Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2011

Πως είναι να ζεις με διαφορετικότητα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Σ
ε μια προσπάθεια να ευαισθητοποιήσουν τους εφήβους, το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού γιόρτασε με έναν πρωτότυπο τρόπο την παγκόσμια ημέρα για τα ΑΜΕΑ το περασμένο Σάββατο. 

Ζητήθηκε από μια πρώην οδηγό, την κ. Χρύσα Παυλή με απώλεια ακοής που δεν αποκτήθηκε εκ γενετής, να παρουσιάσει σε όλες τις ομάδες του οδηγισμού (αστέρια, πουλάκια, οδηγοί, μεγάλοι οδηγοί) το πώς είναι να ζεις έχοντας διαφορετικότητα.

Η ίδια έχοντας αντιμετωπίσει δυσκολίες στη ζωή της, κατάφερε να γίνει δασκάλα του ειδικού σχολείου για κωφά παιδιά και μαζί με την ψυχολόγο και μέλος του Οδηγισμού κ. Ρενάτα Μπόνη (μέχρι πέρσι ψυχολόγο στο ειδικό σχολείο) έπαιξαν με τα μικρά παιδιά παιχνίδια και έμαθαν λέξεις στη νοηματική.

Στα πιο μικρά παιδιά (αστέρια) η κ. Παυλή είπε χρησιμοποιώντας την νοηματική το κλασικό παραμύθι «Ο λαγός και η Χελώνα» με το οποίο τα παιδιά ενθουσιάστηκαν και προσπαθούσαν να την μιμηθούν.

Για τους έφηβους (οδηγούς και μεγάλους οδηγούς) υπήρξε προβληματισμός μέσα από παιχνίδια και κατόπιν συζήτησαν με την κ. Παυλή για τις εμπειρίες της ως κωφό παιδί και τις δυσκολίες που αντιμετώπισε και που τώρα αντιμετωπίζει ως ενήλικας.

Μάλιστα οι οδηγοί και οι μεγάλοι οδηγοί, είχαν την ευκαιρία να δουν πως είναι να είσαι διαφορετικός από τους υπόλοιπους ενώ μέσα από τα παιχνίδια, τους ζητήθηκε να σκεφτούν ποιες ενέργειες θα έκαναν στην περίπτωση που ένα παιδί με κινητικές δυσκολίες ήταν στην ομάδα τους και ήθελε να λάβει μέρος σε ένα από τα διήμερα που συχνά διοργανώνονται στην φύση.

Όλα τα παιδιά μπήκαν στη διαδικασία να σκεφτούν κάποιον άλλο εκτός του εαυτού τους, γεγονός που δυστυχώς τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζεται συχνότερα από τα προηγούμενα.
Τα άτομα με ειδικές ανάγκες, όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του το Σώμα Ελληνικού οδηγισμού συχνά περιθωριοποιούνται διότι πολλοί πιστεύουν πως δεν μπορούν να ενταχθούν στο κοινωνικό σύνολο. Είναι όμως ΑΝΘΡΩΠΟΙ σαν όλους εμάς. Ίσως λίγο διαφορετικοί. Αλλά από πότε η διαφορετικότητα αποτελεί μειονεξία;

Τα άτομα με ειδικές ανάγκες μπορούν να κάνουν πολλά πράγματα. Ίσως να είναι λίγο αργά, να χρειάζονται περισσότερη βοήθεια, περισσότερο χρόνο. ΑΛΛΑΞΕ τον τρόπο που σκέφτεσαι για αυτά τα άτομα, τις νοοτροπίες, τις αντιλήψεις σου αλλά κυρίως τον τρόπο συμπεριφοράς σου. Δεν έχεις δικαίωμα να αλλάξεις αυτά τα άτομα.

Έχεις όμως την ευκαιρία να αλλάξεις ΕΣΥ!!!!!! Ο κάθε άνθρωπος πρέπει να έχει την ευκαιρία να είναι ΙΣΟΣ αλλά και το δικαίωμα να είναι ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΣ. Με αυτά τα μηνύματα γιόρτασαν φέτος τα παιδιά του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού τη Παγκόσμια ημέρα για τα ΑΜΕΑ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.