Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

«Φιλική Πόλη για τα Άτομα με Κινητικές Δυσκολίες»

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.




Τα άτομα με αναπηρία που ζουν και κυκλοφορούν στην Αθήνα, γνωρίζουν πολύ καλά τι σημαίνει μια πόλη να είναι αφιλόξενη και μη προσβάσιμη. Για το λόγο αυτό, ο Σύνδεσμος Τυφλών Ελλάδος, ο Σύλλογος Παραολυμπιονικών «Σπάρτακος» και η ειδική παιδαγωγός Βασιλική Τσιρίμπα, διοργάνωσαν την περασμένη Παρασκευή μια ξεχωριστή εκδήλωση, για την ολοκλήρωση του πρώτου μέρους του εθελοντικού project «Φιλική Πόλη για τα Άτομα με Κινητικές Δυσκολίες». Στόχος, η ενημέρωση των πολιτών, έτσι ώστε όλοι μαζί να συμβάλλουμε στη δημιουργία των προϋποθέσεων για μια πόλη φιλική και, παράλληλα, να διαδοθούν και να συνεχιστούν οι προσπάθειες και δράσεις σε όλη την Ελλάδα.

* Η ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΙΡΙΜΠΑ, ειδική παιδαγωγός, διοργανώτρια του project, μίλησε σήμερα στην εκπομπή του «ΑΘΗΝΑ 9.84», «Καλημέρα Αθήνα», με τις Νίκη Λυμπεράκη και Αγγελική Πανταλέων. Στη δημοσιογράφο Γεωργία Μπόχτη, μεταξύ άλλων, είπε:

«Εργάζομαι σε δημόσιο σχολείο, με παιδιά που έχουν διάφορα σύνδρομα - αυτισμό, Down, ψυχώσεις. Προσωπικά, έχω βίωμα από ένα ατύχημα που είχα στο παρελθόν και χρειάστηκε να κυκλοφορώ με καροτσάκι, με πατερίτσες. Η πόλη ήταν εντελώς απρόσιτη και οι άνθρωποι, παρόλο που ήθελαν να βοηθήσουν, παρατηρούσα ότι έρχονταν σε μια αμηχανία και δεν ήξεραν τον τρόπο. Έτσι, δημιούργησα αυτό το project, με σκοπό να έρθουν σε επικοινωνία οι πολίτες με ανθρώπους που είναι τυφλοί, είναι σε καροτσάκια και να είναι πιο εξοικειωμένοι μαζί τους, να ξέρουν πώς μπορούν να τους βοηθήσουν και να δράσουμε όλοι, ως προς το να γίνει φιλική η πόλη μας. Δηλαδή, επτακόσιοι μαθητές από σχολεία της Καλλιθέας, αρχικά έκαναν δράσεις, μοίρασαν φυλλάδια στους ανθρώπους με το πώς μπορούν να βοηθήσουν, αν δουν έναν τυφλό στο δρόμο ή με καροτσάκι. Κατέγραψαν τι χρειάζεται να γίνει σε κάποια τετράγωνα γύρω από το σχολείο τους και τα στείλαμε στο Δήμο, πώς μπορούν να προστατευθούν τα πλακάκια τυφλών ή ράμπες από κάποιους που παρκάρουν κ.λπ. Και υπάρχει και ένας νόμος που έχει ψηφιστεί, ώστε και οι δρόμοι και τα πεζοδρόμια να είναι προσβάσιμα, αλλά και τα κτίρια. Παρόλα αυτά, δεν λειτουργεί, γιατί δεν έχει δοθεί καταληκτική ημερομηνία. Και υπάρχει μια προσπάθεια προς αυτό, δηλαδή όλοι οι πολίτες να πούμε, ότι "θα θέλαμε να δοθεί μια καταληκτική ημερομηνία, κάνουμε τις δράσεις από την πλευρά μας με τις δυνατότητες που έχουμε και θα θέλαμε να περάσει και ο νόμος και έτσι να γίνουν φυσικά τα πράγματα"... Θέλουμε να γίνει σε όλη την Αθήνα αυτό. Και στο κέντρο και στις γύρω περιοχές».

* Η ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΚΟΥΣΘΕΝΗ, μέλος της Επιτροπής Νεολαίας του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τυφλών, η οποία συμμετείχε στο πρόγραμμα, μεταξύ άλλων, τόνισε:

«Έχω τελειώσει τη Νομική Αθηνών, με ειδίκευση στο μεταπτυχιακό Δημοσίου Δικαίου. Μου αρέσει ο εθελοντισμός και γενικότερα δραστηριοποιούμαι στο χώρο της αναπηρίας, στο χώρο των ατόμων με προβλήματα σαν το δικό μας, γι΄αυτό και υποστήριξα το συγκεκριμένο project. Τους τελευταίους μήνες -από το Δεκέμβρη-, είχαμε ξεκινήσει ένα πρόγραμμα κινητοποίησης των εφήβων -δηλαδή, παιδιών Γυμνασίου και Λυκείου-, στην Καλλιθέα, έτσι ώστε να προβούν σε δράσεις, προκειμένου -καταρχήν- η πόλη της Καλλιθέας, αλλά στη συνέχεια και άλλοι Δήμοι, όπως της Αθήνας, να γίνουν προσβάσιμοι στα άτομα με κινητικές δυσκολίες. Έτσι, λοιπόν, κάναμε κάποιες ομιλίες στα σχολεία. Κατάλαβα, ότι τα παιδιά θέλουν να τους πεις τι πρέπει να κάνουν. Δεν είναι ότι αδιαφορούν πλήρως, απλά θέλουν ένα κίνητρο. Νομίζω, ότι έχουν γίνει πολλά πράγματα μέχρι τώρα στην κοινωνία, αλλά χρειάζονται ακόμα περισσότερα. Και πρέπει να ξεκινήσουμε από την εκπαίδευση κιόλας, από τα χρόνια που τα παιδιά, με τις προσλαμβάνουσες εικόνες, όσο περισσότερα ακούν και μαθαίνουν, τόσο περισσότερο βίωμα τούς γίνεται. Και, μεγαλώνοντας, ωριμάζει η ιδέα μέσα τους και μπορεί, πραγματικά, να έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα, μέσα ακόμα και στις δύσκολες συνθήκες που ζούμε».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.