Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

Κοινωνική ανταποδοτική εισφορά στην Τρίπολη

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Θα επιβληθεί σε φυσικά και νομικά πρόσωπα με ακαθάριστα έσοδα πάνω από 20 εκατ. ευρώ.

Να ενεργοποιήσει έναν παλιό νόμο ετοιμάζεται ο δήμος Τρίπολης και να επιβάλει, με εισήγηση του αντιδημάρχου Οικονομικών, Σάββα Σαββάκη, ανταποδοτικού χαρακτήρα κοινωνική εισφορά, σε φυσικά και νομικά πρόσωπα, εταιρείες, τράπεζες, πολυκαταστήματα κ.α., οιασδήποτε μορφής, που δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά σε ιδιόκτητα ή μισθωμένα ακίνητα εντός της εδαφικής επικράτειας του δήμου, είτε ως κεντρικά καταστήματα, είτε ως υποκαταστήματα, εφόσον τα δηλωθέντα ακαθάριστα έσοδα της προηγούμενης διαχειριστικής χρήσης υπερβαίνουν τα 20 εκατ. ευρώ.

Τα έσοδα, που θα προκύψουν από την εισφορά, θα αποτελέσουν ένα ξεχωριστό ταμείο του δήμου, για την υποστήριξη των οικονομικά ασθενέστερων και την ανάπτυξη κοινωνικών δομών, όπως για παράδειγμα το κοινωνικό παντοπωλείο.

Σύμφωνα με την εισήγηση του αντιδημάρχου Οικονομικών, η επιβολή της κοινωνικής εισφοράς ανταποδοτικού χαρακτήρα θα προσδιορίζεται επί των συνολικών ακαθάριστων εσόδων των εταιρειών και όχι του υποκαταστήματος που λειτουργεί στην Τρίπολη.

Επισημαίνεται ότι η επιβολή της κοινωνικής εισφοράς προβλέπεται από τις διατάξεις της παρ. 14 του άρθρου 25 του νόμου 1828/89.

Πρόκειται για τον πρώτο δήμο στη χώρα, που ενεργοποιεί τις διατάξεις του νόμου αυτού και επιβάλλει τοπική εισφορά, τέτοιας μορφής και χαρακτήρα.

Ο κ. Σαββάκης, στην εισήγηση που θα συζητήσει η Οικονομική Επιτροπή του δήμου Τρίπολης και η οποία αναμένεται να εγκριθεί, ορίζει τον συντελεστή της εισφοράς στο 0,3% επί του γινομένου της επιφάνειας των κτιριακών εγκαταστάσεων, στις οποίες ασκείται η κύρια δραστηριότητα των υπόχρεων, επί την εκάστοτε ισχύουσα τιμή ζώνης και επί τον συντελεστή εμπορικότητας του δρόμου. Οι δρόμοι, που δεν περιγράφονται στον πίνακα των αντικειμενικών αξιών, έχουν συντελεστή εμπορικότητας 1,00.

Ο αντιδήμαρχος υπογραμμίζει ότι οι εταιρείες και τα φυσικά πρόσωπα, που θα επιβαρυνθούν με την τοπική κοινωνική εισφορά, «δεν πρόκειται να υποστούν κάποια δυσβάστακτη φορολογία, που θα δικαιολογούσε αδυναμία ή άρνηση στην πληρωμή της».

Προσθέτει επίσης, πως «πρόκειται για μια ελάχιστη υλική συμβολή στην προσπάθεια για να νικήσουμε την πείνα. Είναι μια αντιπαροχή στην τοπική κοινωνία, που τους εμπιστεύεται χρόνια τώρα. Άλλωστε, η δαπάνη, ως παραγωγική, εκπίπτει από τα ακαθάριστα έσοδα, που σημαίνει ότι στη δαπάνη αυτή συμμετέχει το κράτος, ανάλογα με τον ισχύοντα κάθε φορά συντελεστή φορολογίας εισοδήματος».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.