Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

Κερδίζει έδαφος η ευέλικτη εργασία

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Η οικονομική κρίση μεταβάλλει τις εργασιακές ανάγκες.

Όλο και περισσότεροι Έλληνες στρέφονται στις πιο ευέλικτες μορφές απασχόλησης - τόσο σε σχέση με όσα προσφέρουν οι επιχειρήσεις όσο και σε σχέση με τις επιθυμίες των εργαζομένων.

Ριζικές αλλαγές έχουν επέλθει διεθνώς στην αγορά εργασίας λόγω της οικονομικής κρίσης, όπως προκύπτει από την έρευνα «Future Jobs» που μελετά τάσεις που επικρατούν στο εργασιακό περιβάλλον και πραγματοποιήθηκε από το Future Institute στη Γερμανία εκ μέρους του Ομίλου Adecco που δραστηριοποιείται στον τομέα παροχής ανθρώπινου δυναμικού.

«Η μελέτη καταδεικνύει κυρίως πως ο κόσμος της εργασίας γίνεται πιο ευέλικτος και οι επιχειρησιακοί οργανισμοί καθώς και οι εργαζόμενοι θα πρέπει να είναι το ίδιο ευέλικτοι στο μέλλον».

Ένα ακόμη χαρακτηριστικό των μελλοντικών εργαζομένων είναι τα ισχυρά εφόδια που διαθέτουν για την αγορά εργασίας. Έχουν συγκεντρώσει μεγαλύτερη εμπειρία, τόσο κατά τη διάρκεια του σχολείου όσο και των επόμενων σταδίων εκπαίδευσης, σε σχέση με τις προηγούμενες γενιές. Διαθέτουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και είναι σε θέση να επιλέγουν και να αλλάζουν εργοδότες. Θέλουν να γνωρίζουν με ακρίβεια τα οφέλη και τα πιθανά μειονεκτήματα των εργοδοτών τους.

Σύμφωνα με την έρευνα, στο μέλλον πολλοί από τους εργαζόμενους αντί της «παραδοσιακής» διαδικασίας, οι εργοδότες θα χρησιμοποιούν κανάλια δικτύωσης όπως εκδηλώσεις ή τις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης για να γνωρίζουν και να «στρατολογούν» προσωπικό.

Το μυστικό της επιτυχίας θα βρίσκεται στο χτίσιμο και τη διατήρηση καλών επαφών μέσω προγραμμάτων πρακτικής άσκησης, δίκτυα αποφοίτων ή κοινωνικά δίκτυα.

Στο εσωτερικό των οργανισμών θα δοθεί ιδιαίτερη σημασία στις προσωπικές επιθυμίες των εργαζομένων καθώς οι εργαζόμενοι δεν θα είναι «δεμένοι» με την επιχείρηση μέσω προκαθορισμένου πλάνου προσωπικής εξέλιξης ή κινήτρων όπως ισχύει έως σήμερα για την πλειοψηφία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.