Τετάρτη 17 Αυγούστου 2011

Το κόστος και τα οφέλη...

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Στις 72.000 έφτασε τελικά το κόστος της συμμετοχής της Ρόδου στους Αγώνες Νήσων του Isle of Wight τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με τον απολογισμό του εντεταλμένου συμβούλου για θέματα αθλητισμού και ΑΜΕΑ, Θανάση Μπαράκα, που έρχεται για έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο Ρόδου την Τετάρτη 3 Αυγούστου.

Στον επτασέλιδο απολογισμό γίνεται στην αρχή μια γενική αναφορά από τα οφέλη της συμμετοχής στους Αγώνες: «Είναι κοινή παραδοχή απ’ όλα τα αθλήματα που συμμετείχαν στην αποστολή πως η συμμετοχή τους στον θεσμό των Island Games αποτελεί τη μοναδική ίσως ευκαιρία να λάβουν μέρος σε μια διεθνή διοργάνωση με σύνθετο χαρακτήρα όπως Island Games με όλα τα πλεονεκτήματα ατομικά και συλλογικά που προκύπτουν από κάτι τέτοιο.

Επιπλέον πρέπει να αναφέρουμε πως είναι η μοναδική ευκαιρία για τους αθλητές μας να βιώσουν το αίσθημα της εκπροσώπησης της χώρας μας σε μια μεγάλη διοργάνωση (κάτι που μόνο στις Ολυμπιάδες και στα Παγκόσμια πρωταθλήματα μπορεί κανείς να συναντήσει). Όλα τα αθλήματα μαζί συνθέτουν την Ροδίτικη και ταυτόχρονα την Ελληνική αποστολή έτσι πρεσβεύουν τη χώρα μας, τον πολιτισμό και την κουλτούρα μας!


Το γεγονός πως οι αθλητές από κάθε νησί μπορούν να συναγωνιστούν αθλητές υψηλού επιπέδου από 24 νησιά του κόσμου τους δίνει το κίνητρο να προσπαθούν συνεχώς να βελτιωθούν τόσο προπονητικά, όσο και αγωνιστικά, χρησιμοποιώντας τις αθλητικές εγκαταστάσεις του νησιού μας που πολλές από αυτές όπως και ο αθλητικός εξοπλισμός,
έμειναν παρακαταθήκη από τη διοργάνωση των Αγώνων Νήσων στη Ρόδο το 2007».

Το κόστος

Σε άλλο σημείο του απολογισμού γίνεται αναφορά στο κόστος της ροδίτικης συμμετοχής, κάτι που είχε προκαλέσει αντιδράσεις πριν από την έναρξη των Island Games: «Η αποστολή στην Αγγλία με 79 άτομα κόστισε 72.000€. Στην παραπάνω αποστολή τον πρώτο λόγο είχαν οι αθλητές ενώ οι συνοδοί ήταν ελάχιστοι.

Δόθηκε η δυνατότητα από τις τοπικές ενώσεις των αθλημάτων να συμμετέχουν νεαροί αθλητές πιστεύοντας ότι η συμμετοχή μας στα Island Games πρέπει να έχει αναπτυξιακό χαρακτήρα που θα λειτουργεί ως κίνητρο στους νέους μας και μέσα από τοπικούς αγώνες πρόκρισης να τους δίνεται η δυνατότητα συμμετοχής τους στους παραπάνω αγώνες, ενώ παράλληλα να βοηθάνε στην ανάπτυξη των αθλημάτων.

Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι το 2009 η αποστολή στο Άλαντ στοίχισε 176.000€ αποτελούμενη από 140 άτομα με μεγάλο αριθμό αυτών να είναι συνοδοί.

Μετά από έρευνα αγοράς και έλεγχο όλων των πιθανών εκδοχών η Εκτελεστική Επιτροπή του Οργάνου αποφάσισε η μετάβαση της αποστολής της Ρόδου να γίνει με πτήσεις της γραμμής καθώς κρίθηκε ως ο πιο οικονομικός τρόπος. Η μεταφορά και η επιστροφή πραγματοποιήθηκε με πτήσεις της Aegean Airlines μέσω Αθηνών χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα.

Σχετικά με την ενδυμασία της αποστολής, πάλι μετά από έρευνα αγοράς και αξιολόγηση των προσφορών η ΕΕ αποφάσισε να ανατεθεί στην εταιρεία Rodi Παστρικός, μια βιοτεχνία του νησιού μας που μας εξυπηρέτησε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Η συνεργασία μας υπήρξε άψογη».

Αρκετά σοβαρό πρόβλημα

Στο συγκεκριμένο κείμενο γίνεται αναφορά και στην ποδοσφαιρική ομάδα που αποβλήθηκε από το τουρνουά: «Το μόνο πρόβλημα που αντιμετωπίσαμε και είναι αρκετά σοβαρό καθώς το θέμα έφτασε στο ανώτατο εκτελεστικό όργανο του θεσμού είναι αυτό του ποδοσφαίρου.

Συγκεκριμένα στον αγώνα της Ρόδου με το Jersey οι ποδοσφαιριστές μας άρχισαν να έχουν απρεπή συμπεριφορά θεωρώντας πως έχουν αδικηθεί. Τα επεισόδια δεν άργησαν να έρθουν από πλευράς μας και η κατάσταση στο γήπεδο βγήκε εκτός ελέγχου. Ως αποτέλεσμα την επόμενη ημέρα κλήθηκε ο αρχηγός της αποστολής κ. Τάκης Μιχαηλίδης, ο General Team Manager της αποστολής κ. Γιάννης Μαστορίδης καθώς και ο υπεύθυνος συνοδός του αθλήματος κ. Τσαμπίκος Τόππος, ο προπονητής κ. Ανδρέας Σταύρου και η Γραμματέας του ΡΟΑΝ κ. Διόνη Θεοδωροπούλου, σε απολογία για όλα τα επεισόδια σε ειδική συνάντηση με το προεδρείο της Διεθνούς Ένωσης Αγώνων Νήσων παρουσία εκπροσώπου του επίσημου χορηγού του θεσμού, της Βρετανικής τράπεζας NatWest καθώς και της νομικής συμβούλου του θεσμού».

Αφού γίνεται αναφορά στις ποινές που επιβλήθηκαν υπάρχει η παραδοχή ότι ήταν «μια απόφαση τόσο σκληρή όσο και δίκαιη. Κατόπιν ζητήθηκε συγγνώμη από τον αρχηγό της αποστολής και διευθυντή του ΡΟΑΝ, Τάκη Μιχαηλίδη προς την IGA, την ΟΕ, τον πρόεδρο του Jersey, ενώ δόθηκε συνέντευξη προς τα BBC Channel TV, ITV, Jersey TV, τοπικά και περιφερειακά ραδιόφωνα».

Ως επίλογος του απολογισμού αναφέρεται η φράση «η επόμενη διοργάνωση είναι το 2013 στις Βερμούδες και ήδη έχουν ξεκινήσει οι ενέργειες για τη συμμετοχή των νησιών στους 15ους κατά σειρά NatWest Island Games XV Bermuda 2013», κάτι που ουσιαστικά προαναγγέλλει και τη δικιά μας προετοιμασία για τη συμμετοχή στους ερχόμενους Αγώνες Νήσων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.