Δευτέρα 11 Απριλίου 2011

Το διοξειδίο του άνθρακα πυροδοτεί αλλεργίες

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.
Η έρευνα έγινε σε 13 πόλεις της Ευρώπης



Το διοξειδίο του άνθρακα πυροδοτεί αλλεργίες
To διοξείδιο του άνθρακα αυξάνει την γύρη που προκαλεί αλλεργίες

Λονδίνο

Μια νέα έρευνα αναφέρει ότι το διοξείδιο του άνθρακα είναι πιθανό να συνδέεται με τις αυξητικές τάσεις που παρουσιάζουν οι εποχικές αλλεργίες στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια. Την έρευνα διεξήγαγαν επιστήμονες του Πολυτεχνείου του Μονάχου οι οποίοι υποστηρίζουν ότι οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα συμβάλουν στην αύξηση της γύρης που προκαλεί αλλεργίες. Οι ερευνητές μελέτησαν τα επίπεδα της γύρης σε πολλά φυτά και δέντρα 13 ευρωπαικών πόλεων και διαπίστωσαν ότι σε πολλές περιπτώσεις τα αυξημένα επίπεδα της γύρης που προκαλεί αλλεργίες σχετίζονταν με τα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα στην περιοχή τα οποία ήταν επίσης αυξημένα.

Προηγούμενες έρευνες αναζητώντας εξήγηση για τον πολλαπλασιασμό των εποχικών αλλεργιών τα τελευταία χρόνια είχαν εντοπίσει την αύξηση των επιπέδων της αλλεργιογόνου γύρης αλλά υπεύθυνες για αυτό είχαν θεωρηθεί οι κλιματικές μεταβολές (η αύξηση της θερμοκρασίας) και οι αλλαγές χρήσης της γης. Οι ερευνητές αποφάσισαν να βρουν την αιτία κάνονατας συσχετίσεις της αύξησης της γύρης με κάθε πιθανό παράγοντα. Οπως αποδείχτηκε ούτε οι μεταβολές χρήσης της γης ούτε η άνοδος της θερμοκρασίας συνδέονταν με την αύξηση της αλλεργιογόνου γύρης. Από την έρευνα θα προκύψουν στοιχεία για το ποια φυτά επηρεάζει το διοξείδιο του άνθρακα και αυξάνει την γύρη τους.

«Αρχικά ελέγξαμε τις μεταβολές χρήσης γης αλλά και την θερμοκρασία και είδαμε ότι δεν έπαιζαν κανένα ρόλο στην αύξηση της γύρης που προκαλεί αλλεργίες. Έτσι ο μόνος πιθανός παράγοντας που έμενε να ελέγξουμε ήταν το διοξείδιο του άνθρακα το οποίο κάποιες μελέτες και πειράματα είχαν δείξει ότι μπορεί να ευνοεί την παραγωγή γύρης. Στη Γερμανία διαπιστώσαμε ότι μόνο τον Νοέμβριο δεν υπάρχει στην ατμόσφαιρα γύρη που να προκαλεί αλλεργίες. Θα πρέπει λοιπόν ο σχεδιασμός τοποθέτησης δέντρων και φυτών στις πόλεις να γίνεται προσεκτικά και εκείνοι που το κάνουν να φροντίσουν να φυτεύουν δέντρα και φυτά των οποίων η γύρη δεν προκαλεί αλλεργίες » δήλωσε στο BBC η Ανέτ Μένζελ, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.


Πηγή: Εφημερίδα "ΤΟ ΒΗΜΑ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.