Πέμπτη 19 Απριλίου 2012

Μας σκοτώνει η καθιστική ζωή

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Δυσοίωνα τα ευρήματα κλινικών μελετών.

Περνάτε την εργασιακή ζωή σας καθισμένοι πίσω από ένα γραφείο περισσότερες από 8 ώρες την ημέρα ; Αν ναι, ανήκετε στην ομάδα υψηλού κινδύνου για παχυσαρκία – και όχι μόνο, αφού νεώτερες μελέτες δείχνουν πως το καθισιό είναι ικανό να κόψει χρόνια από τη ζωή μας, εάν δεν φροντίσουμε να αλλάξου τρόπο ζωής !

Τα μαντάτα από τις κλινικές μελέτες είναι δυσοίωνα. Ερευνητές από την Λουϊζιάνα δημοσίευσαν στην «Αμερικανική Επιθεώρηση Επιδημιολογίας» (AJE) μελέτη σε περισσότερους από 123.000 εθελοντές που έδειξε πως η καθιστική ζωή μπορεί να απειλήσει τη ζωή μας.

Στην πραγματικότητα, οι εθελόντριες που περνούσαν 6 ώρες την ημέρα καθισμένες σε μία καρέκλα είχαν 37% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν μέσα σε μια 14ετία σε σύγκριση με όσες κάθονταν λιγότερες από 3 ώρες την ημέρα – αντίστοιχα, οι άντρες είχαν 17% περισσότερες πιθανότητες.

Ωστόσο, η αύξηση του κινδύνου ήταν πολλαπλάσια για όσες και για όσους και κάθονταν 6 ώρες στην καρέκλα και δεν γυμνάζονταν ποτέ ή γενικώς έκαναν όσα λιγότερα κινητικά πράγματα μπορούσαν μέσα στη μέρα: 94% για τις γυναίκες και 48% για τους άντρες!

Εξίσου δυσάρεστα είναι και τα νέα που προέκυψαν πριν από λίγες μέρες από μελέτη που έγινε στη Δανία. Σε αυτήν συμμετείχαν 5.000 άντρες, ηλικίας 40 έως 59 ετών. Όσοι από αυτούς περνούσαν ατέλειωτες ώρες ακίνητοι στη δουλειά τους (πάνω από 45 την εβδομάδα) και ταυτοχρόνως είχαν… ξεχάσει τι θα πει γυμναστική, είχαν διπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν από την καρδιά τους μέσα σε τρεις δεκαετίες.

Αυτή η μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Heart» και ένα άλλο σημαντικό εύρημά της είναι πως όταν οι εργασιομανείς άντρες γυμνάζονται συστηματικά, μειώνουν κατά 45% τις πιθανότητες να πεθάνουν από την καρδιά τους και κατά 38% τις πιθανότητες να πεθάνουν από άλλα αίτια.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.