Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

Ανεπαρκείς οι χώροι φιλοξενίας αστέγων στα Χανιά

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Στο δρόμο παραμένουν δεκάδες άτομα.

Μετά τον τραγικό θάνατο του 62χρονου άστεγου στις αρχές του μήνα στην πόλη των Χανίων και την ομόφωνη απόφαση από το δημοτικό συμβούλιο, προσφέρθηκαν δύο χώροι για την φιλοξενία αστέγων, δηλαδή κάποια κρεβάτια στο Γηροκομείο και ένας χώρος στα κλειστά γυμναστήρια της Παλιάς Ηλεκτρικής. Επίσης, με ομόφωνη απόφασή του το Δ.Σ. αποφάσισε τη δημιουργία ξενώνα στο πρώην Ψυχιατρείο.

Παρόλα αυτά, το Κοινωνικό Στέκι Χανίων επισημαίνει ότι ο χώρος στην Παλιά Ηλεκτρική είναι ακατάλληλος ενώ το Γηροκομείο είναι πλήρες και δεν μπορεί να δεχτεί περισσότερα άτομα.

Το Κοινωνικό Στέκι επισημαίνει χαρακτηριστικά: «Η δημοτική αρχή ήταν απροετοίμαστη για το εγχείρημα της προσωρινής φιλοξενίας στην Παλιά Ηλεκτρική και στο Γηροκομείο. Δεν αντιλήφθηκε ότι το πρόβλημα έπρεπε να αντιμετωπιστεί από τις υπηρεσίες της. Άνοιξε τους χώρους και περίμενε να μπουν οι άστεγοι μέσα μόνοι τους. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι υπηρεσίες του Δήμου θα πρέπει να βγαίνουν έξω με το κατάλληλο προσωπικό, για να μπορούν να επιτελέσουν σωστά το κοινωνικό τους έργο. Δυστυχώς ούτε και σήμερα έχει κανείς εικόνα από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς για το πόσοι είναι οι άστεγοι στα Χανιά και τι σχέδιο υπάρχει για την φροντίδα τους».

Το Στέκι, με την Ομάδα Υποστήριξης Αστέγων και το Κυριακάτικο συσσίτιο, όπως και άλλες παρόμοιες ομάδες συλλογικής οργανωμένης εθελοντικής δράσης όπως η Κοινωνική Κουζίνα, θέλουν να προωθήσουν την ιδέα της δυνατότητας αυτοοργάνωσης της κοινωνίας, έμπρακτης αλληλεγγύης στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και ευαισθητοποίησης των πολιτών σε μια περίοδο που το κράτος αδιαφορεί μπροστά στα φαινόμενα κοινωνικής κατάρρευσης.

Σε καμία περίπτωση όμως δεν ήθελαν και δεν θέλουν να υποκαταστήσουν την δουλειά που οφείλουν να κάνουν οι κοινωνικές υπηρεσίες του κράτους και του Δήμου.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.