Τρίτη 9 Αυγούστου 2011

Δημοτικό Συμβούλιο: ο Εριφυλλίδης κατήγγειλε την απόλυση 9 ΑμεΑ από τη ΔΕΥΑΚ

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Απόντος του δημάρχου ξεκίνησε η χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας, αφού υπήρξε καθυστέρηση στη μετάβασή του από Αθήνα όπου βρέθηκε μαζί με άλλους δημάρχους προκειμένου να συζητήσουν θέματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τον αρμόδιο υπουργό Εσωτερικών.

Ωστόσο πριν ξεκινήσουν τα θέματα της προ Ημερήσιας Διάταξης διαδικασίας και έρθει ο δήμαρχος, ο Στάθης Εριφυλλίδης έθεσε θέμα προς την πρόεδρο Άννα Σπανδώνη σχετικά με τα «έκτροπα» όπως τα χαρακτήρισε που σημειώθηκαν στην προηγούμενη συνεδρίαση του Σώματος.

«Να αναλάβετε πρωτοβουλίες και να κάνετε ενέργειες για να μην επαναληφθεί η κατάσταση εκείνη και να έχουμε εδώ παραγωγή έργου. Όλοι ευθυνόμαστε κι εμείς είμαστε πρόθυμοι να αναλάβουμε το μερίδιο που μας αναλογεί», είπε και πρότεινε προς την πρόεδρο να συγκαλέσει συμβούλιο των επικεφαλής των παρατάξεων ώστε «όλοι μαζί να συναποφασίσουμε και ν’ αναλάβουμε κι εμείς πρωτοβουλίες ώστε και η λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου να είναι η πρέπουσα και η παραγωγή έργου εδώ μέσα να είναι αυτή που περιμένει ο καβαλιώτικος λαός.

Πάντως για το ίδιο θέμα ο Δημήτρης Εμμανουηλίδης αρνήθηκε ότι υπάρχουν ευθύνες σε όλους για τις εντάσεις που δημιουργούνται και έριξε το φταίξιμο στο δήμαρχο: «για την ένταση που δημιουργείται σε σχεδόν κάθε Δημοτικό Συμβούλιο, πιο το μερίδιο της προσωπικής μας ευθύνης; Συνεχώς ή κατά συνήθεια υπάρχει μια πρόκληση από πλευράς του δημάρχου. Είναι συγκεκριμένο και σαφές αυτό. Δεν έχουμε όλοι ευθύνες για τις εντάσεις», είπε.

Η κ. Σπανδώνη από την πλευρά της απευθυνόμενη προς τον κ. Εριφυλλίδη χαρακτήρισε τις συστάσεις και τις προτάσεις του πολύτιμες και είπε ότι θα τις λάβει υπόψη.

«Με απασχολεί σοβαρά η έκρυθμη μερικές φορές κατάσταση που επικρατεί στο Δημοτικό Συμβούλιο και θα έλεγα ότι είναι απρόκλητη πολλές φορές η έκρηξη ή τουλάχιστον εξαρτάται από μικρής σημασίας προκλήσεις οι οποίες δεν θα πρέπει να έχουν τέτοια εξέλιξη», ανέφερε.

Εξάλλου σημείωσε πως ενόψει σύνταξης του νέου κανονισμού του Σώματος όλες οι παρατάξεις θα χρειαστεί να συναντηθούν κι εκεί θα είναι μια καλή ευκαιρία να τεθούν τέτοια θέματα.

«Μέχρι τότε, προτείνω σε όλους ψυχραιμία, να αναλογιστούν όλοι την ευθύνη που έχουν και ότι η παρουσία τους εδώ θα πρέπει να έχει σκοπό και στόχο τα θέματα των πολιτών κι όχι ιδιοτελή προσωπικά κίνητρα, πολιτικές φιλοδοξίες ή άλλα θέματα που ορισμένους τους θέτουν μπρος σε μια κατάσταση εκτός κανονισμού. Νιώθω άσχημα για την κατάσταση αυτή. Πιστεύω σε κανέναν δεν αρέσει και θα πρέπει να λογοδοτήσουμε όλοι για το κλίμα και την απουσία συναίνεσης κι ομοψυχίας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο δήμος μας, τα οποία είναι δύσκολα και σε αναλογία με αυτά που αντιμετωπίζει η χώρα μας».

Οι συνεδριάσεις των Επιτροπών και της Κοινότητας

Για μια ακόμη φορά τέθηκε επίσης το θέμα που έχει να κάνει με τις συνεδριάσεις των Επιτροπών (Οικονομικής και Ποιότητας Ζωής) αλλά και της Δημοτικής Κοινότητας, θέματα των οποίων αποφασίζονται λίγες ώρες πριν την έναρξη του Δημοτικού Συμβουλίου στην Ημερήσια Διάταξη του οποίου επίσης είναι εγγεγραμμένα.

Αυτό όπως τονίστηκε από συμβούλους της αντιπολίτευσης και κυρίως του κ.κ. Τσαλουχίδη και Λιόγκα έχει ως αποτέλεσμα τα μέλη του ΔΣ να μην έχουν τη δυνατότητα να λάβουν γνώση του περιεχομένου των αποφάσεων αυτών και κυρίως τους λόγους ουσίας, του σκεπτικού τους.

«Αυτή η διαδικασία υποβαθμίζει είτε την Δημοτική Κοινότητα είτε το Δημοτικό Συμβούλιο» είπε ο κ. Τσαλουχίδης φέρνοντας ως παράδειγμα την χθεσινή συνεδρίαση που περιελάμβανε αρκετά θέματα για τα οποία δεν είχαν περάσει ούτε 4 ώρες από τη στιγμή που συζητήθηκαν στο άλλο όργανο.

«Πραγματικά υπάρχει ζήτημα», είπε και ο κ Λιόγκας από τη δική του πλευρά και πρότεινε για μια ακόμη φορά όπως είχε κάνει και στο παρελθόν, να χρησιμοποιήσει το Σώμα τη δυνατότητα που δίνει ο «Καλλικράτης» για εκχώρηση αρμοδιοτήτων στα όργανα αυτά και για θέματα εντελώς τυπικά και γραφειοκρατικά, θέματα ρουτίνας, ώστε και να «τρέχουν» οι διαδικασίες της διοίκησης αλλά και να μην καλείται το Δημοτικό Συμβούλιο να μπει σε τέτοιες διαδικασίες.

Με την πρόταση αυτή συμφώνησε και ο κ. Εριφυλλίδης υπογραμμίζοντας πως «ένα από τα στραβά του Καλλικράτη είναι κι αυτή η σε πολλά επίπεδα λήψης απόφαση για ένα θέμα. Όντως έτσι υπάρχει καθυστέρηση στη λήψη μιας απόφασης αλλά δε μπορεί να γίνει κανόνας σε κάθε ΔΣ να έχουμε 4-5 θέματα που πριν λίγη ώρα συζήτησε μια επιτροπή. Πολλές φορές δε γνωρίζουμε τις αποφάσεις. Συμφωνώ με τον κ. Λιόγκα ορισμένες αρμοδιότητες και τυπικά γραφειοκρατικά θέματα να εκχωρήσουμε το δικαίωμα στις αντίστοιχες επιτροπές», ανέφερε.

Απολύθηκαν εννέα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες από τη ΔΕΥΑΚ - «Είχα χτυπήσει καμπανάκι», λέει ο Εριφυλλίδης

Ένα ερώτημα που απήυθυνε προς τον πρώην και τον νυν πρόεδρο της ΔΕΥΑΚ ο Στάθης Εριφυλλίδης, ήταν αυτό που είχε θέσει και πάλι σχεδόν στην αρχή της χρονιάς και αφορούσε στο αν υπάρχει θέμα με τα εννέα ΑΜΕΑ που απασχολούνταν στη ΔΕΥΑΚ: «και είπατε ότι δεν υπάρχει θέμα, έχει λυθεί και θα συνεχίσουν να λειτουργούν και να πληρώνονται στη ΔΕΥΑΚ. Τον περασμένο μήνα απολύθηκαν κι έφυγαν οριστικά. Ποιος έλεγε ψέματα και ποιος αλήθεια και ποιος αμφισβητούσε τις πληροφορίες μου ότι θα φύγουν;», είπε και μάλιστα τόνισε πως «αυτό είναι «καταγγελία κι όχι απλώς ερώτηση».

Σε απάντησή του ο Νίκος Δημητριάδης, ενημέρωσε πως όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του τα άτομα αυτά εργαζόταν κανονικά όμως η μισθοδοσία δεν υπογραφόταν από την αρμόδια υπηρεσία κι όταν ρώτησε τον προϊστάμενο του λογιστηρίου γιατί συμβαίνει αυτό του είπε ότι η πρόσληψη είναι παράνομη. «του ζήτησα να μου πει το ίδιο πράγμα και εγγράφως όπως και έγινε. Έτσι κάλεσα τα άτομα αυτά, τους απέλυσα και τους είπα να πάνε στα δικαστήρια για το θέμα».

Όμως προκειμένου να μην μείνει στον «αέρα» το περί «παράνομης πρόσληψης» ο κ. Εριφυλλίδης ρώτησε το «από πότε; Σας το είπε ο υπάλληλος ως όφειλε; Ή επί 4,5 χρόνια σας κορόιδευε;».

Τελικά επενέβη και ο κ. Σιμιτσής που επιβεβαίωσε ότι τα περί παράνομης πρόσληψης ισχύουν από 1-1-2011 και ο επικεφαλής της ΑΚΕΠ σε έντονο ύφος, αισθάνθηκε δικαιωμένος γιατί όπως υπογράμμισε «οι ερωτήσεις μου δεν ήταν στον αέρα, όταν χτυπούσα καμπανάκι για τους εννέα αυτούς υπαλλήλους…».

Για το ίδιο θέμα ο κ. Σιμιτσής συμπλήρωσε αμέσως μετά πως «ό,τι δικαίωμα έχουν μπορούν να το ασκήσουν δικαστικά. Τους θέλαμε γιατί ήταν εργατικοί και σε ειδικότητες που είχαν έλλειψη, ενώ είχαν ηλικίες που δίνουν προοπτική στην επιχείρηση που σήμερα ένα 70% των υπαλλήλων είναι άνω των 50-60 ετών και δεν μπορούν να διατεθούν σε ιδιαίτερα σκληρές εργασίες».


Βασιλική ΛΙΟΤΑΚΗ
liotaki@evdomi.gr


Πηγή: http://www.evdomi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.