Κυριακή 29 Μαΐου 2011

Ανησυχητική η κατάσταση στις δομες Υγείας στην Ικαρία

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.
Οι συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής στον τομέα της Υγείας δεν αφήνουν ανεπηρέαστο ούτε το πιο μικρό ή απομακρυσμένο μέρος της πατρίδας μας.




Στις Ράχες, το Περιφερειακό ιατρείο που καλύπτει μια πολύ μεγάλη περιοχή με πολλά χωριά και οικισμούς, με δύσβατο και επικίνδυνο οδικό δίκτυο, και με αρκετό πληθυσμό εκ των οποίων σημαντικό κομμάτι τους είναι ηλικιωμένοι, γυναίκες και παιδιά, ΑΜΕΑ, μένουν χωρίς τη στοιχειώδη ιατρική κάλυψη, χωρίς την παροχή ούτε των πρώτων βοηθειών.

Για πολλοστή φορά η αγροτική γιατρός μετακινείται για εφημερίες στο Κέντρο Υγείας στον Εύδηλο προκειμένου να καλύψει τα κενά του ιατρικού προσωπικού εκεί για να λειτουργεί με 24ωρη εφημερία. Το Κέντρο Υγείας στον Εύδηλο από την άλλη, για μια ακόμα φορά λειτουργεί με ελάχιστο προσωπικό και μόνο με δυο γιατρούς (μια ειδικευμένη και μια αγροτική).

Και επιπλέον πληθαίνουν καταγγελίες ότι δεν γίνονται δεκτά για εξέταση περιστατικά που αρνήθηκαν να πληρώσουν τα χαράτσια (5ευρα, κλπ.) που επιβάλλονται.

Η διοίκηση του Νοσοκομείου υλοποιώντας στο ακέραιο τις αντιλαϊκές πολιτικές αντί να φροντίσει για την κάλυψη των κενών των γιατρών προσπαθεί να «μπαλώσει τρύπες» μετακινώντας από δω και από κει τους αγροτικούς γιατρούς, εκβιάζοντας εμμέσως και μεταφέροντας σε αυτούς την ευθύνη για την λειτουργία του ΚΥ στον Εύδηλο.

Και τέλος η νέα δημοτική αρχή (ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ /ΔΗΜ.ΑΡ / ΠΑΣΟΚ / ΝΔ /ΛΑΟΣ) διαγράφει μονοκοντυλιά το τόσων χρόνων διεκδικητικό κίνημα των Ικαριωτών, ζητώντας από το αρμόδιο υπουργείο να μεριμνήσει για την απόσπαση κάποιων γιατρών από άλλες μονάδες υγείας για να καλυφθούν τα κενά.

Ο Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών Ικαρίας πήρε πρωτοβουλίες και μετά από πλατιές συσκέψεις που διοργάνωσε αποφάσισε δράσεις:

Σήμερα προχώρησαν σε κατάληψη στο αγροτικό ιατρείο στις Ράχες και σε παράσταση διαμαρτυρίας στο Κ.Υ. στον Εύδηλο.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε:
« Οι γυναίκες της Ικαρίας είμαστε αποφασισμένες να μην επιτρέψουμε να συνεχιστεί αυτή η απαράδεκτη και επικίνδυνη για την υγεία μας κατάσταση.
Η αγροτική γιατρός δεν θα ξαναφύγει από τις Ράχες.

Τον πιθανό εκβιασμό ότι αν δεν εφημερεύσουν οι αγροτικοί γιατροί θα κλείσει το Κέντρο Υγείας τον επιστρέφουμε σαν απαράδεκτο.

Και γι’ αυτό διεκδικούμε και απαιτούμε τώρα:

  • Την αναβάθμιση του αγροτικού ιατρείου στις Ράχες σε Κ.Υ., με πλήρη στελέχωση, βελτίωση του εξοπλισμού, ασθενοφόρο και πρόσληψη οδηγών.
  • Την στελέχωση του Κ.Υ. στον Εύδηλο τουλάχιστον σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας του.(Οι όποιες διαδικασίες και οι γραφειοκρατίες δεν μας αφορούν είναι θέματα της διοίκησης και του υπουργείου, να φροντίσουν να τα λύσουν).
  • Να μην μένει χωρίς ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό καμία μονάδα Υγείας των νησιών μας ούτε για μισή ώρα!
  • Κάλυψη όλων των κενών στο Νοσοκομείο, το Κέντρο Υγείας, και τα Αγροτικά Ιατρεία των νησιών, με επαρκές, μόνιμο και ειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό όλες τις μέρες, συνεχώς.
Αποκλειστικά δημόσιες-δωρεάν παροχές Υγείας και Πρόνοιας για όλους, όλες τις μέρες και όλες τις ώρες του χρόνου.»

Σε κίνδυνο και η μοναδική προνοιακη δομή για ηλικιωμένους

Την ιδία στιγμή μπροστά στο ενδεχόμενο κλείσιμο της μοναδικής προνοιακης δομής για ηλικιωμένους στην Ικαρία βρίσκονται εργαζόμενοι και τρόφιμοι του εκκλησιαστικού γηροκομείου Ικαρίας , μετά την προφορική ενημέρωση των εργαζομένων από την διεύθυνση του ιδρύματος πως αναστέλλεται η λειτουργία του από τον ερχόμενο μήνα για να υλοποιηθούν οι αναγκαίες εργασίες συντήρησης του κτηρίου. Μετά από αυτή την εξέλιξη άμεση ήταν η κοινοποίηση των εργαζομένων, που το περασμένο Σάββατο συγκάλεσαν συνέλευση φορέων του νησιού στην οποία αποφάσισαν να προχωρήσουν από την Δευτέρα 16/5 σε μια ιδιόμορφη κατάληψη του ιδρύματος (η λειτουργία του συνεχίζεται κανονικά ) με στόχο να μην απομακρυνθούν οι τρόφιμοι . Διεκδικώντας να μην ανασταλεί η λειτουργία του Γηροκομείου ούτε μία μέρα, να μην γίνει καμία απόλυση εργαζομένου, και τέλος να προχωρήσει επιτέλους ο Δήμος άμεσα σε έκτακτο ΔΣ για το ζήτημα .

Άμεση ήταν η παρέμβαση και του Εργατικού κέντρου Σάμου (ΕΚΣ) όπου συναντήθηκε με τους εργαζόμενους στους οποίους εξέφρασε την αλληλεγγύη και συμπαράσταση του στον δίκαιο αγώνα τους, συμμετείχε στην συνέλευση φορέων του νησιού, προτείνοντας: Άμεση συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου με αυτό το θέμα και πρόσκληση όλων των φορέων (Συνδικαλιστικών – συλλόγων του νησιού – και των άμεσα εμπλεκόμενων ), έτσι ώστε όλοι να τοποθετηθούν επισήμως και να διασφαλιστεί η μέγιστη δυνατή συσπείρωση φορέων. Παράσταση διαμαρτυρίας στην Μητρόπολη Σάμου-Ικαρίας- Φούρνων.Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με διάφορες μορφές, αν δεν υπάρξει καμία θετική εξέλιξη. Παράλληλα με όλα αυτά οργανώνει άμεσα μια πρώτη παράσταση διαμαρτυρίας στην Ι.Μ Σάμου – Ικαρίας –Φούρνων .

Την ιδία στιγμή η Τ.Γ του ΠΑΜΕ Ικαρίας – Φούρνων σε ανακοίνωση της τονίζει « Όλη αυτή η κατάσταση δεν δημιουργήθηκε από μόνη της. Είναι η τοπική έκφραση της κεντρικής πολιτικής που ακολουθούν οι κυβερνήσεις της χώρας μας σε αυτό τον ευαίσθητο τομέα, (αντιμετωπίζοντας τις δημόσιες παροχές Πρόνοιας σαν βάρος από το οποίο πρέπει να απαλλαγούν) και αφήνοντας τους ηλικιωμένους σε όλη την χώρα στο έλεος των διαφόρων «φιλάνθρωπων» καθώς και των χρυσοπληρωμένων ιδιωτών που δρουν ανεξέλεγκτοι». Σε άλλο σημείο αναφέρει «Κατά την άποψη μας είναι απαράδεκτο το κράτος να αποποιείται των ευθυνών του αφήνοντας τη φροντίδα των ηλικιωμένων έρμαιο στα χέρια του κάθε «φιλάνθρωπου», κάνοντας τελικά τους ηλικιωμένους σε όλη την χώρα μπαλάκι ανάμεσα σε διάφορα συμφέροντα με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή να βρεθούν στο δρόμο. Πιστεύοντας ότι η επιχειρηματική δράση στους τομείς αυτούς είναι επικίνδυνη, κρίνουμε αναγκαίο τον αγώνα για τον δημόσιο χαρακτήρα των υπαρχόντων δομών και τη δημιουργία νέων, που θα λειτουργούν δωρεάν, κάτω από ισχυρό κοινωνικό έλεγχο και θα εξασφαλίζουν την αξιοπρεπή διαβίωση των ηλικιωμένων και ανθρώπινες συνθήκες δουλιάς για τους εργαζόμενους.» και καταλήγει « Με βάση όλα αυτά πιστεύουμε ότι οι μαζικοί φορείς της Ικαρίας πρέπει όχι μόνο να απαιτήσουν την διατήρηση της λειτουργίας της μοναδικής προνοιακης δομής για ηλικιωμένους που έχουμε στο νησί και απειλείται σήμερα από την μητρόπολη, αλλά παράλληλα να αναδείξουμε σε βασική διεκδίκηση μας για αυτό το θέμα, την δημιουργία δημόσιου Κέντρου περίθαλψης και στήριξης για την Τρίτη Ηλικία.

Ωστόσο άμεσα, αυτή την στιγμή παλεύουμε και διεκδικούμε για:

  • Να μην κλείσει το Γηροκομείο Ικαρίας με καμία πρόφαση. (Ακόμα και για εργασίες συντήρησης, λύση τεχνικά εφικτή υπάρχει). 
  • Να μην πεταχτούν οι ηλικιωμένοι τρόφιμοι στο δρόμο.Να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος.
  • Αξιοπρεπή διαβίωση των ηλικιωμένων τροφίμων του ιδρύματος.

Όπως και νάχει το ΠΑΜΕ εκφράζει την αλληλεγγύη του και στηρίζει τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων του Γηροκομείου Ικαρίας.»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.