Δευτέρα 11 Απριλίου 2011

7 ερωταπαντήσεις για τα φωτοβολταϊκά

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

1. Είναι αλήθεια ότι τα φωτοβολταϊκά εκπέμπουν θερμότητα στο περιβάλλον;
Προκειμένου να απορροφήσουν τη μέγιστη δυνατή ηλιακή ακτινοβολία, τα φωτοβολταϊκά πλαίσια έχουν σκουρόχρωμη επιφάνεια, η οποία μάλιστα καλύπτεται από μια αντιανακλαστική επιφάνεια για να παγιδεύεται η ηλιακή ακτινοβολία. Αποτέλεσμα είναι βέβαια ότι αυξάνεται η θερμοκρασία του φωτοβολταϊκού πλαισίου σε σχέση με τον περιβάλλοντα αέρα. Τι γίνεται λοιπόν αυτή η θερμότητα; Προφανώς διαχέεται στο περιβάλλον. Το αμέσως επόμενο ερώτημα είναι αν αυτή η θερμότητα που φεύγει από τα πλαίσια μπορεί να αυξήσει σημαντικά τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος, ιδιαίτερα σε μια στέγη. Κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει, για τον απλό λόγο ότι η μάζα του αέρα είναι πρακτικά άπειρη σε σχέση με τη μάζα των φωτοβολταϊκών και είναι αδύνατο να αυξηθεί η θερμοκρασία του αέρα σε κάποια απόσταση από τα πλαίσια. Για την ακρίβεια, μόλις 1-2 εκατοστά από την επιφάνεια των πλαισίων, η θερμοκρασία είναι αυτή του περιβάλλοντος.
2. Πώς μπορεί να συνδυαστεί ένας ηλιακός θερμοσίφωνας με ένα φωτοβολταϊκό;
Και οι δύο τεχνολογίες αξιοποιούν την ηλιακή ακτινοβολία και παράγουν χρήσιμη ενέργεια: ο ηλιακός θερμοσίφωνας με τη μορφή θερμότητας (ζεστό νερό), τα φωτοβολταϊκά ως ηλεκτρισμό. Καλύπτουν δηλαδή διαφορετικές ανάγκες και για το λόγο αυτό είναι συμπληρωματικές τεχνολογίες. Πολλές εταιρείες μάλιστα παράγουν ηλιακούς που στην όψη και τις διαστάσεις μοιάζουν με τα φωτοβολταϊκά, για να υπάρχει το βέλτιστο δυνατό αισθητικό αποτέλεσμα.
3. Γιατί να πουλάω ρεύμα στη ΔΕΗ; Δεν μπορώ να το καταναλώνω ο ίδιος;
Προφανώς μπορείτε. Ο λόγος που προκρίνεται η πώληση όλης της παραγόμενης ενέργειας στη ΔΕΗ είναι για να βοηθηθεί ο καταναλωτής να κάνει γρήγορα απόσβεση του συστήματός του. Πουλώντας το ρεύμα στη ΔΕΗ θα εισπράττετε 55 λεπτά την κιλοβατώρα ενώ την αγοράζετε 10-12 λεπτά. Ετσι, σε 7-8 χρόνια έχετε απόσβεση. Αν καταναλώνετε ο ίδιος την ενέργεια που παράγετε, θα χρειαστούν πάνω από δύο δεκαετίες για την απόσβεση.
4. Πόσο ισχυρό πρέπει να είναι ένα φωτοβολταϊκό σύστημα για να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες του σπιτιού μου;
Το πόσης ισχύος θα είναι το φωτοβολταϊκό σύστημα εξαρτάται μόνο από δύο παραμέτρους: τη διαθέσιμη επιφάνεια στο κτίριο για να εγκατασταθούν τα φωτοβολταϊκά και τα χρήματα που είστε διατεθειμένοι να επενδύσετε. Θα μπορούσατε π.χ. να βάλετε ένα σύστημα που καλύπτει μόλις το 10% των αναγκών σας (αν έχετε λίγο χώρο και χρήματα) ή και να υπερκαλύψετε πολλές φορές τις ανάγκες σας (πουλώντας πράσινη ενέργεια στο δίκτυο).
5. Πού μπορώ να εγκαταστήσω φωτοβολταϊκά;
Αν είστε οικιακός καταναλωτής, στο κτίριό σας. Αν είστε επιχείρηση, σε κτίρια, σε οικόπεδα ή γήπεδα εκτός σχεδίου. Οι εκτός σχεδίου περιοχές όπου επιτρέπεται η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών καθορίζονται από το Ειδικό Χωροταξικό για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ). Για παράδειγμα, δεν επιτρέπεται η εγκατάσταση στους πυρήνες των προστατευόμενων περιοχών Natura.
6. Τι να πρωτοβάλω σπίτι μου; Φυσικό αέριο, ηλιακό θερμοσίφωνα ή φωτοβολταϊκό;
Συνήθως οι επιλογές αυτές δεν είναι αντικρουόμενες. Το φωτοβολταϊκό καλύπτει τις ανάγκες σε ηλεκτρισμό. Ο ηλιακός θερμοσίφωνας σε ζεστό νερό (και σε συνδυασμό με φυσικό αέριο ή και τον κλασικό λέβητα πετρελαίου μπορεί να ζεστάνει το χώρο σας). Η νέα νομοθεσία για τα φωτοβολταϊκά σε κτίρια επιβάλλει και την παράλληλη ύπαρξη ηλιακού θερμοσίφωνα (ή άλλης μορφής ΑΠΕ) για την κάλυψη μέρους των θερμικών αναγκών του ακινήτου σε ζεστό νερό.
7. Πόσο φιλικά προς το περιβάλλον είναι τα φωτοβολταϊκά;
Κάθε κιλοβατώρα που παράγεται από φωτοβολταϊκά, και άρα όχι από συμβατικά καύσιμα, συνεπάγεται την αποφυγή έκλυσης περίπου ενός κιλού διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Ενα τυπικό φωτοβολταϊκό σύστημα του ενός κιλοβάτ αποτρέπει κάθε χρόνο την έκλυση 1,3 τόνου διοξειδίου του άνθρακα, όσο δηλαδή θα απορροφούσαν δύο στρέμματα δάσους. Επιπλέον, συνεπάγεται λιγότερες εκπομπές άλλων επικίνδυνων ρύπων (όπως τα αιωρούμενα μικροσωματίδια, τα οξείδια του αζώτου, οι ενώσεις του θείου κ.λπ.). Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα πυροδοτούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και αλλάζουν το κλίμα της Γης, ενώ η ατμοσφαιρική ρύπανση έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία και το περιβάλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.