Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2011

Υπό αξιολόγηση οι αναπηρίες

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.





Η προστασία και η ενδυνάμωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρίες, που αφορούν το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με αναπηρίες, απασχόλησε τη χθεσινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών. Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία, η βουλευτής του ΔΗΣΥ Στέλλα Κυριακίδου ανέφερε ότι αυτό που λέχθηκε κατά τη συζήτηση είναι ότι υπάρχει μια αλλαγή στον τρόπο που αντιμετωπίζουμε ως κοινωνίες τα άτομα με αναπηρίες.


«Έχουμε φύγει από το κλασικό-ιατρικό μοντέλο, με το οποίο τα άτομα με αναπηρίες αντιμετωπίζονταν μέσα από τη φιλανθρωπία, και μιλάμε, πλέον, για ίσα δικαιώματα αυτών των ατόμων και για την ανάγκη να είναι πλήρως ενταγμένα στις κοινωνίες μας σε όλα τα επίπεδα», επισήμανε.


Ταυτόχρονα, υπενθύμισε ότι πριν από λίγο καιρό η Βουλή ψήφισε σχετική νομοθεσία, που υποχρεώνει το κράτος, την τοπική αυτοδιοίκηση και όλους τους άλλους να διαβουλεύονται με τη Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρίες για όλα τα θέματα που τους αφορούν. Ανέφερε, συναφώς, ότι για τα θέματα των αναπήρων θα πρέπει να προηγείται η διαβούλευση σε όλα τα επίπεδα και πρόσθεσε ότι «είναι βασικό δικαίωμα των ατόμων με αναπηρία». «Το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με αναπηρίες», είπε, «δημιουργήθηκε για να απλοποιήσουμε τις διαδικασίες και να διευκολύνουμε τα άτομα με αναπηρίες για όλα τα θέματα που αφορούν την εργασία τους, πιθανά βοηθήματα, επιδόματα και άλλα».


Διαφορετικές νομοθεσίες
Σύγχυση, σύμφωνα με την κ. Κυριακίδου, υπάρχει ακόμη για το πώς αξιολογούνται τα θέματα που αφορούν τις διάφορες αναπηρίες και για τα κριτήρια παραχώρησης βοηθημάτων στα ανάπηρα άτομα. Πρόσθεσε επί τούτου, ότι «υπάρχουν ορισμοί, οι οποίοι εμπίπτουν σε πολλές διαφορετικές νομοθεσίες που πιθανόν να δημιουργούν μια σύγχυση, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει μια ξεκάθαρη εικόνα για το πώς γίνονται οι αξιολογήσεις και με ποια κριτήρια». Καταλήγοντας, σημείωσε ότι «θα πρέπει να υπάρχουν σωστά επιστημονικά κριτήρια για αξιολόγηση της αναπηρίας».


Τα αιτήματα
Στη χθεσινή συνεδρία παρέστησαν και κατέθεσαν τις θέσεις τους εκπρόσωποι του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, η Διευθύντρια του Τμήματος Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες, εκπρόσωποι της Παγκύπριας Οργάνωσης Αποκαταστάσεως Αναπήρων (ΠΟΑΑ), της Κυπριακής Συνομοσπονδίας Οργανώσεων Αναπήρων (ΚΥΣΟΑ) και άλλων σωματείων και ιδρυμάτων. Οι εκπρόσωποι των διαφόρων Οργανώσεων των Αναπήρων υπέβαλαν σειρά από αιτήματα που επικεντρώνονται στη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους, τα οποία τα μέλη της Επιτροπής άκουσαν και δεσμεύτηκαν να μελετήσουν.




Πηγή: http://www.sigmalive.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.