Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011

Μόλις 32 ηλικιωμένοι θα εξυπηρετούνται από τον δήμο

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Ερώτηση για το πρόγραμμα “Βοήθεια στο Σπίτι” του ενιαίου Δήμου Ρόδου κατέθεσε στη Βουλή και τους αρμόδιους υπουργούς η Μίκα Ιατρίδη. Στην ερώτησή της, η βουλευτής Δωδεκανήσου, αναφέρεται στη σημαντική μείωση του αριθμού των εξυπηρετούμενων από το πρόγραμμα ηλικιωμένων και ΑΜΕΑ από 818 σε μόλις 32 και ζητά να πληροφορηθεί ποιά μέτρα προτίθενται να λάβουν οι αρμόδιοι Υπουργοί, ώστε να προχωρήσει το πρόγραμμα έως το τέλος του 2011 και να καλυφθούν οι αντίστοιχες δαπάνες μισθοδοσίας του προσωπικού.

Η ερώτηση της κ. Ιατρίδη απευθύνεται στους αρμόδιους υπουργούς Εργασίας, Εσωτερικών και Οικονομίας και ειδικότερα, επισημαίνονται σ’ αυτήν τα εξής:
Το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» είναι ένα πρόγραμμα κοινωνικής προστασίας που έχει στόχο την παροχή οργανωμένης και συστηματικής φροντίδας σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη. Έχει τη μορφή των αντίστοιχων «Home Care» του Ηνωμένου Βασιλείου ή των Σκανδιναβικών χωρών δίνοντας μια νέα μορφή στην παροχή κοινωνικής προστασίας στον πολίτη.

Στον ενιαίο Δήμο Ρόδου λειτουργούν από το έτος 2002 μέχρι σήμερα 11 προγράμματα «Βοήθεια στο Σπίτι», τα οποία εξυπηρετούν σημαντικό αριθμό - 818 για το έτος 2010 - ανήμπορων ηλικιωμένων και ΑΜΕΑ. Στα προγράμματα αυτά προσφέρουν τις υπηρεσίες τους 46 εργαζόμενοι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και συμβάσεις έργου.

Για το 2011, ο Δήμος Ρόδου και η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία του Δήμου, σύμφωνα και με εγκυκλίους του Υπουργείου Εσωτερικών, ως ανάδοχοι φορείς υλοποίησης υπέβαλαν προτάσεις συμμετοχής των κοινωνικών δομών στην εν λόγω χρηματοδοτούμενη δράση, με τον ίδιο αριθμό εργαζομένων και τον ίδιο αριθμό εξυπηρετουμένων πολιτών, οι οποίες και εγκρίθηκαν.

Όμως, στις 30-6-2011, η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε.) με ανακοίνωση της ενέκρινε προς ένταξη στο πρόγραμμα μόνο τριάντα δύο (32) ωφελούμενους - εξυπηρετούμενους, τινάζοντας ουσιαστικά στον αέρα το εν λόγω πρόγραμμα.

Με δεδομένο ότι το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» είναι πολύ σημαντικό. Με δεδομένο ότι οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα εξακολουθούν και προσφέρουν τις υπηρεσίες τους απλήρωτοι εδώ και μερικούς μήνες και επιπλέον ανησυχούν για το εργασιακό τους μέλλον. Με δεδομένο ότι μέσα σε ένα χρόνο οι εξυπηρετούντες ηλικιωμένοι και ΑΜΕΑ μειώθηκαν από 818 σε μόλις 32.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί
1. Με ποιον τρόπο θα καλυφθούν οι δαπάνες μισθοδοσίας του προσωπικού και λειτουργίας των προγραμμάτων για όλο το 2011, αφού, σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, μέχρι την υπογραφή των νέων συμβάσεων η βιωσιμότητα του προγράμματος είχε εξασφαλιστεί μόνο μέχρι τις 30-6-2011;

2. Σκέφτονται να καλυφθεί από το Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων το κόστος μισθοδοσίας του προσωπικού, των εν λόγω κοινωνικών δομών σε όλους τους ωφελούμενους επιλέξιμους και μη;

3. Μπορεί ο Δήμος Ρόδου και η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία του να υπογράψει τις συμβάσεις του προσωπικού ως τις 31-12-2011, παρόλο που δεν έχουν εξασφαλιστεί οι αντίστοιχες πιστώσεις και να μην οδηγηθούν στην ανεργία και άλλοι εργαζόμενοι;
Η Ερωτώσα Βουλευτής
Τσαμπίκα (Μίκα) Ιατρίδη



Πηγή: http://www.rodiaki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.