς οργανισμοί (ECDC, EMCDDA, WHO, UNAIDS) ενημερώθηκαν από το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ, τονίζει το υπουργείο Υγείας και ανακοινώνει ότι το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) αντιλαμβανόμενο τη σοβαρότητα του προβλήματος θα επισκεφθεί τη χώρα μας 28-29 Μαΐου για επιτόπια αξιολόγηση του κινδύνου (risk assessment), εν όψει της συνάντησης υψηλού επιπέδου, που έχει συγκαλέσει για την 21η Ιουνίου στην Αθήνα, ο υπουργός υγείας.

«Δυστυχώς, οι καρποί των πολιτικών δημόσιας υγείας σε ένα νόσημα με μεγάλο χρόνο επώασης, όπως το AIDS, δεν φαίνονται άμεσα. Εμείς ζούμε την αποτυχία των επιλογών των παλαιότερων ετών, ενώ οι δικές μας εντατικές προσπάθειες για την αποτροπή της εισόδου του HIV στο γενικό πληθυσμό θα φανούν αργότερα και θα μας δικαιώσουν» καταλήγει το υπουργείο υγείας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.