Σάββατο 23 Απριλίου 2011

Χάπι για την καρδιά από φύλλα ελιάς

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.
Αποτελεσματικό όσο συνταγογραφούμενο φάρμακο κατά της υπέρτασης



Χάπι για την καρδιά από φύλλα ελιάς
Ένα «θαυματουργό» χάπι από εκχύλισμα φύλλων ελιάς θα μπορούσε να εξελιχθεί σε αποτελεσματικό όπλο κατά της υπέρτασης, χωρίς παρενέργειες

Τζακάρτα 
 Ένα ελπιδοφόρο «όπλο» κατά των καρδιοπαθειών πιστεύουν ότι μπορούν να δημιουργήσουν οι επιστήμονες με την πολύτιμη βοήθεια της ταπεινής ελιάς.
 Όπως δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό «Phytomedicine» οι ειδικοί τουΠανεπιστημίου της Ινδονησίας, στην Τζακάρτα, δημιούργησαν ένα χάπι από εκχύλισμα φύλλων ελιάς και στη συνέχεια εξέτασαν τις ευεργετικές του ιδιότητες σε 180 υπερτασικούς ασθενείς, που μοίρασαν σε δύο ομάδες.
 Πείραμα με άρωμα …ελιάς
 Στην πρώτη ομάδα οι ειδικοί χορήγησαν το «θαυματουργό» χάπι για ένα διάστημα οκτώ εβδομάδων. Στους υπόλοιπους συμμετέχοντες χορήγησαν ένα χάπι κατά της υπέρτασης με τη δραστική ουσία καπτοπρίλη, το οποίο όμως πολλές φορές συνοδεύεται από διάφορες παρενέργειες όπως π.χ. έντονη ζαλάδα, βήχα κ.ά.
 Σύμφωνα με τους ειδικούς, στα άτομα που λάμβαναν το χάπι ελιάς παρατηρήθηκε μια μέση μείωση της συστολικής (μεγάλης) πίεσης κατά 11,5 χιλιοστά της στήλης υδραργύρου (mm Hg). Αντίστοιχα, σε όσους λάμβαναν το συνταγογραφούμενο φάρμακο κατά της υπέρτασης, σημειώθηκε μέση μείωση της τάξεως των 13,7 χιλιοστών.
 Και στην περίπτωση της διαστολικής (μικρής) πίεσης όμως τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά: τα μέλη της ομάδας της καπτοπρίλης σημείωσαν μέση πτώση 6,4 χιλιοστών, τη στιγμή που στα μέλη της ομάδας της ελιάς η μικρή πίεση έκανε «βουτιά» κατά 4,8 χιλιοστά.
 «Η υποτασική δράση του εκχυλίσματος των φύλλων ελιάς ήταν παρόμοια με εκείνη του φαρμάκου με δραστική ουσία την καπτοπρίλη» τονίζουν οι ερευνητές.
 «Επίσης, ιδιαίτερα ισχυρή φάνηκε να είναι η ευεργετική του δράση ως προς τη μείωση των τριγλυκεριδίων» καταλήγουν.
 Χάπι ελιάς ενόψει
 Στόχος των ειδικών είναι τώρα η επιβεβαίωση των επαναστατικών ευρημάτων μέσω νέων μελετών μεγαλύτερης κλίμακας, προτού το χάπι διατεθεί για ευρύτερη χρήση.
 Τα τελευταία χρόνια, αρκετές μελέτες έχουν υποδείξει την αποτελεσματική προστασία που προσφέρει η κατανάλωση ελαιολάδου ως προς τον περιορισμό των εναποθέσεων λιπαρών ουσιών (λιπώδη ιζήματα) στις στεφανιαίες αρτηρίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.