Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012

Η νικοτίνη φάρμακο προστασίας της... μνήμης

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Έμπλαστρο βοήθησε στη μείωση απωλειών.

Έμπλαστρο νικοτίνης για την αντιμετώπιση της... άνοιας; Η επιστημονική ομάδα του Center for Cognitive Medicine am Vanderbilt University Medical Center in Nashville, USA, έκανε μια πολύ σπουδαία παρατήρηση. Πάνω σε μία ομάδα 74 ηλικιωμένων άνω των 76 χρόνων , που ήταν μη καπνιστές , ερευνήθηκε η γνωστική λειτουργία και η εξέλιξη.

Η ομάδα χωρίστηκε σε δύο μικρότερες, όπου μόνο στη μια χρησιμοποιήθηκε ένα έμπλαστρο νικοτίνης των 15 mg ημερησίως και για 6 μήνες. Εν συνέχεια τέθηκαν και οι δύο ομάδες σε tests , που βαθμολογούσαν τη συνδυαστική σκέψη- επεξεργασία πληροφοριών , καθώς επίση και τη μνήμη.

Παρατηρήθηκε, ότι η ομάδα που λάμβανε το έμπλαστρο είχε πολύ καλύτερες επιδώσεις στους παραπάνω τομείς, ενώ η ομάδα χωρίς το έμπλαστρο απώλεσε κατά 26% τις αρχικές επιδώσεις της. Όταν έλαβε και εκείνη το σχετικό αμπλαστρο σε ημερήσια βάση, πέτυχε παρόμοια αποτελέσματα .

Είναι γνωστό, ότι με το γήρας επέρχεται απώλεια νευρώνων, που παράγων την ακετυλοχολίνη (π.χ. στην άνοια τύπου Alzheimer). Με τους αναστολείς της χολινεστεράσης (ενζύμου, που διασπά την ακετυλοχολίνη), που χρησομοποιούνται πλέον ευρέως, επιδιώκεται μια επιβράδυνση αυτής της απώλειας.

Η νικοτίνη από την άλλη συνδέεται απευθεία με τον υποδοχέα της ακετυλοχολίνης και έτσι επιτυγχάνεται η νευρική λειτουργία , χωρίς να είναι απαιτητή η ικανή παραγωγή της ακετυλοχολίνης. Έτσι ηλικιωμένοι με πρώτα συμπτώματα άνοιας θα έχουν σύντομα κατ αυτόν τον τρόπο ένα νέο «φάρμακο» προστασίας της μνήμης τους.


Πηγή: http://www.iator.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.