Τρίτη 19 Ιουλίου 2011

Καλοκαιρινές διακοπές στο σπίτι;

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Αξιοποιήστε ευχάριστα τον χρόνο σας ακόμα κι αν δεν φύγετε.

Mία πρόσφατη δημοσκόπηση έδειξε ότι έξι στους δέκα Έλληνες πολίτες δηλώνουν πως η οικονομική στενότητα δεν τους αφήνει φέτος και πολλά περιθώρια για καλοκαιρινές διακοπές – τουλάχιστον όπως συνήθιζαν να τις κάνουν ως τώρα. Ο κύριος λόγος δηλώνουν ότι είναι από τη μια τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν και από την άλλη το υψηλό κόστος των διακοπών.

Σύμφωνα με μια άλλη πρόσφατη κοινοτική δημοσκόπηση για το Ευρωβαρόμετρο, στην Ελλάδα το 20% δηλώνει ότι δεν θα κάνει διακοπές. Από αυτούς το 58% επικαλείται ως αιτία την οικονομική στενότητα.

Ωστόσο, σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση που καταγράφει τις τουριστικές τάσεις στην Ευρώπη και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι διστάζουν να επιλέξουν διακοπές στο εξωτερικό, καθώς δηλώνουν ότι έχει πληγεί και η δική τους τσέπη από την κρίση.

Αλλαγή στις συνήθειες;


Η αλλαγή στις προσωπικές, τις οικογενειακές ή / και τις κοινωνικές συνήθειες όπως είναι και οι διακοπές, ομολογουμένως φαίνεται να αποτελεί μια πρόκληση που μπορεί να συνοδεύεται από ποικίλα συναισθήματα. Ειδικά όταν αυτές οι αλλαγές οφείλονται σε χειροπιαστούς παράγοντες όπως π.χ. η οικονομική κατάσταση, οι επαγγελματικές υποχρεώσεις, τα θέματα υγείας και όχι σε προσωπικές και εθελοντικές επιλογές τότε μπορεί κανείς να αισθανθεί την ενόχληση, την απογοήτευση ή ακόμη και θυμό για το ότι πρέπει να αναπροσαρμόσει τις ανάγκες του σε νέα πιο περιοριστικά ίσως δεδομένα.

Ιεράρχηση των αναγκών


Είναι φανερό ότι ένα διάστημα διακοπών μακριά από το σπίτι δεν μπορεί εύκολα να αντικατασταθεί. Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι να κάνεις κάποια πράγματα διαφορετικά ακόμη κι αν δεν πας διακοπές ως συνήθως;

Για παράδειγμα πώς θα ήταν αν:


-Έδινες μεγαλύτερη έμφαση στον καλό ύπνο.
-Μείωνες ό,τι σου προκαλεί υπερβολική αδράνεια ή / και υπερβολικό αρνητικό στρες στην καθημερινότητά σου.
-Έδινες περισσότερη έμφαση στην καλή διατροφή και την άσκηση.
-Έδινες μεγαλύτερη έμφαση στις σχέσεις σου.
-Έκανες το σπίτι σου ένα χώρο άνεσης και χαλάρωσης και την πόλη σου τον τουριστικό σου προορισμό.
-Αποφάσιζες να ασχοληθείς πραγματικά με ένα χόμπι που σου αρέσει.
-Προγραμμάτιζες διακοπές για αργότερα.

Πώς θα μπορούσες να επικοινωνήσεις και να μοιραστείς με την οικογένεια και τους φίλους σου τις ιδέες και ανάγκες σου και τι θα μπορούσατε, ίσως, όλοι μαζί να κάνετε για αυτό; Συχνά όταν οι άνθρωποι λειτουργούν καλά ομαδικά τότε οι πιθανότητες για περισσότερες, καλύτερες (και ίσως οικονομικότερες) επιλογές μπορούν να αυξάνονται.

Για ποιο λόγο;


Ανεξάρτητα με το κλίμα που φανερά υπάρχει σε σχέση με την οικονομική κρίση, θα ήταν μάλλον χρήσιμο να υπενθυμίζεις στον εαυτό σου τους λόγους που Εσύ αποφασίζεις να αλλάξεις τη διαχείριση των οικονομικών σου και να επαναπροσδιορίζεις τις προτεραιότητές σου, όπως π.χ. να περιορίσεις ή / και να αλλάξεις τις διακοπές σου.

Για παράδειγμα:


-Οι λόγοι αυτοί σχετίζονται με το ότι εκτιμάς και αποδέχεσαι τη δική σου οικονομική κατάσταση με πιο ρεαλιστικό τρόπο;
-Τι σκοπό έχουν οι επιλογές σου;
-Θεωρείς ότι ο τρόπος που διαχειρίζεσαι τα οικονομικά και τις προτεραιότητές σου είναι εποικοδομητικός; Π.χ. Είναι περισσότερο μια πράξη υπευθυνότητας και πρόληψης μεγαλύτερων δυσκολιών; Eίναι μια υπερβολική αντίδραση φόβου και πανικού υποβάλλοντας τον εαυτό σου σε πραγματικά περιττές στερήσεις; Xαρακτηρίζεται από παρόρμηση κάνοντάς σε αργότερα να νιώθεις αδύναμος / η που έχασες τον έλεγχο ή άγχος γιατί ξόδεψες πολλά παραπάνω απ’ όσα μπορούσες;

Αν σκεφτείς πάνω σε αυτά ή παρόμοια ερωτήματα θα μπορούσες ίσως να κατανοήσεις περισσότερο πώς λειτουργείς πάνω σε αυτά τα θέματα καθώς, επίσης, να αποκτήσεις μεγαλύτερο νόημα για τις επιλογές που αποφασίζεις εν τέλει να κάνεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.