Τρίτη 9 Αυγούστου 2011

Τρέχουν να προλάβουν 90 εκατ. ευρώ για την Υγεία – Στην Περιφέρεια Ανατ. Μακεδονίας – Θράκης

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ανέτοιμοι είναι οι περισσότεροι φορείς Υγείας της Περιφέρειας Ανατ. Μακεδονίας – Θράκης, όσον αφορά στην προεργασία τους σε έργα που χρειάζονται για την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να παραμείνει σε χαμηλά ποσοστά απορροφητικότητας το Πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2007-2013!
Όπως διαπιστώθηκε στην προχθεσινή (Σάββατο 16/7)ευρεία σύσκεψη των υφυπουργών Υγείας Μιχάλη Τιμοσίδη και Χρήστου Αηδόνη με εκπροσώπουςφορέων των πέντε νομών της Περιφέρειας, που πραγματοποιήθηκε στο Διοικητήριο της Περιφ. Ενότητας Καβάλας, οι εντάξεις των έργων προχωρούν με πολύ αργούς ρυθμούς και ο Περιφερειάρχης Άρης Γιαννακίδης προειδοποίησε με απένταξη έργων αν οι καθυστερήσεις των φορέων συνεχιστούν!

Στη σύσκεψη, όπου πήραν μέρος στελέχη του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης,Αντιπεριφερειάρχες και Δήμαρχοι της Ανατ. Μακεδονίας – Θράκης, καθώς και οι επικεφαλής των Νοσοκομείων και των θεραπευτηρίων των πέντε νομών της Περιφέρειας, καθώς και ο κυβερνητικός βουλευτής Καβάλας Δημήτρης Παπουτσής, εξετάστηκαν τα προβλήματα ανά νομό, προσδιορίστηκαν οι υστερήσεις ανά νοσηλευτικό ίδρυμα και δόθηκαν οδηγίες για το πώς θα προλάβουν οι φορείς να αξιοποιήσουν τουλάχιστον 90 εκατομμύρια ευρώ που είναι διαθέσιμα για την Περιφέρεια Α.ΜΑ.-Θ. στον τομέα της Υγείας από το ΕΣΠΑ.

Στη διαδικασία, που γίνεται για πρώτη φορά και έδωσε λύσεις και καθοδήγηση σε πρακτικό επίπεδο, οι υπεύθυνοι των φορέων Υγείας έθεταν τα προβλήματα και τις απορίες τους προς το προεδρείο (Μ. Τιμοσίδης, Χρ. Αηδόνης, Α. Γιαννακίδης) και είτε έπαιρναν απευθείας απαντήσεις είτε υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (που ήλθαν από την Αθήνα στην Καβάλα ειδικά για τον σκοπό αυτό) έδιναν συγκεκριμένες απαντήσεις ως προς το δέον γενέσθαι, ώστε να απεμπλακούν οι φορείς από εμπόδια και να προχωρήσουν στην υλοποίηση των σχεδιασμών τους.
Για αρκετά από τα έργα δεν υπάρχουν καν μελέτες ή εγκρίσεις σκοπιμότητας, δεν έχουν οριστεί δικαιούχοι ή φορείς υλοποίησης ή δεν έχουν υποβληθεί τεχνικά δελτία.

Ειδικότερα για τους νομούς Καβάλας, Δράμας, Ξάνθης εξετάστηκαν οι ανάγκες των τριών νοσοκομείων, αλλά και των κατά τόπους κέντρων Υγείας, σε υποδομές και ιατρο-τεχνολογικό και μηχανολογικό εξοπλισμό.

Το Νοσοκομείο Καβάλας
Όσον αφορά στο Γεν. Νοσοκομείο Καβάλας, εντάσσεται στο ΕΣΠΑ η προμήθεια Μαγνητικού Τομογράφου (κόστους 1.000.000 ευρώ), ενώ η προμήθεια ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού(κόστους 483.000 ευρώ βρίσκεται προς έλεγχο για ένταξη στο ΠΠΥ 2011. Τα υποστηρικτικά έργα για τη λειτουργία του Νοσοκομείου (επέκταση χώρου στάθμευσης κ.α., κόστους 3.000.000 ευρώ, δεν είναι επιλέξιμα από το ΠΕΠ!
Όσον αφορά στην προμήθεια ασθενοφόρων για τα Κέντρα Υγείας Ελευθερούπολης, Χρυσούπολης, Θάσου υπάρχουν εγκρίσεις σκοπιμότητας, αλλά απομένει η ένταξή τους στο ΠΠΥ 2011.
Το Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Παραλίας Οφρυνίου (Τούζλας), προϋπολογισμού2.244.000 ευρώ, με φορέα υλοποίησης τον δήμο Παγγαίου και τη ΔΕΠΑΝΟΜ, βρίσκεται ακόμα στο στάδιο εκπόνησης μελέτης, ενώ εκκρεμούν η έγκριση σκοπιμότητας και η υπουργική απόφαση ορισμού Φορέα Υλοποίησης.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Καβάλας Κωστή Σιμιτσή και τον εκπρόσωπο της Μητρόπολης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου (που ήταν παρόντες στην προχθεσινή ευρεία συνάντηση), οι δυο φορείς έχουν βάλει τα θεμέλια μεταξύ τους συνεργασίας, ώστε να δημιουργηθεί ποιοτική Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων στο «γιαπί» της περιοχής του Αγίου Σίλα (φωτό).
Εκπόνηση μελέτης απαιτείται για την αναβάθμιση υποδομών εργαστηρίων κ.α., καθώς και για τη δημιουργία ξενώνα προσωρινής φιλοξενίας ΑΜΕΑ στο Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων Καβάλας, ενώ είναι υπό έγκριση το έργο αναβάθμισης των χώρων της Παιδόπολης «Άγιος Γεώργιος».

Το Νοσοκομείο Δράμας
Αρκετά ικανοποιημένος αποχώρησε από τη σύσκεψη ο Διοικητής του Νοσοκομείου Δράμας Μιχάλης Χρυσομάλλης, αφού φαίνεται πως βρίσκεται σε δρόμο υλοποίησης η ενίσχυση του ιδρύματος με ιατρο-τεχνολογικό εξοπλισμό, αξίας ενάμισι εκατομμυρίου ευρώ, καθώς και με έξι νέα ασθενοφόρα (που θα εξυπηρετήσουν και τα Κέντρα Υγείας του νομού Δράμας).
Ερωτηματικό αποτελεί, πάντως, το πόσο γρήγορα θα «τρέξουν» οι διαδικασίες για το νέο Ψυχιατρικό Τμήμα του Νοσοκομείου Δράμας (προϋπολογισμού 3.300.000 ευρώ), αφού οι ρυθμοί της κεντρικής διοίκησης του υπουργείου Υγείας στην Αθήνα δεν είναι οι επιθυμητοί.

Το Νοσοκομείο Ξάνθης
Τέλος, για το Νοσοκομείο Ξάνθης αποκλείστηκε η κατασκευή Περιφερειακού Ιατρείου στο Εύλαλο, καθώς διαπιστώθηκε πρόβλημα με το οικόπεδο, στο οποίο επρόκειτο να ανεγερθεί, ενώ απαιτείται η εκπόνηση μελετών για κτιριακές υποδομές στα Κέντρα Υγείας του νομού. Σε καλό δρόμο, όμως, είναι η προμήθεια ιατρο-τεχνολογικού εξοπλισμού (κόστους 2.000.000 ευρώ) και αξονικού τομογράφου (αξίας 350.000 ευρώ).
Η Περιφέρεια Ανατ. Μακεδονίας – Θράκης εντάσσει στο ΕΣΠΑ την προμήθεια 14 ασθενοφόρων για τα κατά τόπους παραρτήματα του ΕΚΑΒ.

Όπως αποφασίστηκε, η σύσκεψη θα επαναληφθεί σε έναν μήνα, προκειμένου να διαπιστωθεί η πρόοδος που θα έχει συντελεσθεί στο μεταξύ, αναφορικά με την προετοιμασία των φορέων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.