Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011

Αποσύρθηκε το θέμα που αφορούσε τις λαϊκές αγορές

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Η απουσία του Αρη Γιαννακίδη και οι αντιδράσεις της παράταξης «Περιφερειακή Αναγέννηση» είχαν ως συνέπεια την απόσυρση του θέματος.


Η απουσία του περιφερειάρχη Άρη Γιαννακίδη, χαρακτήρισε την χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, και είχε σαν αποτέλεσμα κάποια θέματα να αποσυρθούν και άλλα, κυρίως προ ημερήσιας, να μην τεθούν.

Ένα από τα θέματα της ημερήσιας διάταξης που αποσύρθηκαν ήταν και αυτό των κριτηρίων των πενταμελών Επιτροπών του άρθρου 11 ΠΔ 51/2006 για την τοποθέτηση πωλητών στις κενές ή νέες θέσεις στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, προκειμένου να παραπεμφθεί στην Επιτροπή Πρωτογενούς Τομέα ώστε να γίνει διαβούλευση. Η απόσυρση του θέματος προέκυψε μετά από τις ενστάσεις που εξέφρασε η αντιπολίτευση η οποία και ζήτησε την αναβολή του θέματος.

Σύμφωνα με την πρόταση που ήρθε προς συζήτηση, η επιτροπή πρότεινε «η τοποθέτηση των πωλητών (επαγγελματιών και παραγωγών) στις Λαϊκές Αγορές της Π. Α. Μ. Θ. ανά Περιφερειακή Ενότητα, να πραγματοποιείται με βάση τη συνολική βαθμολογία που θα προκύπτει από την αξιολόγηση των κριτηρίων του άρθρου 11 παρ.2 περ. στ του ΠΔ 51/2006 με συντελεστή βαρύτητας ανά κριτήριο όπως παρακάτω: α) Η οικογενειακή κατάσταση του πωλητή: 5 μόρια για καθένα από τα δύο πρώτα παιδιά και 10 μόρια για κάθε επιπλέον παιδί, εφόσον είναι ανήλικα ή σπουδάζουν ή παρουσιάζουν ποσοστό αναπηρίας, β) Ο χρόνος κτήσης της άδειας: 1 μόριο ανά έτος, γ) Η ηλικία του δικαιούχου: 1 μόριο ανά έτος από την ηλικία των 18 ετών, δ) Η αναπηρία που προκύπτει από βεβαίωση της Δευτεροβάθμιας Υγειονομικής Επιτροπής: 5 μόρια με ποσοστό αναπηρίας μέχρι 50%, 10 μόρια με ποσοστό αναπηρίας από 50% μέχρι 67%, 15 μόρια με ποσοστό αναπηρίας από 67% μέχρι 80% και 20 μόρια με ποσοστό αναπηρίας άνω του 80%, εφόσον δεν λαμβάνει αναπηρική σύνταξη, και ε) Λαϊκές Αγορές και αριθμός ημερών κατεχόμενων θέσεων: 10 μόρια για καμία συμμετοχή, αφαιρουμένων των παρακάτω: -1 μόριο για Λαϊκές Αγορές σε πόλη μέχρι 15.000 κατοίκους, -2 μόρια για Λαϊκές Αγορές σε πόλη μέχρι 25.000 κατοίκους, -4 μόρια για Λαϊκές Αγορές σε πόλη άνω των 25.000 κατοίκων».

Σε σχετική δήλωση που έκανε ο περιφερειακός σύμβουλος της «Περιφερειακής Αναγέννησης» Παύλος Ζησίμου, τόνισε ότι «η Περιφέρεια κατέθεσε πρόταση για τις άδειες των λαϊκών αφορών όπως θα διαμορφώνονται πλέον. Προς μεγάλη μας έκπληξη καταργούνται τα κριτήρια εντοπιότητας και πλέον οι υποψήφιοι θα δύναται να είναι από ολόκληρη την περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ενώ τα κριτήρια είναι κατά των παραγωγών και επιδεινώνουν τις ήδη επιβαρυμένες από λαθραία, χαμηλά ποιοτικά και αποκλειστικά εισαγόμενα είδη στις λαϊκές αγορές. Η δυναμική μας αντίδραση και η πρόταση του επικεφαλής της Αντιπολίτευσης κ. Παυλίδη να αναβληθεί το θέμα προκειμένου να συζητηθεί εκ νέου ανάγκασε την διοίκηση να το αποδεχθεί. Στο νέο πλαίσιο προβλέπεται και η ίδρυση λαϊκών αγορών προϊόντων βιολογικής καλλιέργειας. Είναι λοιπόν ευκαιρία προκειμένου να αναπτύξουμε τη βιολογική καλλιέργεια και να ενισχύσουμε τους νέους παραγωγούς να προστεθούν νέες θέσεις στις λαϊκές αγορές ως συνέχεια αυτών, με προϊόντα βιολογικά που θα παράγονται στην Περιφέρειά μας. Δυστυχώς σήμερα πολλοί παραγωγοί δεν μπορούν να εκθέσουν τα προϊόντα τους στις λαϊκές αγορές αφού οι θέσεις έχουν ήδη καταληφθεί από τους «μόνιμους» πωλητές-εμπόρους και εν τέλει πολλοί από αυτούς λειτουργούν ανταγωνιστικά στο υγιές εμπόριο».

Πολύς λόγος έγινε για την τουριστική προβολή της Περιφέρειας

Η «έγκριση υποβολής πρότασης για την τουριστική προβολή για τα έτη 2011-2012 στην 6η πρόσκληση του ΠΕΠ ΑΜΘ στην κατηγορία πράξεων «Συνδρομή στη βελτίωση τουριστικών υπηρεσιών, Κωδ. : 09.57.01», ήταν το θέμα που πυροδότησε αρκετές συζητήσεις στη χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Το θέμα έφερε ως κατεπείγον ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Πολιτισμού Κώστας Παπακοσμάς, ο οποίος και εισηγήθηκε το θέμα. Σύμφωνα με την εισήγηση, σε συνέχεια της 6ης πρόσκλησης της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής του ΠΕΠ ΑΜΘ στην κατηγορία πράξεων «Συνδρομή στη βελτίωση τουριστικών υπηρεσιών, Κωδ. : 09.57.01» με τελικό δικαιούχο την Διεύθυνση Σχεδιασμού και Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, έχει συνταχθεί το σχετικό Τεχνικό Δελτίο προτεινόμενης Πράξης για τις δράσεις της τουριστικής προβολής για τα έτη 2011-2012. Οι δράσεις του τεχνικού δελτίου αφορούν σε συμμετοχή σε εκθέσεις, καταχωρήσεις σε εξειδικευμένα έντυπα, προβολή μέσω διαδικτύου, δημιουργία δημοσιογραφικού φακέλου, φιλοξενία διαμορφωτών κοινής γνώμης, δημιουργία δομών “welcoming”, πακέτα διαδρομών εναλλακτικού τουρισμού και έκδοση νέων εντύπων, συνολικού προϋπολογισμού 925.000 ευρώ.

Από την πλευρά της αντιπολίτευσης εκφράστηκαν αρκετές εκστάσεις και επιφυλάξεις, τόσο σχετικά με το τεχνικό δελτίο και τα δύο πρακτικά συνεδριάσεων που προσκομίστηκαν για να το τεκμηριώσουν, όσο και σχετικά με το καθεστώς και την αμοιβή του τεχνικού συμβούλου ο οποίος προσελήφθη από την προηγούμενη διορισμένη περιφερειακή Αρχή.

Μάλιστα ο περιφερειακός σύμβουλος Παύλος Ζησίμου, διαφώνησε κάθετα και καταψήφισε το θέμα, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους συμβούλους της παράταξής του γιατί, σύμφωνα με δήλωσή του, «η πανδιαφημιζόμενη «επιτροπή τουρισμού της Περιφέρειας» κάνει ό,τι μπορεί για να κινηθεί στα βήματα της επιτυχίας της «καταπολέμησης των κουνουπιών». Στο Περιφερειακό Συμβούλιο ο κ. Παπακοσμάς, Πρόεδρος της επιτροπής τουρισμού, εισηγήθηκε το θέμα «Έγκριση υποβολής πρότασης για την τουριστική προβολή για τα έτη 2011-2012». Ζήτησε λοιπόν να εγκρίνει το Περιφερειακό Συμβούλιο τις αποφάσεις τις επιτροπής και για αυτό προσκόμισε τα αντίγραφα των πρακτικών της επιτροπής στα οποία δεν υπάρχει καμία απόφαση και αφετέρου δεν αναφέρονται ούτε οι προτάσεις των μελών ούτε οι διαφωνίες τους. Αυτό εκτός από αδιανόητο και παράνομο θα έχει ως συνέπεια, όταν θα ξεκινήσουν οι διαγωνισμοί για την ανάδειξη των εταιρειών για την προβολή της περιφέρειάς μας, να κριθούν όλοι άκυροι. Κι επειδή τίποτα δεν είναι τυχαίο στην ανικανότητα ας θυμηθούμε ότι η προχειρότητα και η ανικανότητα αλλά και η ανευθυνότητα μας οδήγησαν στο φιάσκο της μη καταπολέμησης των κουνουπιών. Ας φανταστούμε τι θα συμβεί εάν δεν μπορέσουμε να προωθήσουμε το τουριστικό προϊόν της Περιφέρειάς όλο το 2012 λόγω ανικανότητας, το οποίο βεβαίως κινείται σε πλαίσια αναχρονιστικά, παλιομοδίτικα και ελλιπή».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.