Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2012

Ελπίδες για θεραπεία της παιδικής μηνιγγίτιδας

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Θετικές προσδοκίες δίνει ένα υπό δοκιμή εμβόλιο.

Ενθαρρυντικά ήταν τα αποτελέσματα από τη δοκιμή ενός νέου εμβολίου κατά της παιδικής μηνιγγίτιδας από Χιλιανούς ερευνητές, το οποίο θα μπορούσε να μειώσει τα περιστατικά θανάτων. Το σημερινό εμβόλιο προστατεύει μόνο από μερικά είδη βακτηρίων που προκαλούν τη θανατηφόρα νόσο.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες του πανεπιστημίου της Χιλής, με επικεφαλής την καθηγήτρια Μαρία-Έλενα Σαντολάγια το νέο εμβόλιο είναι αποτελεσματικό κατά του τύπου Β της μηνιγγίτιδας, η οποία, σε όλες τις μορφές της, προκαλεί χιλιάδες θανάτους κάθε χρόνο κυρίως στα παιδιά κάτω των πέντε ετών.

Με το νέο εμβόλιο, με την ονομασία «4CΜenB», οι επιστήμονες ανέλυσαν τη γενετική δομή χιλιάδων στελεχών του τύπου Β της νόσου και ανακάλυψαν κοινά χαρακτηριστικά μεταξύ τους, που μπορούν να αποτελέσουν κοινό στόχο ενός εμβολίου.

Οι προηγούμενες δοκιμές σε μικρά παιδιά υπήρξαν ενθαρρυντικές, ενώ οι νέες δοκιμές από τους Χιλιανούς γιατρούς, που έγιναν σε νέους 11 έως 17 ετών, έδειξαν ότι το νέο εμβόλιο, σε δύο δόσεις, παρέχει προστασία σχεδόν 100%. Οι ερευνητές ανέφεραν ότι πλέον μπορεί να εξεταστεί σοβαρά κατά πόσο το εμβόλιο πρέπει να αρχίσει να χρησιμοποιείται για εμβολιασμούς στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Η μηνιγγίτιδα Β αποτελεί μέχρι τώρα δύσκολο στόχο για τους επιστήμονες, καθώς προκαλείται από μια ομάδα χιλιάδων, οριακά διαφορετικών, στελεχών των νοσογόνων βακτηρίων, με συνέπεια να μην έχει καταστεί εφικτό να βρεθεί ένα και μόνο εμβόλιο που θα καλύπτει όλα τα στελέχη.

Έτσι, ενώ τέσσερα άλλα μείζονα στελέχη καλύπτονται από το τρέχον εμβόλιο, ο κίνδυνος από τον τύπο Β της μηνιγγίτιδας παραμένει. Η συγκεκριμένη μόλυνση, που προκαλεί φλεγμονή των μεμβρανών γύρω από το νωτιαίο μυελό και τον εγκέφαλο, είναι υπεύθυνη για αρκετούς θανάτους κάθε χρόνο.

Όμως ο βακτηριολόγος δρ Μύρων Χριστοδουλίδης, που διδάσκει μοριακή μικροβιολογία στο πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον, δήλωσε ότι δεν έχει ακόμα αποδειχτεί πλήρως πώς το νέο εμβόλιο καλύπτει όλη τη γκάμα των στελεχών της μηνιγγίτιδας Β. Όπως είπε, παραμένουν ακόμα αναπάντητα μερικά σημαντικά ερωτήματα, όπως έναντι πόσων στελεχών το νέο εμβόλιο προστατεύει τους ανθρώπους, πόσο διαρκεί αυτή η προστασία και κατά πόσο εμποδίζει το άτομο-φορέα να μολύνει άλλους, παρέχοντας έτσι έμμεση προστασία σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.