Κυριακή 14 Αυγούστου 2011

«Μαϊμού» επιδόματα ροκανίζουν μισό δισ. τον χρόνο

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Ξεπερνούν τις 100.000 οι «ύποπτες» συντάξεις.

Περισσότερα από μισό δισεκατομμύριο ευρώ υπολογίζεται ότι χάνει κάθε χρόνο το ελληνικό Δημόσιο από τις συντάξεις και τα επιδόματα-μαϊμού.

Σύμφωνα με το «'Εθνος της Κυριακής», οι έλεγχοι και οι διασταυρώσεις, που έχουν ξεκινήσει στα υπουργεία Εργασίας και Υγείας, έχουν φέρει στο φως έναν θησαυρό για τα δημόσια ταμεία, οι επιτελείς των οποίων δεν μπορούσαν να φανταστούν τη λάμψη του. Χιλιάδες είναι οι περιπτώσεις μη δικαιούχων που λάμβαναν χρήματα από το κράτος, εκμεταλλευόμενοι την ανοργανωσιά και το χάος των υπηρεσιών.

Πρόθεση των πολιτικών προϊσταμένων είναι τώρα να καταγραφεί επακριβώς πόσοι, ποιοι και για πόσα χρόνια λάμβαναν τα ποσά που δεν δικαιούνταν σε βάρος του Δημοσίου και όσων τα έχουν πραγματικά ανάγκη.

Το 4% των προνοιακών επιδομάτων, που δίνονται στη χώρα μας, πηγαίνουν σε λογαριασμούς μη δικαιούχων. Αυτή είναι η εκτίμηση των υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου Υγείας που έχουν αναλάβει τον έλεγχο και τη διασταύρωση των στοιχείων. Με λογιστικούς όρους, από τα 6,2 δισεκατομμύρια που δίνονται κάθε χρόνο για προνοιακά επιδόματα στην Ελλάδα, τα 250 εκατομμύρια ευρώ καταβάλλονται παράνομα.

Σύμφωνα με τις διαπιστώσεις, τα χρήματα αυτά παίρνουν άνθρωποι που είναι εγγεγραμμένοι σε δύο ή περισσότερους νομούς ή σε δύο ή περισσότερα μητρώα αναπηρίας. Για παράδειγμα, υπάρχουν περιπτώσεις κατά τις οποίες κάποιοι λάμβαναν επιδόματα που εγκρίνονταν από τοπικούς φορείς (π.χ. τυφλότητας), από περισσότερες από μία περιοχές.

Βρέθηκαν επίσης περιπτώσεις που λάμβαναν παράτυπα δύο και τρία επιδόματα διαφορετικής αναπηρίας (π.χ. ολικής αναπηρίας και τυφλότητας). Φυσικά, όπως και στις συντάξεις, εντοπίστηκαν και περιπτώσεις που ο δικαιούχος είχε πεθάνει και οι συγγενείς του εξακολουθούσαν να λαμβάνουν τα ποσά που ο ίδιος μόνο δικαιούταν.

Εκτιμάται πως το ποσό αυτό μεγαλώνει ακόμη περισσότερο, αφού σε αυτό δεν συνυπολογίζονται τα επιδόματα που δίδονται με βάση πιστοποιητικά-μαϊμού. Οι μέχρι τώρα έλεγχοι έχουν οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι τα πλαστά πιστοποιητικά χρησιμοποιούνταν από πολιτικούς παράγοντες προς άγραν ψήφων.

Έτσι προέκυψε πως το 2% του πληθυσμού της Ζακύνθου ήταν εκ γενετής τυφλοί, καθώς και τα περιστατικά καθολικής αναπηρίας στη Λιβαδειά. Όπως κατήγγειλε ο υφυπουργός Υγείας, Μάρκος Μπόλαρης, οι ελεγκτές του υπουργείου Υγείας και του Σώματος Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης εντόπισαν πρόσφατα στην περιοχή της Βοιωτίας επιδημία προνοιακών επιδομάτων.

Στο μικροσκόπιο 12 νομοί

Δεκάδες άτομα φέρεται να λαμβάνουν επίδομα λόγω χρόνιου βρογχικού άσθματος, ενώ σε κάποιες μάλιστα περιπτώσεις οι δικαιούχοι είναι δημοτικοί υπάλληλοι, οι οποίοι ελάμβαναν κανονικά το προνοιακό βοήθημα παράλληλα με την άσκηση της εργασίας τους και την είσπραξη του μισθού τους. Οι καταγγελίες φτάνουν στο υπουργείο Υγείας με αμείωτο ρυθμό σε σχέση με τα προνοιακά επιδόματα-μαϊμού. Οι έλεγχοι συνεχίζονται σε τουλάχιστον 12 νομούς της χώρας.

Για να εντοπιστούν όλες οι περιπτώσεις επιδομάτων-μαϊμού και να αποφευχθεί η δράση επιτηδείων στο μέλλον, δημιουργείται το Ενιαίο Μητρώο Δικαιούχων Επιδομάτων Πρόνοιας. Η πλατφόρμα θα ξεκινήσει τον ερχόμενο μήνα και εκτιμάται ότι θα εξοικονομηθούν όχι μόνο 250 εκατ., αλλά πολλά εκατομμύρια ευρώ ακόμα. Η καταγραφή των δικαιούχων, η οποία θα γίνει μέσω των ΚΕΠ, θα ολοκληρωθεί τον ερχόμενο Δεκέμβριο.

ΧΑΝΙΑ

Το 1/4 του νομού παίρνει προνοιακά επιδόματα


Δεν έχουν τέλος οι καταγγελίες που φτάνουν στο γραφείο του υφυπουργού Υγείας για περιστατικά αναπήρων-μαϊμού που με διάφορους τρόπους «κλέβουν» τα δημόσια ταμεία. Μετά τους «τυφλούς» στη Ζάκυνθο και τους «πάσχοντες από άσθμα» στη Λιβαδειά, σειρά έχουν τώρα τα Χανιά, όπου οι μαρτυρίες μιλούν για εξαιρετικά αυξημένα ποσοστά προνοιακών επιδομάτων που δίνονται σε μη πραγματικά δικαιούχους.

Οι μέχρι σήμερα καταγραφές καταδεικνύουν πως επιδόματα λαμβάνει το 24% του πληθυσμού του νομού Χανίων. Με δεδομένο ότι το ποσοστό αναπήρων στον γενικό πληθυσμό δεν ξεπερνάει το (πολύ) 10%, το ποσοστό του νομού Χανίων είναι τουλάχιστον το διπλάσιο. Μιλώντας με αριθμούς, οι δικαιούχοι υπολογίζονται γύρω στους 26.000-30.000. Αν απορριφθεί το ενδεχόμενο της μαζικής αναπηρίας, μάλλον κάτι δεν πάει καλά στην περιοχή.

Ηδη, οι υπηρεσιακοί παράγοντες έχουν βάλει σκοπό να ξετρυπώσουν το πώς και το γιατί τόσοι Χανιώτες φαίνεται να δικαιούνται και απολαμβάνουν των επιδομάτων προνοίας. Και εδώ αναμένεται να φέρει αποτελέσματα η συγκεντρωτική πλατφόρμα που ετοιμάζει το υπ. Υγείας.

ΠΑΝΩ ΑΠΟ 100.000 ΟΙ «ΎΠΟΠΤΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ»

300 εκατ. ευρώ η ετήσια αιμορραγία των Ταμείων


Κατά 300 εκατ. ευρώ τον χρόνο επιβαρύνουν τα Ταμεία οι συντάξεις-μαϊμού που λαμβάνουν άνθρωποι που δεν δικαιούνται. Το υπουργείο Εργασίας υπολογίζει πως οι «ύποπτες» συντάξεις είναι περισσότερες από 100.000 και έχει ξεκινήσει εκστρατεία καταγραφής όλων των συνταξιούχων, προκειμένου να μπει τέλος στη λεηλασία των Ταμείων.

Για τον σκοπό αυτό, βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση καταγραφής όλων των συνταξιούχων της χώρας, προκειμένου να δημιουργηθεί Εθνικό Μητρώο Συνταξιούχων, ενώ από τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσουν και δειγματοληπτικοί έλεγχοι. Παράλληλα, για να μπει τέλος στην καταβολή συντάξεων νεκρών ασφαλισμένων σε συγγενείς ή επιτήδειους, οι δήμοι θα πρέπει στο εξής να δίνουν άμεσα πληροφορίες στα Ταμεία για τους συνταξιούχους που απεβίωσαν (μέσω των ΚΕΠ και των ληξιαρχείων).

Ο αρμόδιος υπουργός Γ. Κουτρουμάνης ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα πως 1.400 περιπτώσεις συνταξιούχων που ενώ είχαν αποβιώσει συνεχιζόταν η καταβολή συντάξεων, εντοπίσθηκαν από τον έλεγχο των υπηρεσιών του ΙΚΑ, σε ασφαλισμένους που έχουν γεννηθεί πριν από το έτος 1920.

Το συνολικό ποσό που έλαβαν πρόσωπα, τα οποία δεν ήταν δικαιούχοι, ανέρχεται στο ποσό του 1,9 εκατ. ευρώ. Και οι έλεγχοι συνεχίζονται. Στο στόχαστρο θα μπουν και οι συντάξεις που δίνονται σε αναπήρους-«μαϊμού».

Τέτοιες ύποπτες συντάξεις υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τις 60.000. Μέσα στην επόμενη τετραετία, το ποσοστό των αναπηρικών συντάξεων αναμένεται να μειωθεί από το 14% στο 8%, για να προσεγγίσει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Για τον σκοπό αυτό τον Σεπτέμβριο θα τεθεί σε λειτουργία το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), το οποίο θα επισκέπτονται όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας και θέλουν να πάρουν σύνταξη, επιδόματα ή άλλες παροχές.

Το ποσοστό της αναπηρίας θα καθορίζεται από το νεοσύστατο Κέντρο, ενώ με βάση τα στοιχεία που θα συγκεντρωθούν δημιουργείται Εθνικό Μητρώο Αναπήρων όπου θα καταγράφονται οι διευθύνσεις των δικαιούχων, οι παροχές κ.ά..


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.