Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2011

«Μαστίζει» ο διαβήτης σε όλο τον κόσμο

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Στα 438 εκατ.υπολογίζονται οι ασθενείς τα επόμενα 20 χρόνια.

Συνέντευξη Τύπου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη στις 14 Νοεμβρίου έδωσε η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία και τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν είναι ιδιαίτερα ενδιαφέροντα.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Ομοσπονδία για το Σακχαρώδη Διαβήτη (IDF), ο αριθμός των ατόμων που πάσχουν από αυτόν στην υφήλιο είναι σήμερα 285 εκατομμύρια. Τα επόμενα 20 χρόνια, εάν δεν υπάρξουν σημαντικές παρεμβάσεις, εκτιμάται ότι ο αριθμός θα ανέλθει στα 438 εκατομμύρια. Αυτό θα συμβεί γιατί ο παγκόσμιος πληθυσμός αυξάνεται, ζει περισσότερο, γίνεται πιο παχύσαρκος και αυξάνεται ολοένα και περισσότερο ο καθιστικός τρόπος ζωή.

Στην Ελλάδα ο αριθμός των διαβητικών τετραπλασιάστηκε τα τελευταία 30 χρόνια. Εκτιμάται ότι 1 στους 10 Έλληνες έχει διαβήτη. Περίπου 700.000 - 900.000 γνωρίζουν ότι πάσχουν από αυτόν, ενώ περίπου 200.000 - 300.000 έχουν διαβήτη και δεν το ξέρουν.

Από τα άτομα με διαβήτη 9 στα 10 έχουν τύπου 2. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι ήπια ή να απουσιάζουν τελείως. Αποτελεί «ύπουλη» μορφή πάθησης, αφού 1 στα 2 άτομα παρουσιάζουν ήδη σοβαρές επιπλοκές, όταν τεθεί η διάγνωση.

Είναι επιτακτική η ανάγκη να ελέγχονται όλα τα άτομα ηλικίας 45 ετών και πάνω και ιδίως οι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. Αναγκαίος είναι επίσης ο έλεγχος σε νεώτερα άτομα με καθιστική ζωή ή που έχουν συγγενή πρώτου βαθμού με διαβήτη, σε γυναίκες με ιστορικό διαβήτη κύησης ή που έχουν γεννήσει παιδί με βάρος άνω των 4,5 κιλών, σε άτομα με υπέρταση ή με διαταραχές των λιπιδίων και σε άτομα με προδιαβήτη.

Ο διαβήτης τύπου 2 κάποτε θεωρούνταν ότι προσέβαλε ενήλικες, ειδικά όσους έχουν ξεπεράσει το 40ό έτος της ηλικίας. Όμως, σήμερα αυτός ο τύπος διαβήτη άλλαξε πρόσωπο και προσβάλλει μικρότερες ηλικίες, νέους και παιδιά, μια αύξηση που οφείλεται κυρίως στην αλλαγή των διατροφικών συνηθειών.

«Δεν υπάρχει ήπιος διαβήτης. Οι συνέπειές του είναι σοβαρές και αφορούν τον άνθρωπο, την κοινωνία και την οικονομία» όπως τόνισε ο Δρ Σταύρος Μπούσμπουλας, πρόεδρος της Εταιρείας, Διευθυντής του Γ΄ Παθολογικού Τμήματος & Υπεύθυνος Διαβητολογικού Κέντρου Γ.Ν. Νίκαιας «Αγ. Παντελεήμων».

«Το άτομο με διαβήτη σήμερα μπορεί και έχει τη δυνατότητα να έχει μια φυσιολογική ενεργό ζωή. Το μυστικό είναι να γνωρίζει πώς να διαχειρίζεται το διαβήτη ώστε να μάθει να ζει με αυτόν και να μην είναι η πάθησή του εκείνη που του επιβάλλεται» τονίζει η Δρ. Αναστασία Μαυρογιαννάκη, Γενική γραμματέας της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας, Επιμελήτρια της Α' και Β' Παθολογικής Κλινικής Διαβητολογικού Κέντρου ΓΝΑ «Νίμιτς».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.